La Colline, unul dintre deschizătorii de drum în ceea ce privește producția de lactate de capră în România, anunță cu bucurie introducerea unor noutati în portofoliul său: produse din lapte de bivoliță.
Noua gamă conține patru sortimente: lapte proaspăt de bivoliță la 900 g, rulou de 100 de grame de brânză cremoasă, iaurt cu cuagul ferm în două variante: la 200 g și 1 kg. Iar ca o noutate pentru segmentul acidofile a fost introdus ayranul, îndrăgita băutură cu origini orientale.
”Ne-am început activitatea pe un segment de nișă, puțin popular, căci în urmă cu 15 ani, când am lansat La Colline, produsele din lapte de capră nu se bucurau de o popularitate prea mare. Din fericire, astăzi situația este complet diferită. Consumatorii sunt mai conștienți de beneficiile laptelui de capră și nu în ultimul rând, și-au îmbogățit gusturile. Îmi place să cred că am avut și noi o contribuție importantă la această stare de fapt.
La fel vom proceda și cu produsele din lapte de bivoliță, situația fiind oarecum similară. Vorbim despre un produs puțin cunoscut dar accesibil. Cu încredere și entuziasm, pornim la un drum în care consumatorii vor fi încântați să descopere unicitatea lactatelor de bivoliță. Iar cele din portofoliul La Colline sunt cu adevărat surprinzătoare, vă garantez” – Ovidiu Spînu, proprietar La Colline.
Bivolița, animalul de povară al armatei turcești, rămas în gospodăriile transilvănene
Bivolițele sunt crescute de secole în micile gospodării din Ardeal. Originea lor pe meleagurile noastre este disputatăși pierdutăîn negura istoriei. După unii, bivolul autohton ar proveni dintr-o specie salbatică ce, la un moment dat ,popula pustele europene. Altă ipoteză este colonizarea cu bivoli asiatici în evul mediu timpuriu cu ocazia invaziilor hune și avare. Singura variantă documentată istoric prin surse scrise și imagini de epocă este cea a apariției bivolului pe meleagurile noastre odată cu expansiunea imperiului Otoman care folosea bivoli masculi, dar și femele la tractiunea poverilor, mai cu seama a tunurilor grele.
Cu instincte puternice care amintesc de animalele sălbatice, bivoluleste blând și devotat fiind atașat de cei care iîîngrijesc, dar reticent sau chiar agresiv cu străinii. Se mulțumește cu furaje grosiere, are un ritm de viață domol și adoră scaldatul, în unele culturi fiind numit „bivol de apa”.
Producția de lapte este în medie de 5-7 litri pe zi, laptele fiind foarte concentratși fin, bogat în grăsimi de bună natură: acizi grași nesaturați cu lanț scurt și omega 3. Bivolițele sunt animale puternice și foarte sănătoase, transmițând prin laptele lor vigoarea și forța acestei specii rare.
Laptele de bivolițăși produsele obținute din acesta – iaurt, ayran sau brânzeturi – sunt delicatese ce merită să fie încercate, contribuind la o dietă variatăși echilibrată.
COMMENTS