Organizația patronală a operatorilor privați împreună cu sindicatele din domeniul transportului feroviar cer tratament egal

Organizația patronală a operatorilor privați împreună cu sindicatele din domeniul transportului feroviar cer tratament egal

Organizația patronală a operatorilor privați împreună cu sindicatele din domeniul transportului feroviar cer tratament egal și acordarea unor facilități pentru operatorii de transport feroviar de marfă și de călători, similar celor acordate transportatorilor rutieri, necesare pentru depășirea crizelor existente și relansarea activității.

Companiile pe care le reprezentăm au reușit an de an să supraviețuiască și să genereze contribuții importante la buget, în pofida unui mediu de activitate complet nefavorabil și discriminatoriu. Industria feroviară din România se confruntă de peste 30 de ani cu lipsa totală de sprijin și interes manifestat de autoritățile de resort, ducând la un adevărat dezastru în infrastructura feroviară. Această situație se datorează nealocării fondurilor necesare pentru mentenanță și reparații, situație care a dus la scăderea competitivității acestei ramuri – altădată emblemă pentru România, acum la coada clasamentului european, precum și a apariției crizei energetice actuale, pe care nimeni nu pare, în prezent, că își dorește să o rezolve.

Atât OPSFPR, cât și federațiile sindicale din domeniul feroviar au semnalat în repetate rânduri aceste probleme și au propus o serie de măsuri concrete, dar fără succes, în condițiile în care discursul public rămâne, aproape fără excepție, concentrat pe problemele și investițiile din transportul rutier și acordarea unor ajutoare mascate și scutiri de accize pentru acest sector de activitate.

Considerăm că evenimentele regretabile din ultimele zile, care au avut ca efect o nouă discriminare în sectorul transporturilor prin acordarea unor facilități fiscale și a unor derogări privind capacitatea de transport și tarifarea acestei activități în sectorul rutier, precum și consecința directă a unei lungi perioade de subfinanțare și a lipsei de viziune, voință și înțelegere privind managementul performanței într-o industrie de importanță strategică, va duce transportul feroviar de marfă și de călători în pragul falimentului.

De asemenea, protestăm și pentru faptul că parlamentarii de la Camera Deputaților, membrii PSD și PNL din Comisia de transporturi și infrastructură, unii chiar foști miniștrii ai ministerului de resort, au votat împotriva inițiativei Grupului UDMR de a scuti activitatea de transport feroviar de plata accizei pentru combustibil, pentru o perioadă de 5 ani.

De menționat este și faptul că un sector de transport unde consumul de motorină este de 12-14 ori mai mare decât în cazul transportului feroviar, deci inclusiv cantitatea de noxe eliberată în atmosferă este la fel de mare, primește frecvent ajutoare și facilități fiscale în detrimentul transportului feroviar.

Solicităm Parlamentului și Guvernului României să aplice tratament egal tuturor modurilor de transport și să inceteze cu discriminarea.

În timp ce toate marile economii ale lumii investesc în mod susținut și substanțial în transportul feroviar care este eficient, sustenabil și cel mai ecologic mod de transport din lume, în țara noastră acest sector de activitate este subfinanțat și nu a primit niciun ajutor din partea statului și nici facilități fiscale.

În tot acest context, România – care are poziție geostrategică excelentă și una dintre cele mai mari rețele de cale ferată din Uniunea Europeană – insistă să ceară prin PNRR mai mulți bani pentru proiectele de infrastructură rutieră și acordă facilități importante acestei activități, ignorând nu numai recomandările partenerilor externi pentru o economie verde (Green Deal) și Legislația Europeană, dar și problemele grave din sistemul feroviar național.

Reamintim că Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România, precum și Federațiile sindicale semnatare ale adresei de protest transmisă domnului prim-ministru, Nicolae CIUCĂ (pe care o anexăm) și a prezentului comunicat, reprezintă interesele majorității companiilor și societăților comerciale din domeniul feroviar.

În cazul în care Parlamentul și Guvernul României prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu vor lua măsuri urgente de a elimina această discriminare dintre cele două moduri de transport, vom organiza o serie de proteste și greve cu întreruperea activității de transport feroviar.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0