Finmedia şi revista “Piaţa Financiară” au organizat pe 6 aprilie 2017, la Hotel Ramada Nord din Bucureşti un eveniment de excepţie: marcarea a două decenii de la lansarea primului serviciu de telefonie mobilă digitală din România.
Am avut alături de noi, ca parteneri, primii trei operatori de prim rang – Orange, Vodafone şi Telekom, furnizori globali de echipamente – Huawei şi Rohde & Schwarz, marca Borsec, precum şi o reputată Casă de Avocatură – Dentons.
Aniversarea celor două decenii de la lansarea primelor servicii de comunicaţii wireless a fost un prilej cu totul aparte de a revedea şi retrăi ”orele astrale” ale acestei istorii zbuciumate, de un succes incontestabil. Cei 70 de participanţi (reprezentanţi ai autorităţilor şi ai industriei de profil, consultanţi, dar şi jurnalişti de specialitate), au apreciat, la unison, calitatea intervenţiilor lectorilor din cele trei secţiuni ale conferinţei.
Telefonia mobilă a cunoscut un parcurs impresionant, începând din 15 aprilie 1997, când şi-a început activitatea primul operator GSM din România, MobiFon, operând sub brandul Connex.
Pe parcursul celor 20 de ani, piaţa românească a mai găzduit servicii de telefonie mobilă sub alte branduri: SunTel (Telefonica), Cosmorom (Romtelecom), Zapp (Inquam), Cosmote (OTE) şi DigiMobil (RCS & RDS).
Astăzi, există 4 mari operatori (Orange, Vodafone, Telekom şi RCS&RDS) şi un număr de 23,1 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă înregistraţi în România, din care 12,5 milioane pe cartele preplătite.
Piaţa locală de telefonie mobilă este una dintre cele mai dinamice de pe continent, cu toate că a intrat aproape ultima în această zonă, iar valoarea globală a pieţei locale de telefonie mobilă a atins în 2015, peste 2 miliarde euro.
Încă în funcţie, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a vorbit asistenţei despre comunicaţiile mobile digitale din România – trecut, prezent şi viitor. „Trebuie să remarcăm un fapt cert: actualmente constatăm creşteri organice impresionante. Serviciile 4G sunt într-o expansiune rapidă – 25% dintre conexiuni funcţionează în acest standard. Toate cartelele SIM comercializate în prezent au internet inclus, iar până în 2020 preconizăm o creştere de 8 ori a traficului de date mobile. Să nu uităm că în România se înregistrează acum cel mai mare consum de voce mobilă din UE (cca. 250 minute lunar), la cele mai mici preţuri!”, a spus oficialul ANCOM.
O amănunţită trecere în revistă a celor 20 de ani de telefonie mobilă digitală a fost prezentată invitaţilor de consultantul Nicolae Oacă, în vreme ce Raul Mihu, partener în cadrul Casei de Avocatură Dentons, a vorbit publicului despre tendinţe în aplicarea regulilor de concurenţă din telecomunicaţii pe plan european şi cazuri inedite, finalizate sau nu, de fuziuni şi achiziţii la nivel continental şi global.
Cea de a doua secţiune a evenimentului a fost dedicată celor trei operatori, fiind moderată de cunoscutul jurnalist Mihai Constantin, care şi-a ţintit tirul întrebărilor asupra distinţilor panelişi: Florina Tănase (Senior Director, Legal & External Affairs în cadrul Vodafone România), Dorin Odiaţiu (Public Affairs, Partnerships & Wholesale Director în cadrul Orange România) şi Adrian Ionescu (Manager, Regulatory Affairs, Telekom Romania).
Temele abordate au fost de maxim interes, S-a vorbit despre investiţiile finalizate, în curs sau viitoare, despre impactul social al tehnologiei, despre noile planuri tarifare de roaming prin prisma reglementărilor care vor intra în vigoare la 15 iunie 2017, despre implicarea operatorilor în servicii financiare, s-au vehiculat opinii privind conţinutul propriu al programelor operatorilor, despre cum se mai poate stimula cererea sau
despre priorităţile pe termen scurt, care vizează şi pregătirile pentru standardul 5G, preconizat să fie funcţional în lume în 2020.
Cea de-a treia secţiune a zilei a fost moderată de consultantul telecom Călin Nistor şi a fost consacrată furnizorilor de echipamente de telecomunicaţii. Prin vocea lui Adrian Ungureanu, Senior Business Consultant, Huawei Technologies a prezentat o soluţia relevantă de Narrowband IoT (NB IoT), dedicată unei „lumi mai eficient conectate”, în timp ce Olaf Heisch, Director Target Account Management Infrastructure Services în cadrul Rohde & Schwarz s-a referit pe larg la ceea ce este şi ce se aşteaptă de la tehnologia 5G.
Marian Velicu, Managing Director al Veridian Systems, a vorbit celor prezenţi despre posibila relaţie win-win-win între un operator mobil virtual, comercianţi/retaileri/instituţii financiare şi consumatori. În fine, Toma Cîmpeanu, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) a făcut recomandări preţioase legate de securitatea comunicaţiilor mobile digitale, tot mai supusă ameninţărilor.
Minute de concentare, ore dense, zi plină. 20 de ani priviţi de la distanţă şi de foarte aproape. Mai departe, aşa cum a sunat şi titlul conferinţei – drum întins spre 5G.
COMMENTS