Numărătoarea inversă a început! Britanicii vor decide la referendumul din 23 iunie dacă vor rămâne sau nu în rândul celor 28 de state ale Uniunii Europene. În aşteptarea rezultatului final, tensiunile pe continent, şi nu numai, sunt tot mai mari.
Furia a crescut şi în rândul Băncii Angliei, care, pentru prima dată, a avertizat că Marea Britanie ar putea să cadă în recesiune dacă votul va fi pro părăsirii UE. Guvernatorul Mark Carney a enumerat drept riscuri slăbirea lirei, creşterea şomajului, blocare a inflaţiei, o rapidă încetinire a cheltuielilor în rândul gospodăriilor şi în zona de business şi un atac la creşterea economiei, potrivit theguardian.com. M. Carney a fost contracarat de Lordul Lamont, fost cancelar al conservatorilor, care a apreciat că „un guvernator prudent ar trebui pur şi simplu să spună „Noi suntem pregătiţi pentru toate eventualităţile”.
Lordul Lamont, asemeni altor susţinători ai Brexit-ului, crede că sunt „oportunităţi imense” pentru UK şi în afara Uniunii. Drept argument este dată economia ţării care ar putea sta pe picioarele ei aşa cum o fac şi alte ţări moderne şi independente.
Dincolo de declaraţii, pieţele reacţionează deja. De ceva timp. Dolarul american a câtigat teren a noua zi la rând în faţa lirei britanice. Şi s-a apreciat uşor şi în raport cu euro. Şi asta după ce două recente sondaje au arătat că tabăra celor care vor să iasă din UE ar fi mai numeroasă şi după ce yen-ul a câştigat pe seama tensiunii existente, notează reuters.com. Lira s-a depreciat, astăzi, cu 0,24% în raport cu moneda americană, la 1,4631 dolari/liră.
Un ultim sondaj telefonic dat publicităţii de reuters.com şi realizat de instituţia publică de cercetare a opiniei publice ICM ( Independent Communications and Marketing) arată că 45% dintre repondenţi sunt în favoarea plecării din UE, în vreme ce numai 42% ar vota pentru rămânerea în blocul comunitar.
Astfel de sondaje, evident, alarmează investitorii în valută. Bloomberg.com notează că aceştia caută deja soluţii să se protejeze de votul britanicilor. Cu o volatilitate a lirei în faţa dolarului până la cel mai mare nivel în ultimi şase ani traderii caută back-up-uri. Pentru investitori ca Unigestion sau Aberdeen Asset Management salvarea ar putea fi să se mute spre francul elveţian şi spre coroana suedeză sau să folosească euro ca proxy pentru liră. ”Riscurile unui Brexit sunt subestimate. Evenimentul va fi la fel de distructiv şi pentru liră şi pentru euro”, a afirmat Luca Simoncelli, manager Unigestion.
Între timp, vin şi alte semnale neplăcute pentru economia britanică. Investitorii danezi şi fondurile de pensii ar putea începe repatrierea a miliarde de euro de dolari în active pentru a se proteja de deprecieri de teamă că referendumul va trimite pieţele în criză, mai anunţă bloomberg.com. Potrivit aceleiaşi surse, fondurile de pensii daneze ar avea aproximativ 150 de miliarde de dolari în poziţii offshore care nu sunt acoperite împotriva riscurilor, lăsându-le expuse în cazul în care investitorii acumulază active de refugiu, cum ar fi coroanele daneze. Şi asta în caz de Brexit.
Cine ar mai avea de pierdut? Bloomberg.com dă un posibil răspuns: deţinătorii de obligaţiuni din Finlanda până în Italia. Temerile analiştilor, bancherilor şi investitorilor sunt legate şi de o posibilă contaminare în regiune. Şi alte state ar putea să îşi dorească să iasă din UE dacă votul din 23 iunie va da un prim-exemplu în acest sens. „Consecinţele politice ar trebui să alarmeze mai mult investitorii decât legăturile economice directe”, a afirmat Jan Von Gerich, şef de strategie la Nordea Bank AB Helsinki. „În cazul în care va avea loc un Brexit, acesta se va extinde spre Germania şi probabil şi dincolo de graniţă. Bondurile olandeze, italiene şi franceze par vulnerabile. În spaţiul semi-central, nu există aletrnative bune”, a mai spus von Gerich.
Alţi analişti, alţi oficiali la nivel înalt din întreaga lume au vorbit şi mai abrupt despre Brexit, despre consecinţe devastatoare precum creşterea preţului la alimente, pierderi pe burse, haos în UE sau încetinire economică globală. Va ieşi sau nu Marea Britanie din Uniunea Europeană? Aceasta este momentul de cumpănă pe care îl are de trecut Europa pe 23 iunie. Vom vedea…
COMMENTS