Noi măsuri de relaxare monetară la orizont

Noi măsuri de relaxare monetară la orizont

„Administrația a semnalat implementarea unui program de garanții pentru credite acordate companiilor afectate de incidența pandemiei, cu o cifră de afaceri de peste 20 milioane EUR, volumul total al programului fiind de opt miliarde RON. Evoluțiile macro-financiare internaționale s-au resimțit pe piața financiară internă în ședința de tranzacționare de vineri” consemnează un raport al Băncii Transilvania .

La nivelul pieței monetare ratele de dobândă au crescut pe scadențele foarte scurte, pe fondul finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii: overnight la 1.80%/2.08%. ROBOR la trei luni și ROBOR la șase luni s-au menținut la 2.43%, respectiv 2.53%, cele mai reduse niveluri din aprilie 2018. Curba randamentelor s-a consolidat: rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani la 4.505%.

La licitația suplimentară Ministerul de Finanțe s-a împrumutat cu 75 milioane RON prin obligațiuni scadente în august 2022, la un cost mediu anual de 3.52%. EUR/RON a scăzut cu 0.01% la 4.8422, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.59% la 4.4424, la BNR.

Stenograma ședinței de politică monetară exprimă perspectiva ca Banca Centrală Europeană (BCE) să implementeze noi măsuri de relaxare pe termen scurt, pentru susținerea procesului de relansare economică din regiune. Preocupările cu privire la ordinea economică mondială post-Covid-19 (mai ales în contextul evoluțiilor recente din China și SUA), informațiile din sfera companiilor (HSBC, Roche) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au avut impact pe piața financiară în ședința de tranzacționare de vineri.

Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani s-a majorat la -0.488%, indicele paneuropean EuroStoxx 50 a stagnat, iar EUR/USD s-a depreciat cu 0.87% la 1.0904 (referința BCE).

Semnalele din sfera relațiilor SUA-China, știrile cu privire la pandemie, informațiile companiilor și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au influențat piața financiară în ședința de tranzacționare de vineri. Rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani s-a redus la 0.657%, indicele Dow Jones s-a consolidat, iar dolarul s-a apreciat cu 0.88% comparativ cu moneda unică europeană (cursul BCE).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0