Oettinger, în România: Preţul energiei, cheia competitivităţii industriei europene

stire business2

Dacă vrem să păstrăm locurile de muncă din industrie, investiţiile în noi locuri de muncă în industria oţelului, a aluminiului, industria chimică, a hârtiei, a ceramicii, trebuie să avem preţuri competitive la energie, pentru a face faţă concurenţei la nivel global, a declarat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger (foto), prezent la Bucureşti.

“Fără nici o îndoială, în acest moment, în Europa trebuie să plătim mai mult pentru gaz şi pentru energia electrică decât plăteşte SUA, Estul şi Asia. România are în acest moment preţuri acceptabile, dar există mai multe state membre – Germania, Italia şi altele, unde există mari probleme pentru industrie”, a spus oficialul european.

Instrumentul pentru a ajunge la preţuri competitive, a spus Oettinger, este concurenţa. El a arătat că Uniunea Europeană trebuie să se bazeze pe producţia internă de gaze şi energie a celor 28 de state membre, să dezvolte infrastructura pentru interconectare şi capacităţile de stocare a energiei, să folosească resurse convenţionale, dar şi neconvenţionale de energie şi să crească eficienţa energetică.

Oficialul european a atras atenţia şi asupra faptului că în unele state europe “mai mult de 50% din preţul energiei reprezintă taxe”.

„Trebuie să avem o politică energetică comună şi o politică industrială comună (…) trebuie să integrăm noii membrii UE din Europa Centrală şi de Est, să <europenizăm> politicile energetice”, a spus comisarul european.

Oettinger a vorbit despre România ca despre un hub foarte important pentru strategia energetică europeană care dispune de resurse atât on shore cât şi off shore.

Referitor la situaţia din Ucraina, oficialul european a arătat că parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Gazprom privind importul de gaze trebuie să continue, însă este nevoie de reducerea dependenței de Rusia și de identificarea de surse alternative de aprovizionare. El a menționat drept surse alternative Norvegia, Algeria, Azerbaidjan, coridorul sudic în sectorul gazelor şi producţia internă a statelor membre.

La rândul său, ministrul român al Energiei, Răzvan Nicolescu, a afirmat că preocuparea Comisiei Europene este scăderea preţurilor la energie în ţările în care acestea sunt mari, şi nu creşterea lor în ţările nou intrate în UE. Întrebat dacă acest lucru înseamnă rediscutarea calendarelor de liberalizare a pieţelor de energie şi gaze, Nicolescu a răspuns: „Am convenit împreună cu comisarul (Gunther Oettinger n.r) că vom avea periodic discuţii în Comisia Europeană în legătură cu evoluţia preţurilor. Vom monitoriza cu atenţie evoluţia preţurilor şi vom decide în funcţie de situaţie”.

Comisarul european pentru Energie a fost prezent la Bucureşti, pentru a participa la ’29+1′ Energy Summit, organizat la Palatul Parlamentului.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1