Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere din cadrul BNR, a declarat, la seminarul „Un weekend cu presa economică – Colocviile Pieţei Financiare „Florin Petria”, ediţia a IV-a”, că principalul risc monitorizat de banca centrală în această perioadă nu este gradul de neperformanţă a creditelor ci capacitatea acţionarilor de a susţine băncile cu capital suplimentar.
„Principalul risc la adresa sistemului bancar în următorii ani este lipsa capacităţii sau voinţei acţionarilor de a susţine financiar o bancă. Gradul de neperformanţă a creditelor nu reprezintă o problemă, întrucât solvabilitatea sistemului este ridicată şi avem o rezervă de provizioane confortabilă, de aproape 10 miliarde lei, ca efect al aplicării filtrelor prudenţiale, pentru acoperirea creditelor neperformante”, a declarat Cinteză.
El a precizat că riscul de incapacitate financiară a acţionarilor s-a manifestat deja, dar într-o măsură redusă, la o bancă foarte mică din România. Solvabilitatea acesteia a scăzut sub 10%, un minim prudenţial impus de BNR unui număr de 16-17%, dar se menţine peste limita legală de 8%. Pentru ca acest indicator să nu scadă mai mult, banca centrală i-a interzis băncii să mai acorde credite, cu excepţia cazurilor când există garanţii reprezentate de cash colateral sau titluri de stat admise la operaţiunile repo ale BNR.
În acelaşi timp, acţionarul băncii a continuat să aducă bani, sub formă de împrumuturi subordonate convertite în capital, pentru creşterea solvabilităţii, dar sumele nu au fost suficiente astfel încât indicatorul să se ridice peste nivelul de 10% şi să convingă BNR că evoluţia viitoare nu va prezenta riscuri. Din acest motiv s-au impus restricţii de creditare iar banca este atent supravegheată în continuare.
Şeful supravegherii băncilor din cadrul BNR a menţionat că respectiva bancă reuşeşte deocamdată să se menţină pe linia de plutire, întrucât volumul lunar de noi provizioane aferente creditelor neperformante este mai mic decât profitul operaţional.
COMMENTS