Participaţiile individuale dezvoltă piaţa financiară

Participaţiile individuale dezvoltă piaţa financiară

stire piete capital

Asociaţia profesioniştilor în investiţii din Romania, CFA România, consideră că aplicarea celor 10 recomandări pentru participaţii individuale ale programului „Investeşte în România”, va conduce la extinderea bazei locale de investitori prin popularizarea plasamentelor în instrumentele financiare în rândul investitorilor individuali şi va duce la dezvoltarea pieţei financiare din România.

“România are nevoie de capitaluri disponibile pe termen lung pentru asigurarea procesului de convergenţă economică, mai ales în contextul în care disponibilitatea investiţiilor străine a devenit mai redusă după declaşarea crizei financiare”, a declarat Mihail Ion, preşedintele CFA România (foto), într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentantului CFA, activele financiare ale populaţiei sunt încă orientate într-o măsură preponderentă pe termene scurte şi în principal în depozite bancare. „Considerăm benefică o participare mai activă a populaţiei la finanţarea economiei prin instrumente de tipul acţiunilor sau obligaţiunilor, iar implementarea celor 10 recomandări pentru participaţii individuale poate grăbi acest proces şi poate contribui la dezvoltarea pieţei financiare din România. Din acest motiv, CFA Romania susţine şi doreşte să se implice în mod activ alături de Bursa de Valori Bucureşti şi celelalte insitutiţii relevante pentru implementarea recomandărilor în cel mai scurt timp posibil“, a declarat Mihail Ion.

Promovarea unor măsuri pentru creșterea gradului de informare financiară a investitorilor individuali reprezintă o precondiție pentru implicarea acestora pe piață de capital, se arată în comunicatul CFA, care subliniază că. înțelegerea adecvată a instrumentelor și mecanismelor financiare prezintă o importantă majoră pentru luarea unor decizii informate, adecvate profilului de risc.

Totodată, CFA arată că adoptarea unor măsuri fiscale în scopul susținerii investițiilor pe termen lung sunt benefice pentru asigurarea unor surse de finanțare stabile pentru economie. „Acestea servesc dezvoltării unei culturi de economisire/investire pe termen lung și încurajează planificarea financiară. În acest sens, relevante sunt măsurile fiscale adoptate de țări precum Cehia sau Ungaria, unde investițiile pe termene mai mari de 3 și respectiv 5 ani sunt scutite de impozitul pe câștigul de capital”, se mai arată în comunicatul CFA.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0