ʺCa urmare a evoluţiei foarte bune a pieţelor de capital, toate fondurile administrate de societatea noastră, având expuneri ridicate pe aceste pieţe, au încheiat anul cu rezultate foarte buneʺ ne spune Mihai BULIGA, Director General / Preşedinte CA al SAI Globinvest SA.
Cum a fost anul 2019 pentru piaţa fondurilor de investiţii? Ce plusuri şi ce minusuri trebuie remarcate? Dar pentru fondurile de investiţii gestionate de Globinvest?
După un an 2018 oscilant în ceea ce priveşte evoluţiile pe piaţa de capital, ce s-a încheiat catastrofal ca urmare a implementării peste noapte a unor măsuri de supra-impozitare a unor sectoare cheie ale economiei şi bursei romaneşti (bancar, telecomunicaţii şi energie – faimoasa Ordonanţa 114 din dec 2018), evenimente pozitive din anul 2019 au asigurat o revenire pe un trend crescător a principalilor indicatori bursieri.
Astfel, în plan intern, acordarea statutului de piaţă emergenta Bursei de Valori Bucureşti, eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare prin Legea 243/2019 (legea FIA) sau modificarea/anularea unor prevederi din Ordonanţa 114, amplificate în plan extern rezultatele foarte bune obţinute de economia americană şi relaxarea “războiului” tarifar cu China şi alte state, au determinat investitorii să fie mai optimişti în ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, fapt ce a condus la rezultate foarte bune oferite de BVB. Toţi indicii au încheiat anul cu randamente situate la maxime istorice, nemaiîntâlnite din anul 2009 (an ce a marcat însă o recuperare după corecţiile majore din 2007-2008) respectiv 35,13% BET, 30,26% BET-NG, 29,68% BET-BK şi 37,27% BET-FI.
Aceste evoluţii pozitive au fost uşor temperate de continuarea creşterii ratei inflaţiei, ce a încheiat anul cu o valoare îngrijorătoare de 4,05%, leul s-a depreciat în raport cu USD (4,60%) şi cu EUR (2,47%) iar dobânzile medii practicate pe piaţa monetară s-au menţinut în continuare la nivele real-negative (2,73% – ROBID 1M, 1,73% – media dobânzilor bancare).
Regretabil este însă că în acest context efervescent, Bursa de Valori Bucureşti a continuat evoluţiile neconvingătoare ce îi caracterizează activitatea în ultimii ani, sub aspectul adâncimii şi al diversităţii ofertei de instrumente. Lichiditatea generală a scăzut în raport cu anul precedent (9,67 versus 11,46 miliarde lei) şi continuă să se situeze la valori sub nivelul anului 2014, iar lichiditatea emitenţilor din ambele eşaloane a continuat să se înrăutăţească uşor.
Care au fost vedetele portofoliului Globinvest în anul recent încheiat și prin ce s-au remarcat acestea?
Anul 2019 a fost un an foarte bun atât pentru fiecare fond administrat în parte, cât şi pentru societatea de administrare, care a reuşit depăşirea pragului de 250 milioane lei pentru activele totale administrate.
Cea mai bună performanţă a anului a revenit Fondului Privat Comercial, de tip Fond de Investiţii Alternative, care ca urmare a expunerii mari pe sectorul financiar local, a obţinut un randament anual de 31,95%.
Însă şi restul fondurilor administrate, toate fonduri deschise de investiţii, au obţinut rezultate de excepţie:
22,68% – Fondul deschis de investiţii Napoca, fond de creştere specializat pe piaţa locală de capital;
18,33% – Fondul deschis de investiţii Transilvania, fond diversificat specializat pe obligaţiuni şi acţiuni emise de renumite companii din România şi Uniunea Europeană;
17,39% – Fondul deschis de investiţii TehnoGlobinvest – fond de creştere specializat pe acţiuni emise de companii mari din sectoarele tehnic şi energetic din Uniunea Europeană şi România;
Chiar către finalul anului, am reuşit să lansăm un nou fond deschis de investiţii, SanoGlobinvest, tot un fond de creştere sectorial, în cazul căruia însă, prin sectoarele alese, respectiv farmaceutic, alimentar şi bunuri de consum precum şi a criteriilor definite pentru selecţia emitenţilor din portofoliu, vom încerca să obţinem un randament specific pieţei de capital, dar în condiţiile minimizării riscului de piaţă al valorii unităţii de fond.
Şi dacă suntem la capitolul pieţe, cum vedeţi piaţa de capital românească la momentul actual: ce e de făcut pentru a valorifica așa cum trebuie întrarea în rândul pieţelor emergente?
Piaţa românească rămâne în continuare o piaţă cu un potenţial considerabil de dezvoltare, atât sub aspectul lansării de noi instrumente, cât şi prin prisma subevaluării emitenţilor importanţi în raport cu companii similare, cotate pe pieţele dezvoltate. Prin urmare aici ar trebui insistat cât mai mult – şi credem că e necesară accentuarea demersurilor de a aduce la cota Bursei de Valori Bucureşti companii reprezentative din economie, implementarea de măsuri pentru creşterea lichidităţii, Contrapartea Centrală să devină cât mai curând funcţională şi să permită înfiinţarea unei pieţe de produse derivate în cadrul bursei.
