PIANO EXPRESS: pop-up events, în septembrie, prin Bucureşti

PIANO EXPRESS: pop-up events, în septembrie, prin Bucureşti

Evenimentul de sub egida Festivalului Internațional „George Enescu” și susținut de BRD – Groupe Société Générale, principalul partener al festivalului, PIANO EXPRESS scoate muzica clasică din sălile de concerte şi o aduce în cartiere, în mijlocul bucureştenilor, prin intermediul pianistei Adriana Toacsen şi al invitaților săi.  PIANO EXPRESS propune un altfel de concert în aer liber, în care actul muzical activează şi reimaginează spațiul liber domestic pornind într-o călătorie de la centru spre periferie, ca o îmbrățișare sonoră a orașului. Astfel, muzica pătrunde în cartiere și oferă orașului noi valenţe de socializare și comunicare. 

Unul dintre obiectivele principale este accesibilizarea pentru public a creațiilor muzicale de secol XX şi XXI, ale căror conexiuni cu trecutul vor fi subliniate atât prin alegerea programului, cât şi prin dialogul interactiv cu artista. Un alt obiectiv se referă la punerea în valoare a unui patrimoniu bucureștean inestimabil, dar deseori neglijat sau abuzat: spațiul public. Sunt selectate cinci spații urbane aflate într-o relație directă cu cartiere de locuit care traversează o istorie a locuirii bucureștene: de la mahalaua din Dealul Piscului, la lotizarea Ioanid și vilele sale luxoase de la începutul secolului XX, la cvartalul de influență sovietică din Vatra Luminoasă și apoi la cartierul funcționalist al anilor 1960, Drumul Taberei. 

Actul muzical activează şi reimaginează spațiul liber domestic adiacent tipologiilor de locuire: livada, grădina interioară, curtea comună, parcul de cartier, și pătrunde gradat în intimitatea cartierelor de case, vile, blocuri joase și blocuri-turn, într-o călătorie de la centru spre periferie. Proiectul își propune să-i atragă în rândul publicului și pe melomanii sălilor de concerte, și pe locuitorii cartierelor sau trecătorii din „zonă”, cu speranța că printre ei se află și persoane care vor deveni melomani urbani și, de ce nu, și melomani clasici. În același timp, proiectul se desfășoară în spații cu intrare liberă, atent alese pentru a fi ușor accesibile și într-un cadru informal, tocmai pentru a transmite mesajul important al inclusivității și accesibilității, atât în ceea ce privește actul artistic, cât și cadrul spațial. Partenerii Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială și Supereroi printre noi vor oferi consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și concertelor, încurajând astfel o diversitate cât mai mare a participării. 

„Pe cât de mult sunt locuite de oameni cartierele din București, pe atât de puțin sunt locuite de muzică, iar PIANO EXPRESS remediază, cel puțin temporar, această situație și creează premisele unei «vindecări» pe termen lung. Pentru ca muzica clasică să facă parte din țesutul urban al Bucureștiului, e necesară o deschidere către ea a locuitorilor de toate vârstele, cu accent pe cei mai tineri, iar concertele aduse în spațiul public din apropierea lor în maniera în care o face PIANO EXPRESS sunt un pas important pentru această deschidere”, a declarat Flavia Popa, Secretar General, BRD – Groupe Société Générale.

Cinci „stații muzicale”, concerte interactive cu acces liber şi cu o durată medie de 30 de minute, vor avea loc în fiecare sâmbătă a lunii septembrie 2023, la ora 17:00: 

  • Primele două evenimente (2 şi 9 septembrie), ReStorying, sunt dedicate celor mai mici melomani şi propun o capodoperă modernă, „Povestea lui Babar, micul elefant” de Francis Poulenc. Actrița Valentina Zaharia va fi naratorul care va da viață aventurilor lui Babar. În interiorul poveştii, o surpriză: o lucrare de un compozitor român contemporan.
  • ReBrahmsing, următoarele două concerte (16 şi 23 septembrie) vor fi o demonstrație de virtuozitate pianistică la 20 de degete. Angela Drăghicescu şi Adriana Toacsen vor călători prin timp, de la romanticul Johannes Brahms la contemporanul Gabriel Almaşi care i-a reinterpretat în stil propriu celebrul Dans Ungar nr. 5. Programul va fi completat de ragtime-uri americane şi muzică nouă românească (Cătălin Crețu, Șerban Marcu).
  • Ultimul concert din serie (30 septembrie), ReStarting, având-o ca invitată pe flautista Ioana Balaşa, propune o actualizare a imaginației publicului prin trei lucrări contemporane – Tōru Takemitsu, Dan Dediu şi Andrei Petrache – alăturate unei lucrări de referință a secolului XX, Sonata pentru flaut şi pian de Poulenc.

Traseu:

  • 2 septembrie, ora 17:00 – Parcul Ioanid („Ion Voicu”) – sector 2

Adriana Toacsen (pian) şi Valentina Zaharia (narator)

  • 9 septembrie, ora 17:00 – Parcul Ciurea (curtea interioară a cvartalului Vatra Luminoasă) – sector 2

Adriana Toacsen (pian) şi Valentina Zaharia (narator) 

  • 16 septembrie, ora 17:00 – Livada Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărţișor” – sector 4

Adriana Toacsen (pian) şi Angela Drăghicescu (pian)

  • 23 septembrie, ora 17:00 – Parcul Drumul Taberei (fostul „Moghioroș”) – sector 6

Adriana Toacsen (pian) şi Angela Drăghicescu (pian)

  • 30 septembrie, ora 17:00 – Curtea Universității Naționale de Muzică București – sector 1

Adriana Toacsen (pian) şi Ioana Bălaşa (flaut)

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB, în cadrul programului de finanțare „București acasă” 2023. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB”  

Sponsori: BRD – Groupe Société Générale și Fundația Art Production

Parteneri: ARTEXIM, organizatorul festivalului Enescu; Muzeul Național al Literaturii Române; Universitatea Națională de Muzică din București; Ideogram, Studio de arhitectură; Asociația Supereroi printre noi; AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), Solèart Management

Parteneri media: Rfi, SG Studio – Revista Zeppelin, Radio România Muzical, CIMRO

Organizator: Asociația Ideilagram 

Un concept de: pianist Adriana Toacsen 

Artişti: Adriana Toacsen (pian), Angela Drăghicescu (pian), Ioana Balaşa (flaut), Valentina Zaharia (narator)

Curator piese: compozitor Diana Rotaru 

Curator spații urbane: arhitect Ilinca Păun Constantinescu

Development manager: muzicolog Alexandra Solea

Contact: ideilagram@gmail.com.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0