Parlamentul a aprobat, marţi, numirea celor 11 membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), deşi partidele de opoziţie PDL şi PPDD s-au retras din sală, contestând faptul că nu au niciun reprezentant în noua structură şi ameninţând că vor contesta votul la Curtea Constituţională.
Astfel, Parlamentul l-a votat pe Dan-Radu Ruşanu în calitate de preşedinte al ASF, pe Daniel Dăianu, ca prim-vicepreşedinte, iar Tudor Daniel George, Mircea Ursache, Ion Giurescu – vicepreşedinti. În funcţiile de membrii neexecutivi au fost aprobaţi Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu, Dorina Teodora Mihăilescu. Membrii ASF sunt numiţi pentru un mandat de 5 ani.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a anunţat că PDL va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu hotărârea Parlamentului privind noii membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. „Ne-am retras de la acest vot şi vom ataca la Curtea Constituţională tot ce va ieşi pe această situaţie. Ceea ce s-a întâmplat la Autoritatea de Supraveghere Fiscală este exemplul tipic de folosire a legii pentru a impune o clientelă politică proprie”, a declarat Rădulescu.
Reprezentanţii PDL sunt nemulţumiţi de faptul că, deşi ASF este subordonată Parlamentului, pentru conducerea acestei instituţii au fost propuse 10 persoane de către USL şi una de către UDMR, în timp ce PDL nu are niciun reprezentant.
Dan Radu Ruşanu, şeful ASF, a organizat după vot o conferinţă de presă în care a precizat că prin Ordonanţa nr. 55 a fost restructurată conducererea ASF, astfel că din cei 17 membri stabiliţi iniţial au rămas doar 11, cu toate celelalte constrângeri: experienţa profesională de 10 ani, impozitarea cu 80% a veniturilor suplimentare şi cu 85% a salariilor compensatorii primite de conducere.
„Singurul amendament pe care-l avem de făcut, sperăm să-l rectificăm la Senat, a fost legat de fondurile de garantare pentru asigurări şi pentru pensiile private, ce nu pot fi impozitate suplimentar, întrucât au legi speciale şi oricum acele venituri se reportează de la un an la altul”, a spus Ruşanu.
„În următoarea perioadă avem de gând să facem o reorganizare a ASF-ului, cu o nouă structură mai eficientă, mai lucrativă şi mai flexibilă, prin armonizarea celor trei entităţi – pensii private, piaţa de capital şi asigurări – şi crearea unor direcţii comune care să coordoneze activitatea întregii ASF. Mă refer la direcţia de IT, economică, de control, juridică, de resurse umane. De asemenea, dorim consolidarea supravegherii prin elaborarea unor norme comune pentru toate cele trei entităţi”, a mai spus noul şef al ASF.
COMMENTS