Performanţele Alpha Bank România, recunoscute de Moody’s

Performanţele Alpha Bank România, recunoscute de Moody’s

Am asistat ieri la o premieră în piaţa bancară românească, din mai multe puncte de vedere. Agenția de rating Moody’s a atribuit Alpha Bank România un rating Ba3 pentru depozitele în lei și valută pe termen lung și respectiv un rating b2 pentru activitatea de creditare. Aceste note reflectă o capitalizare adecvată a instituţiei dar și scăderea ratei creditelor neperformante (dublată de o foarte bună acoperire a acestora cu garaţii şi provizioane).
Este prima dată când o bancă românească având capital grecesc primeşte rating de la Moody’s. Totodată, inedit e şi faptul că o instituţie financiară care operează în spaţiul românesc primeşte un rating mai bun decât cel deţinut de banca mamă.
Astfel de note se obţin exclusiv printr-o calitate excelentă a managementului, care reuşeşte atât să ţină sub control neperformanţa în creditare cât şi să balanseze corespunzător raportul resurse atrase/credite acordate şi să amortizeze miss-matchul de maturitate. Iar echilibrarea raportului credite/depozite nu e lucru uşor, având în vedere faptul că după criză băncile mamă au mizat mai mult pe capacitatea subsidiarelor de a atrage capital local (strângând robinetul liniilor de credit).
Ce beneficii poate aduce, la nivel de teorie, intrarea sub umbrela unei agenţii de rating? În primul rând
aduce un capital suplimentar de încredere, atât în faţa clienţilor, cât şi în cea a partenerilor cu acre interacţionează. Şi aceasta în contextul în care multe bănci lucrează din greu să-şi îmbunătăţească capitalul de încredere! Pe de altă parte, faptul că cineva te monitorizează, probează şi faptul că eşti transparent. Nu în ultimul rând, un rating de genul acesta aduce şi siguranţă. Să presupunem faptul că vine o bancă are nevoie de capital pentru dezvoltare şi îşi propune să iasă pe bursă ori prin emisiune de acţiuni or prin emitere de obligaţiuni. Având în spate un rating bun, acţiunile sale vor fi cu atât mai valoroase în timp ce, obligaţiunile vor fi purtătoare de dobâzi mai mici. Oricum, atât acţiunile cât şi obligaţiunile unei companii monitorizate sunt la mare căutare.
Revenind de la teorie la practică, mai multe detalii privind evaluarea şi notarea Alpha Bank România puteţi regăsi în comunicatul d epresă emis de Moody’s. (https://www.moodys.com/research/Moodys-assigns-Alpha-Bank-Romania-SA-deposit-ratings-of-Ba3Not–PR_369462)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0