Etapa de subscriere pentru oferta publică de acțiuni Electrica s-a încheiat cu succes iar gradul de suprasubscriere este de peste 200%, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu (foto). El a adăugat că suma totală va fi comunicată după încheierea discuțiilor privind alocarea unei cote mai mari de acțiuni pentru micii investitori.
„Obiectivul privind subscrierea a fost depăşit. 200% subscriere. Azi am cerut sindicatului de intermediere să analizeze posibilitatea, ţinând cont de oferta de pe retail, creşterea procentului acordat retailului, care era de 15%. Intenţia este de a acorda retailului din România peste 20%. Sindicatul de intermediere analizează această propunere. Vorbim despre cea mai mare intenţie de listare de pe piaţa de capital din România petrecută vreodată. Este prima privatizare pe care vrem să o realizăm folosind exclusiv piaţa de capital. Mă satisface nivelul de subscriere, unul confortabil. Majoritarea investitorilor instituţionali provin din România, Polonia, Anglia şi SUA” , a spus Nicolescu.
Potrivit lui Gabriel Dumitrașcu, director general al Direcției Generale de Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului, pe tranșa investitorilor instituționali 25% dintre subscrieri sunt ale investitorilor români — fonduri de pensii și, în premieră, SIF-urile, 23% — investitori instituționali din Marea Britanie, 17% — din Polonia și 13% din SUA.
Oferta prin care statul va vinde către investitori privaţi 51% din acţiunile Electrica a început luni, 16 iunie, şi s-a încheiat miercuri. Compania vrea să atragă minimum 435 milioane euro.
Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).
COMMENTS