Nicuşor Popovici, consultant Clădiri Istorice AdePlast, trage un semnal de alarmă în privinţa clădirilor istorice. Invitat la Real Estate Forum, eveniment organizat de Finmedia şi de revista „Piaţa Financiară”, acesta a felicitat Băile Tuşnad şi Băile Herculane pentru proiectele pe care le-au dezvoltat, dar a apreciat că, la nivel naţional, administraţiile locale ar trebuie să se implice mai mult în privinţa imobilelor de patrimoniu.
„Şi Oradea are un plan de renovare-restaurare a clădirilor istorice care beneficiează şi de finanţare europeană. Problema cea mai mare este legată de preţ. Din fericire, noi avem arhitecţi şi deţinem şi cunoştinţele pentru a conserva ceea ce avem. Din păcate, sunt clădiri care au dispărut din patrimoniu, dar pentru celelalte există cadrul legal pentru a le putea conserva, pentru a le păstra”, a spus Nicuşor Popovici.
Acesta a adăugat că pentru a realiza ceva sustenabil pe termen lung este important să nu ţinteşti doar profitul.
„ Nu este o adaptare la piaţă, ci mai degrabă o maturitate să te uiţi la piaţă pentru că nu este ceva ce ar trebui făcut pe furiş, ceva ce ar trebui să furi, ci ceva la care ar trebui să te gândeşti. Cred că este important modul în care privim piaţa şi modul în care ne uităm la clienţi dacă vrem să obţinem ceva pentru că totul se finalizează în profit. Dacă încerci să realizezi ceva sustenabil pe teremen lung sau doar vrei profit, atunci este ceva diferit. Dacă ridici o clădire de birouri şi te uiţi la metrii pătraţi, la arie, etc…, este una! Dacă te uiţi la întregul proces, este altceva! România încearcă să dezvolte ceva şi chiar cred că poate face acest lucru pentru că nu suntem atât de diferiţi de germani sau de francezi. Cred că este doar o chestiune de timp.Cred că, la fel ca AdePlast, şi alte companii se pot descurca să se uite unde greşesc şi să aibă profit, să fie de succes”, a mai spus Nicuşor Popovici, consultant Clădiri Istorice AdePlast.
COMMENTS