Majoritatea indicilor bursieri interni s-au depreciat pe parcursul ultimei săptămâni din mai, evoluţie în ton cu sentimentul din pieţele internaţionale. Indicele BET a scăzut cu 1,3%, până la 5 395,49 p., în timp ce indicele BET-C s-a depreciat cu 1,1%, până la 2 928,8 p.. Pe de altă parte, indicele BET-FI a crescut cu 0,2%, până la 25 434,85 p..
Companiile lichide au consemnat scăderi importante, expresie a reducerii expunerii investitorilor pe pieţele emergente şi de frontieră în anticiparea apropierii de final a expansionismului monetar din Statele Unite: FP (-0,5%, până la 0,656 RON), BRD (-1,5%, până la 8 RON), TLV (-2,2%, până la 1,183 RON). Pe de altă parte, acţiunile TGN au crescut cu 1,1% pe parcursul săptămânii, până la 204,6 RON. În sfera SIF-urilor am asistat la evoluţii mixte, cu aprecieri pe 3 companii (SIF1, SIF3 şi SIF4, cea mai importantă la SIF3 (2,4%, până la 0,56 RON)) şi scăderi uşoare pe celelalte două (SIF2 (-0,2%, până la 1,26 RON) şi SIF5 (-0,3%, până la 1,436 RON)).
Acţiunile americane s-au depreciat pe parcursul săptămânii, pe fondul speculaţiilor cu privire la apropierea de final a expansionismului monetar fără precedent implementat de FED. Indicele S&P 500 a scăzut cu 1,1%, până la 1 630,74 p., în timp ce indicele Dow Jones a pierdut 1,2%, până la 15 115,57 p., pe o volatilitate în creştere cu 17% (indicatorul VIX). Cele mai severe ritmuri de scădere au fost consemnate de companiile care au prezentat în ultima perioadă cel mai ridicat randament al dividendului, evoluţie determinată de majorarea dobânzilor la titluri de stat: Verizon (5,7%), AT&T (4,8%). Companiile din sectorul construcţiilor de locuinţe s-au depreciat, tot ca urmare a majorării costurilor de finanţare (în contextul aşteptărilor privind demararea procesului de normalizare a politicii monetare de către FED în viitorul apropiat): Lennar (8,1%), Toll Brothers (7%).
Unele companii au scăzut, ca urmare a reducerii recomandărilor investiţionale de către analişti: Exelon (9,6%), First Energy (8.5%). Pe de altă parte, companiile din sectorul financiar au crescut, pe fondul ameliorării perspectivei de rating de către Agenţia Moody’s: Bank of America (3,2%), Morgan Stanley (6,4%). Titlurile CME Group au urcat cu 5,3%, ca urmare a planurilor de vânzare a unor active. Aprecieri au consemnat şi cotaţiile EMC (4,7%), pe fondul majorării planului de răscumpărare de acţiuni.
Titlurile europene au scăzut pentru a doua săptămână consecutiv, ca urmare a semnalelor favorabile din economia americană (care au determinat creşterea probabilităţii modificării politicii monetare a FED – reducerea expansionismului monetar), dar şi a informaţiilor nefavorabile din sfera unor companii. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 0,8%, până la 300,88 p.. Indicii CAC 40 şi FTSE 100 au consemnat ritmuri de declin de 0,2%, respectiv 1,1%. Pe de altă parte, indicele DAX 30 a crescut cu 0,5%. O serie de companii s-au depreciat după recomandările emise de analişti: SBM (2,3%, după ce Morgan Stanley a recomandat vânzarea acţiunilor), Lagardere (31%, ca urmare a reducerii ţintei de preţ pentru următoarele 12 luni de către Natixis), KPN (8,9%, pe fondul recomandării de vânzare emisă de Cheuvreux), H&M (2,7%, după recomandarea de vânzare emisă de Goldman Sachs). Titlurile Roche Holding au pierdut 5,5%, ca urmare a problemelor cu eficienţa medicamentului Tamiflu.
Cotaţiile Tate & Lyle au scăzut cu 6,7%, pe fondul evoluţiei nefavorabile a rezultatelor financiare anuale. Deprecieri importante au consemnat şi acţiunile Deutsche Telekom (4,6%). Pe de altă parte, unele companii s-au apreciat, ca urmare a recomandărilor emise de analişti: Alcatel Lucent (16%), Deutsche Boerse (8,2%). Titlurile Club Mediterranee au urcat cu 28%, după primirea unei oferte de preluare. Cotaţiile PostNL s-au apreciat cu 14%, ca urmare a majorării previziunilor cu privire la evoluţia rezultatelor anuale. Creşteri au consemnat şi companiile din industria auto, remarcându-se Fiat (cu un avans de 13%, în contextul eforturilor autorităţilor italiene pentru menţinerea fabricilor în Italia).
Cotaţiile asiatice s-au depreciat pe parcursul săptămânii, pe fondul preocupărilor cu privire la viitoarele decizii de politică monetară în Statele Unite, dar şi a aprecierii yen-ului. Indicele regional MSCI Asia Pacific a scăzut cu 2,7%, până la 134,84 p.. Cele mai severe ritmuri de declin au fost consemnate în Japonia, piaţa niponă intrând în faza de corecţie (declin de peste 10% de la maximele recente): Topix (-4,9%), Nikkei 225 (-5,7%). Scăderi săptămânale au înregistrat şi indicii Hang Seng (1%), ASX 200 (1,1%), Straits Times (2,4%). Pe de altă parte, indicele Shanghai Compozit a crescut cu 0,5%. Companiile exportatoare nipone s-au depreciat, pe fondul aprecierii yen-ului (către maximul din ultimele săptămâni în raport cu dolarul american): Sony (2,9%), Toyota (3,5%), Nissan Motor (3,5%). Companiile din sectorul imobiliar au scăzut, pe fondul majorării dobânzilor la titluri de stat: Mitsubishi Estate (4%), Sun Hung Kai (5%), Wharf Holdings (4,9%), Hang Lung (8%). Titlurile Korea Electric Power au pierdut 9,9%, ca urmare a reducerii ţintei de preţ de către Daishin Securities. Scăderi importante au prezentat şi companiile Langham (12%), Korea Electric Power (9,9%).
Dr. Andrei RĂDULESCU
Senior Investment Analyst
COMMENTS