Numărul insolvenţelor a scăzut în 2016 cu 21% faţă de anul 2015 şi cu 54% comparativ cu media ultimilor zece ani, conform unui studiu Coface.
Scăderea frecvenţei fenomenului insolvenţelor a fost insoţită anul trecut şi de diminuarea severităţii acestuia. A fost înregistrată pe fondul unui efect de bază, precum şi ponderii ridicate a insolvenţelor în rândul companiilor foarte mici. Diminuarea se regăseşte în proporţie de 84% în rândul firmelor care nu desfăşurau nicio activitate sau nivelul veniturilor înregistrate în urmă cu doi ani nu a depăşit o sută de mii de euro.
Studiul confirmă că incidenţa fenomenului insolvenţelor se regăseşte mai des în rândul microintreprinderilor. Totodată, incidenţa insolvenţelor se observă şi în rândul companiilor care au mai mulţi angajaţi, dinamica fiind corelată probabil cu avansul foarte accelerat al salariului minim pe economie, care a fost majorat de doisprezece ori în ultimii opt ani.
Salariul minim pe economie a crescut mai rapid decât nivelul productivităţii medii, ponderea acestuia în salariul mediu brut de la nivelul economiei a crescut de la 27% în 2008 până la 43% în 2016. Dinamica arată că majorările conseutive ale salariului minim pe economie s-au realizat într-un ritm foarte accelerat, fără a fi susţinut de evoluţia corespunzăroare a productivităţii medii de la nivelul mediului de afaceri.
Numărul locurilor de muncă raportat de companiile insolvente în 2016 a scăzut cu 14%, comparativ cu anul 2015, mai lent decât contractia insolvenţelor de -21%. Numărul mediu de angajaţi pentru fiecare companie insolventă a rămas similar în ultimii doi ani, respectiv şaisprezece.
Primele două regiuni unde se înregistrează cel mai ridicat număr de insolvenţe sunt Bucureşti şi N-V. Pe ultimele poziţii din acest punct de vedere sunt zonele de V, S-V şi centru.
“2016 este primul an care marchează o contracţie majoră a insolvenţelor în rândul companiilor mari, ceea ce înseamnă un impact financiar mai mic. Doar 333 de companii cu venituri peste un milion de euro au intrat în insolvenţă în 2016, nivelul minim înregistrat în ultimii zece ani pe acest segment de companii. Şi cu toate că a crescut cu 15% numărul SRL-urilor nou înmatriculate, România numără peste două companii care îşi întrerup activitatea la fiecare companie nou înregistrată”, a precizat Eugen Anicescu, Country Manager Coface România.
“Analizând datele publicate de ONRC, raportul dintre numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea (toate formele) relativ la numărul companiilor nou înregistrate (SRL) a crescut de aproape patru ori în perioada analizată, de la nivelul din 2008, respectiv 0,48, la aproape 2,3, nivelul din 2016. Dinamica ne arată faptul că evoluţia întreprinderilor de activitate a fost net superioară inmatriculărilor de companii noi, pe fondul unui spirit antreprenorial foarte scăzut, precum şi a unui cadru fiscal care nu prezintă o predictibilitate şi sustenabilitate pe termen lung”, a declarat Iancu Guda, Services Director Coface România.
Autor: Diana Dăscălescu
COMMENTS