Numărul de insolvenţe a scăzut 10% în S1, cel al companiilor nou înregistrate cu 24%

business1

Numărul insolvenţelor deschise în primul semestru a scăzut cu aproximativ 10%, la 12.453 de proceduri, cele mai afectate domenii fiind construcţiile, industriile textilă, extractivă şi metalurgica, precum şi sectorul hotelurilor şi restaurantelor, potrivit unei analize a Coface România.

Din păcate, nu putem vorbi despre înlocuirea acestor companii mai puţin performante cu unele noi mai competitive, pentru că în aceeaşi perioadă a anului numărul de firmelor nou înmatriculate a scăzut cu 24%.

Potrivit analizei Coface, numărul de insolvenţe a crescut în perioada analizată doar în Bucureşti (+23%) şi în zona de Vest (+8%), restul regiunilor înregistrând scăderi pentru acest indicator, cele mai semnificative contracţii fiind înregistrate în zona de Sud-Est (-23%) şi zona de Nord-Est (-22%).

În ceea ce priveşte numărul firmelor nou înmatriculate în prima jumătate a anului 2014, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Ilfov este singurul judeţ unde numărul companiilor nou înfiinţate au înregistrat un avans, (+5%), cele mai mari scăderi fiind consemnate în Bistriţa Năsăud (-65%), Gorj (-57%), Botoşani (-55%), Alba (-53%), Olt (-51%).

Scăderea înmatricularilor de noi companii este alimentată de contracţia semnificativă a PFA-urilor (-43%) şi a întreprinderilor individuale (-29%), în timp ce numărul SRL-urilor nou înregistrate a scăzut cu 5%.

Revenind la insolvenţe, din punctul de vedere al distribuţiei sectoriale, sectorul construcţiilor, care a ocupat constant un loc în top 10 pentru ultimii 5 ani, se situează pe prima poziţie. Fabricarea produselor textile, industria extractivă, industria metalurgică şi HORECA rămân în top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolvenţelor raportat la 1.000 de firme active.

„Considerând media ultimilor zece ani, numărul insolvenţelor deschise în a doua jumătate a anului a reprezentat între 80% – 85% din nivelul înregistrat în primul semestru. Daca această dinamică se va păstra şi în al doilea semestru, este foarte probabil că vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvenţe deschise pe parcusul acestui an”, a declarat directorul general al Coface România, Constantin Coman, adăugând că atingerea acestui nivel ar echivala cu o contracţie de aproximativ 15% a numărului de insolvenţe nou deschise în acest an, comparativ cu 2013.

„Totuşi trebuie luat în considerare şi faptul că, în iunie 2014, a intrat în vigoare noua lege a insolvenţei, iar impactul acesteia în practică şi schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate, existând posibilitatea ca evoluţia numerică a dosarelor de insolvenţă nou înregistrate până la finele anului să sufere variaţii semnificative”, precizat Coman.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0