Pentru ca votul din 23 iunie din Marea Britanie să devină legal este nevoie şi de un vot al parlamentului britanic. O petiţie postată pe site-ul guvernului de la Londra privind desfăşurarea unui al doilea referendum a câştigat mai mult de 3 milioane de semnături în doar două zile, anunţă reuters.com.
Liderii europeni sunt şi ei împărţiţi. Parisul şi preşedintele Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker , vor un divorţ rapid, în vreme ce Berlinul cere răbdare.
Premierul demisionar, David Cameron, lasă pe umerii succesorului său posibila semnare a documentului de despărţire de blocul comunitar. Între timp, după trei zile de tăcere, ministrul de Finanţe, George Osborne, anunţă că economia britanică este gata să facă faţă turbulenţelor, după cum anunţă presa internaţională. George Osborne afirmă că ţine legătura în permanenţă cu guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, şi că există planuri de rezervă pentru a face faţă efectelor votului de ieşire.
“Am spus că trebuie să reparăm acoperişul aşa că ne-am pregătit pentr orice ne va aduce viitorul. Slavă Domnului că am făcut-o! Ca rezultat, economia noastră este pe cât de puternică pe cât ar rebui să fie pentru a face faţă provocării cu care se confruntă.”, a spus George Osborne, potrivit publicaţiei theguardian.com.
Înainte de vot, Osborne le spunea votanţilor din tabăra “Leave” că vor aduce o recesiune de tip „DIY” ( n.r. „do it yourself). El avertiza că, în economie, costul va fi de 4.300 de lire pe gospodărie până în 2030 şi sublinia urgenţa creşterilor de taxe şi a reducerilor de cheltuieli pe care ar trebui să le implementeze pentru a umple o gaură de 30 de miliarde de lire la buget.
Între timp, pe pieţe domneşte incertitudinea ceea ce „este grav” după cum a afirmat Kit Juckes, global strategist la Societe Generale SA, citat de bloomberg.com. „Acest lucru nu ar conta dacă economia globală ar ticăi frumos, dar nu se întâmplă aşa.”, a mai spus K. Juckes.
Liderii băncilor centrale se vor întâlni în Portugalia pentur a decide dacă se impun sau nu măsuri extraordinare pentru a aduce creşterea la mal, notează bloomberg.com. Sarcina tuturor decidenţilor politici este de a elabora o strategie înainte ca traderii să îşi foreţeze mânile, aşa cum s-a întâmplat după colapsul Lehman Brothers şi după dezastrul din Grecia.
Ca iurmare a indicilor bursieri din lumea întreagă imediat după rezultatul referendumului, mulţi se aştaptă ca acest lucru să continue şi în perioada următoare.
Savita Subramanian, strateg la Bank of America Merrill Lynch, crede că indicele S&P 500 ar putea să cadă cu până la 7% pe baza şocurilor declanşate, notează marketwatch.com.
Şi totuşi, în ciuda stării de spirit de pe pieţe, mulţi analişti îndeamnă la calm sperând că acalmia de după Brexit se va retrage în timp.
“Pieţele vor cădea brusc zilele următoare. Totuşi fundamentele nu s-au schimbat, iar pieţele îşi vor reveni” a afirmat Tom Siomades, şef la Hartford Funds’ Investment Consulting Group. “Economia Statelor Unite va continua să crească încet. Brexit-ul nu va avea un impact semnificativ asupra noastră şi nu ne va împinge în recesiune”, a mai spus Tom Siomades, citat de marketwatch.com.
COMMENTS