Băncile din Elveţia au redus drastic din forţa de muncă internă cu 4,1% în prima jumătate a anului, pe măsură ce companiile au combinat şi au aplicat tăieri de costuri pentru a stopa profitabilitatea în declin, după cum arată un studiu realizat de cea mai importantă asociaţie a băncilor din această ţară şi citat de bloomberg.com.
Pierderea totalizează 3,454 de locuri de muncă, după cum a anunţat Asociaţia Bancherilor Elveţieni în raportul său anual asupra industriei de profil. Numărul de muncitori a scăzut cu 1% în 2015, la 103,041, mai anunţă bloomberg.com.
“Menţinerea unui mediu al ratei de dobândă scăzute şi competiţia puternică duc la o presiune seminificativă asupra marjelor de profit”, se arată în raportul ABE (SBA – Swiss Bankers Association).
„Această presiune este agravată şi mai mult prin creşterea costurilor.”, se mai arată în raportul citat de bloomberg.com.
Prima jumătate de an a fost marcată de incertitudini geopolitice şi economice şi de volatilitatea pieţei care au cântărit greu asupra sentimentului investitorilor, mai afirmă specialişii ABE. Volumul de tranzacţionare a scăzut cu 8,7% pe parcursul acestei perioade.
Elveţia este casa UBS Group şi a Credit Suisse Group, la fel ca a altor mii de bănci private mai mici, dintre care multe se concentreze pe supravegherea activelor familiilor bogate care trăiesc în afara ţării.
Elveţienii deţin cea mai mare cotă de piaţă de management a bogăţiei transfrontaliere, potrivit raportului, deşi băncile străine controlate părăsesc ţara îngrijorate de rentabilitate, de costurile de reglementare şi de riscurile juridice.
Numărul de bănci care operau în această ţară a scăzut pentru cel puţin al zecelea an la rând, conduse de ieşirile companiilor străine. Existau 266 la sfârşitul anului 2015, comparativ cu 275 la sfârştiul lui 2014, se mai arată în raportul citat de bloomberg.com.
Activele aflate în administrare au alunecat cu 1,3%, la 6, 57 trilioane de franci elveţieni (6.68 trilioane dolari) în 2015, până la 6,42 trilioane de franci elveţieni la sfârşitul lunii mai din acest an.
În timp ce creditorii se consolidează în Elveţia, mulţi continuă să vâneze creşterea pe pieţe regionale în curs de dezvoltare precum cele din Asia. Unii adaugă job-uri în ţările Uniunii Europene pentru a ocoli restricţiile cu privire la deservirea clienţilor europeni direct din Elveţia. Băncile au stimulat anagajările în afara ţării către o plasă de 6,700 în prima jumătate a anului, potrivit datelorAsociaţiei Bancherilor Elveţieni.
Două treimi dintre băncile care au răspuns sondajului ABE au afirmat că se aşteaptă ca nivelele de angajare să rămână neschimbate în a doua jumătate a anului.
COMMENTS