Ocean Credit, companie financiară nebancară care oferă produse de creditare în România, a debutat astăzi, 3 noiembrie, cu obligațiuni în valoare de 1,86 milioane de euro la Bursa de Valori București. Obligațiunile se tranzacționează pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare sub simbolul bursier OCIFN26E, iar fondurile atrase vor finanța strategia de dezvoltare prin creșterea capacității de creditare și investiții în fintech. Compania anunță de asemenea realizarea anului viitor a unei noi runde de finanțare prin emiterea de obligațiuni în valoare de 400.000 de euro.
„Ne bucurăm că Ocean Credit a ales să se finanțeze prin bursă și, mai mult, că intenționează să continue acest demers și în viitor. Obligațiunile sunt instrumente financiare avantajoase atât pentru emitent, cât și pentru investitorii care aleg să cumpere obligațiuni fie din perioada plasamentului privat, cât și ulterior, prin tranzacționarea lor la bursă. Valoarea totală a finanțărilor prin emisiuni de obligațiuni corporative listate la bursă, numai în acest an, depășește 3,5 miliarde de lei”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.
„Astăzi, 3 noiembrie, sărbătorim de fapt două evenimente. Sunăm pentru prima dată clopoțelul Bursei de Valori București și împlinim 6 ani de la emiterea primului credit. Iar aceste două evenimente reprezintă pentru noi o nouă validare a modelului nostru de business, un model 100% digital, prin care oferim clienților persoane fizice împrumuturi de nevoi personale, 24/7, cu o minimă intervenție umană. Ne continuăm planurile ambițioase de creștere și ne propunem să utilizăm și pe viitor piața de capital pentru finanțarea acestora”, a declat Dan Mașut, Director General Adjunct Ocean Credit.
Ocean Credit a vândut în cadrul unui plasament privat derulat în iulie 2021 un număr de 18.668 de obligațiuni corporative subordonate, negarantate, în valoare totală de 1,86 milioane de euro. Obligațiunile au o valoare nominală de 100 euro, cu scadența de 5 ani și o rată a cuponului fixă de 8,75% pe an, plătibilă trimestrial. Plasamentul privat și listarea obligațiunilor au fost realizate cu sprijinul Goldring.
„Ne bucurăm că obligațiunile Ocean Credit ajung astăzi tranzacționabile și pentru investitorii de retail. Sunt instrumente financiare cu un profil ambițios, așa cum s-a dovedit a fi și echipa managerială a IFN-ului, oferind una dintre cele mai bune rate de dobândă la obligațiuni denominate în euro care va fi susținută de o strategie de dezvoltare deja validată de rezultatele recente. Suntem convinși că, prin această operațiune, echipa Ocean Credit a înțeles rolul de finanțator al pieței de capital și îl va folosi pentru următoarele etape de dezvoltare”, spune Virgil Zahan, Director General Goldring.
Ocean Credit IFN obține venituri exclusiv din activitatea de creditare către persoane fizice, prin dobânzi, comisioane și alte venituri asimilate creditării. Compania este de asemenea primul IFN (instituție financiară nebancară) fintech românesc cu serviciu complet automatizat și instant al procesului de creditare. În primele 6 luni din 2021 veniturile totale ale Ocean Credit au fost de 4,68 milioane de lei, în creștere cu 85% față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul net în S1 2021 a fost de 225 mii lei, în scădere cu 27% față de S1 2020 (310 mii lei). Pentru finalul anului, compania estimează o cifră de afaceri de 9,3 milioane de lei și un profit net de 1,9 milioane lei.
La finalul anului trecut, din echipa Ocean Credit făceau parte 16 persoane. Compania este deținută în proporție de 99,6667% de OC Global Limited (Cipru) și de Ionescu Augustin Dan, cu 0,3333% din capitalul social. OC Global Limited este deținută în totalitate de Radu Ciorbă.
COMMENTS