Noi orizonturi pentru dezvoltarea bioștiinței și biomedicinei în România  cu contribuția diasporei

Noi orizonturi pentru dezvoltarea bioștiinței și biomedicinei în România cu contribuția diasporei

Asociația Biomentorhub a organizat primul eveniment al proiectului 4BiOMed dedicat conectării cercetătorilor, medicilor, și specialiștilor în IT și business români din diaspora, interesați să dezvolte proiecte antreprenoriale și de cercetare în domeniile bioștiințe și biomedicină în România.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu organizațiile FreshBlood, Biodyssey Health Innovation Hub, Clusterul IMAGO-MOL și Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) s-a desfășurat într-un format hibrid, cu participare online și din România. Dr. Ariana Cordoș, manager de proiect în cadrul FreshBlood și Dr. Elena Ovreiu, CEO și co-fondator Biodyssey, au vorbit despre programele de mentorat și accelerare oferite antreprenorilor în domeniile medtech și digital health și despre exemple de succes din România. Carmen Mihai, manager al Clusterului IMAGO-MOL, a prezentat modelul colaborativ de succes realizat la Iași între instituții universitare, de cercetare, spitale și companii în domeniul imagisticii biomedicale incluzând implicarea în proiecte prestigioase de tipul HORIZON. Mark Crowell, executive entrepreneur in residence pentru Institutul Eshelman pentru Inovare (EII), Statele Unite ale Americii, și consilier senior în inovare al Băncii Mondiale, a vorbit despre elementele necesare pentru un ecosistem antreprenorial de success în sectorul biotechEvenimentul 4BiOMed a fost susținut și de Ambasada României în Regatul Marii Britanii și Irlanda de Nord, care a fost reprezentată de Mariam El-Hek, prim-colaborator.

La eveniment au participat specialiști români din mediul academic de la instituții precum University of Oxford, Imperial College London, University of Liverpool, University of Glasgow, de la companiile Automata, MGI Tech, Potter Clarkson și Roland Berger și antreprenori de succes precum Răzvan Creangă, co-fondator hackajob și Dr. Cristiana Bănilă, co-fondator MitraBio, ambii incluși în topul Forbes 30 under 30. Toți aceștia au avut oportunitatea de a se cunoaște și a lucra împreună într-o sesiune de ideație, moderată de Victor Murineanu, Head of Community Architecture la Biomentorhub, menită să identifice soluții pentru sănătatea umană bazate pe colaborare multi-disciplinară și resursele necesare pentru a dezvolta proiecte în acest scop în România. Dr. Bayar Menzat, cercetător în cadrul startup-ului Etcembly a oferit ca exemplu propria sa experiență cu proiecte aflate la intersecția dintre machine learning și biologie.

„Venind din România pentru a participa la evenimentul 4BiOMed din Londra, am fost profund impresionat de energia și pasiunea cu care speakerii si participanții au abordat provocările medicale. Experiența londoneză a fost cu atât mai specială datorită prezenței puternice și a contribuției comunității românești de aici. Am avut ocazia să interacționez cu numeroși profesioniști talentați și să simt că, deși suntem departe de casă, spiritul românesc în inovație și colaborare este mai viu ca niciodată. Combinarea expertizei din Biotech și IT, împreună cu sinergia dintre participanții din diverse culturi, a creat un mediu de învățare și inovație unic. Sunt mândru de ce am realizat împreună și abia aștept să împărtășesc aceste cunoștințe acasă, în România. Felicitări organizatorilor pentru un eveniment de neuitat!”, a spus Alexandru Drăgoi, CEE Automation Expert, UiPath.

Dr. Michael-Bogdan Mărgineanu, președintele Biomentorhub și cercetător postdoctoral la Institutul Francis Crick din Londra, a anunțat organizarea unui eveniment viitor în Statele

Unite ale Americii și a insistat asupra importanței valorificării expertizei tinerilor specialiști români din diaspora în scopul dezvoltării sectorului biotech în România.

4BiOMed este un proiect inițiat de Asociația Biomentorhub care își propune să încurajeze și să faciliteze colaborarea multi-disciplinară și multi-profesională între tineri specialiști români din diaspora și din România în scopul dezvoltării de proiecte de cercetare și antreprenoriale care

pot contribui la dezvoltarea capacității de inovare în sectorul biotech în România.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0