Care sunt principalele provocări pentru administratorii de fonduri în 2020?
În acest moment delicat, principala provocare o reprezintă depăşirea crizei generate de pandemia COVID-19. Cum prăbuşirea preţurilor pe pieţele de capital este generată de o panică generalizată, aici intervine rolul statului şi a instituţiilor sale de a lua măsuri ce să contribuie la detensionarea situaţiei, la îmbunătăţirea aşteptărilor în economie şi la calmarea situaţiei.
Într-un plan mai concret, mult-aşteptata lege a fondurilor de investiţii alternative a fost promulgată la finele anului trecut, regulamentul de aplicare este deja în dezbatere publică, prin urmare adaptarea la modificările aduse de aceste schimbări şi fructificarea noilor oportunităţi oferite reprezintă o provocare pentru noi atât în acest an, dar şi în următorii.
Ce aveţi în plan în materie de educaţie financiară pentru a-i determina pe cei care stau cu banii în depozite bancare sau conturi curente să apeleze la administratori de fonduri de investiţii? Cum putem face ca orice tânăr să aibă clar în minte ce e acela un portofoliu de produse financiare?
Educaţia financiară a tinerei generaţii este un obiectiv ce depăşeşte considerabil resursele societăţii noastre. La cei 7 ani de-acasă, părinţii ar trebui să-l adauge pe cel de-al optulea, anul educaţiei financiare, iar şcoala ar trebui să preia acest subiect extrem de important şi să-l dezvolte începând din clasele primare.
Ca şi organizaţie am răspuns întotdeauna pozitiv la orice solicitare având ca subiect educaţia tinerei generaţii. Astfel, am participat alături de ASF la programele de educaţie financiară a tinerilor, am iniţiat şi derulat prin intermediul AAF alte programe de educaţie, am ţinut prelegeri în şcoli şi universităţi, am susţinut lucrări de diplomă, şi multe altele.
Din păcate, nu este suficient. Aşa cum există programe de tipul “prima casă”, de ce nu ar exista şi un program “primele mele economii” prin care statul să încurajeze obişnuinţa de a economisi, prin toată categoria de instrumente financiare disponibile, prin acordarea de facilităţi fiscale tinerilor proaspăt angajaţi, de exemplu. Sau părinţilor ce economisesc în numele copiilor…
Economisirea pe termen lung prin subscrieri regulate, lunare chiar, în fondurile de investiţii, este foarte avantajoasă sub aspectul diminuării riscului, iar statistica ne arată că se obţin randamente foarte bune chiar dacă luăm în considerare şi corecţiile din perioadele de criză pe pieţele financiare, prin urmare acesta este mesajul ce încercam să-l transmitem necontenit clienţilor actuali şi potenţiali.
Care consideraţi că vor fi produsele vedetă ce vor genera randamentele cele mai bune în 2020?Ce aşteptări aveţi de la 2020?
În acest context unic în istoria economiei, este imposibil de anticipat un final pentru acest an, din perspectiva randamentelor potenţiale oferite de varii alternative investiţionale. Probabil activele de siguranţă, precum metalele preţioase.
Dacă într-un scenariu rezonabil, pandemia va fi ţinută sub control într-o perioadă de până la 2 luni, este probabil că pieţele de capital vor da semne importante de recuperare. Dacă acest scenariu va fi infirmat de realitate, recuperarea va necesita, probabil, o perioadă mai mare de timp.
În scenariul pozitiv în care credem, aşteptările noastre sunt legate de depăşirea crizei actuale şi de demararea obiectivelor propuse la început de an.
Cum putem adăuga un plus de viteză dezvoltării pieţei fondurilor de investiţii din România? Cum credeţi că arăta viitorul acestei industrii?
Din păcate, credem că fără o implicare mai hotărâtă a statului, prin susţinere şi facilităţi fiscale, accelerarea dezvoltării pieţei este dificilă. Dacă ne uităm cu ani în urmă, piaţa românească a fondurilor de investiţii este mult mai aşezată şi mai diversificată. Dacă ne uităm însă în jur, avem mult teren de recuperat.
Noi credem că actorii pieţei, aşa cum au făcut-o şi până în prezent, se implica în dezvoltarea pieţei prin asigurarea unor performanţe consecvente cu evoluţiile pieţelor financiare, costuri scăzute de tranzacţionare, dezvoltarea de noi produse şi nu în ultimul rând o transparentă cât mai ridicată a activităţii.
Context în care pentru anul 2020 avem în plan lansarea de noi fonduri de investiţii, atât deschise cât şi de tip alternativ, o îmbunătăţire a vizibilităţii şi accesibilităţii site-ului propriu, www.globinvest.ro, pe care se pot realiza operaţiuni on-line cu unităţi de fond.
COMMENTS