Oana Petrescu, Deloitte: Capitalurile bancare nu mai vin în România decât la cerinţa BNR

macro3Oana Petrescu, partener la fima de consultanţă Deloitte, a declarat, cu ocazia seminarului „Un weekend cu presa economică – Colocviile Pieţei Financiare „Florin Petria”, ediţia a IV-a”, că economia românească este afectată de faptul că nu mai vin capitaluri bancare, decât la cerinţa BNR.

 

„Situaţia dificilă a sistemului bancar are impact asupra fiecăruia dintre noi, prin simplul fapt că limitează potenţialul de creştere a României. Sunt foarte puţine resurse potenţiale de creştere şi de obicei sistemul bancar are ca principală menire crearea de valoare, alocarea fondurilor disponibile spre proiecte viabile din societate”, a declarat Petrescu.

 

Problema este că rentabilitatea capitalurilor bancare în România a ajuns negativă, fiind mult mai mică decât în alte ţări din zonă, precum Bulgaria, Cehia sau Polonia, astfel încât capitalurile nu se mai înghesuie să vină în România, vin doar în măsura în care reglementatorul le cere acest lucru.

 

„România nu va fi atractivă pentru capitalul bancar până când băncile vor fi din nou profitabile, până când nu vor putea să creeze valoare pentru acţionari”, a adăugat Petrescu.

 

Ea precizează cât de important este acest lucru, întrucât capitalul reprezintă o mare limitare în potenţialul de a acorda credite şi implicit de creştere a României. „În lipsa capitalui bancar, a investiţiilor străine, a atragerii de fonduri europene, nu putem creşte. Iar un deficit bugetar mai mare nu ne putem asuma din cauza normelor europene. Dacă nu avem creştere economică, nu numai că băncile nu vor mai aduce capital, ci le va fi afectată şi mai mult profitabilitatea”, a mai spus ea.

 

Costul riscului raportat la venitul din dobânzi s-a dublat în 2009 dar s-a stabilizat în 2010 şi 2011, în aşteptare unei creşteri. Criza datoriilor suverane a făcut însă ca acea creştere aşteptată a economiei să nu se reia, în primă instanţă din cauza limitării capitalurilor de către reglementatori, cu impact asupra accesului la finanţare.

 

„În condiţiile în care costul riscului s-a dublat în 2012, intrarea pe pierdere este inevitabilă, dar pe de altă parte nu reprezintă starea fundamentală a sistemului bancar românesc. O considerăm un eveniment excepţional, o corecţie, ca efect al adaptării garanţiilor la noile condiţii ale pieţei. În final, sistemul bancar se va întoarce la profitabilitate, dar încă insuficientă, la un nivel cu mult sub ţările vecine, ceea ce va face ca din nou să nu fie atractiv să vii cu capital în România şi să nu poţi să creezi un motor de creştere economică”, a adăugat Oana Petrescu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0