Pe 5 octombrie, Finmedia şi revista „Piaţa Financiară” au organizat cea de a 19-a ediţie a Cards Forum, eveniment dedicat exclusiv pieţei cardurilor bancare. Cards Forum a avut drept parteneri companiile Austria Card şi Inform Lycos, Printec Group România, Mastercard şi Visa.
Zece specialişti de top din industria de profil au conturat imaginea actuală a acestei industrii, cu o concluzie generală că aceasta va avea ani buni de creştere de acum înainte continuând să lase în urmă plăţile cu mobilul. Evoluţia plăţilor contactless, descoperite de români în 2014 şi apreciate pentru oportunitatea, utilitatea şi avantajele noii tehnologii, susţine puternic avântul cardurilor în România.
În 2015 şi în prima jumatate a acestui an piaţa cardurilor a avut cea mai bună evoluţie de după 2009, anul declanşării crizei economico-financiare şi în România, după cum a afirmat Sergiu Cone, director general No Cash.
„Între martie 2015 şi iunie 2016, soldul cardurilor valide din circulaţie a crescut cu 0,9 milioane, de la 14,6 milioane la 15,4 milioane. O treime din această creştere o reprezintă cardurile de credit, al caror portofoliu s-a mărit de la 2,3 milioane la 2,6 milioane în aceeaşi perioadă”, a mai precizat acesta.
Românii au cheltuit pe card în 2015 cu peste 3,4 miliarde euro mai mult decât în 2014.
“Pentru 2016, ne aşteptăm ca plusul tranzacţionat să treacă de 5 miliarde de euro faţă de anul precedent”, a spus Sergiu Cone.
De asemenea, în prima jumătate din 2016 sumele tranzacţionate pe card le depăşeau deja cu 14,5% pe cele din aceeaşi perioadă din 2015. Potrivit estimărilor lansate de No Cash, dacă acest ritm se va menţine, anul 2016 se va încheia cu aproape 600 milioane de tranzacţii, care vor genera volume de 200 miliarde de lei.
În ultimii doi ani, în vreme ce numărul de tranzacţii s-a plafonat în jurul a 60 de milioane pe trimestru, tranzacţiile de plăţi au crescut cu 55%. Practic, în trimestrul II din 2016 s-au făcut cu 30 milioane de tranzacţii de plăţi mai mult decât în trimestrul II din 2014. Cele mai explozive creşteri s-au înregistrat pe cardurile contactless, al căror portofoliu este în jurul a 3,5 milioane unităţi, potivit datelor centralizate de No Cash.
Cosmin Vladimirescu, General Manager, Romania, Mastercard, a adăugat că „din 2014 până în 2015, numărul de tranzacţii Mastercard contactless a crescut de şapte ori, iar volumele tranzacționate contactless pe cardurile Mastercard au crescut de 10 ori.”
Cătălin Creţu, General Manager, Croatia, Malta, România, Slovenia, Visa, a confirmat, la rândul său, că „plăţile contactless reprezintă un fenomen de succes al anului 2015, un succes statistic, dar şi o schimbare a modului în care plătim”. Acesta a mai punctat că Visa se apropie de punctul în care „reţeaua de acceptare ( n.r. pe plăţile contactless) să fie de 50%.”
O altă concluzie unanim aceptată de participanţii la forum a fost aceea că cerinţa de cash va fi prezentă mereu pe piaţa din România, oricât de evoluată va fi tehnologia.
Cosmin Vladimirescu a afirmat: „Ne luptăm cu o piaţă needucată de 20 de ani încoace, dar cu o piaţă cu potenţial foarte mare. Este momentul să accelerăm şi să investim. Acesta este momentul critic!”.
În aceaşi linie a necesităţii educării publicului, Cătălin Creţu a subliniat că „anul acesta ne apropiem de obiectivul de a instrui un milion de persoane prin intermediul programelor de educatie financiara derulate de Visa. Peste 30.000 de români din mediul rural au primit deja informaţii financiare”, a mai punctat Cătălin Creţu.
La Cards Forum, au mai participat şi Dana Muşat, Director Executiv Banca Comercială Română, Oana Ilaş, Retail Products Management and Development Director, Banca Transilvania, Bogdan Constantinescu, Director General Printec Group România şi Republica Moldova, Robert Kajic, International Business Development Manager, Austria Card, Gabriel Jeflea, Global Transactional Banking Director, UniCredit Bank şi Cristian Lia, Manager Cards Administration, ING Bank România.
COMMENTS