Prevenția în sănătatea românească: Mamografiile, de șapte ori mai puține decât media europeană

România se situează, de departe, pe ultimul loc între statele membre UE la o procedură uzuală pentru depistarea precoce a problemelor de sănătate la femei, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 9%, la mamografiile efectuate în cei doi ani anteriori culegerii datelor pentru studiul European Health Interview Survey, ne situăm la mai puțin de o șeptime din media UE și la un sfert din cifrele consemnate de Bulgaria, care ne precede în clasamentul de profil.

Proporția femeilor care au efectuat o mamografie în țările UE

Depistarea precoce a cazurilor de cancer mamar, cu șanse foarte mari de supraviețuire dacă tratamentul este instituit în fazele inițiale ale bolii depinde de programele naționale de prevenție. Care sunt reprezentate elocvent pentru țara noastră prin exemplul prezentat, pe sistemul „sublim” din opera lui Caragiale. Cu observația că este vorba despre situația măsurată înainte de pandemie și nu e greu de intuit ce s-a întâmplat între timp, sub presiunea unor evenimente presante.

Pentru referință și model de urmat, precizăm că topul este dominat de țările nordice Suedia (95% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani au efectuat o mamografie), Finlanda (92%) și Danemarca (82%), dar se pot obține rezultate foarte bune și în cazul Portugaliei (81%). Doar alte două state din fostul bloc estic mai figurau sub pragul de 50%, respectiv Estonia (44%) și Letonia (49%).

Educația are rolul ei dar statul este cel care ar trebui să acționeze pentru ca sistemul sanitar să aibă relevanță în marea masă a populației. Elocvent, studiul ne plasează la doar 3,9% în cazul persoanelor cu educație primară, 10,4% la cele cu studii secundare și, atenție mare, doar 16,9% chiar și în cazul celor cu studii superioare. Unde țări precum Cehia (79,8%), Polonia (66,9%) sau Ungaria (66,7%) stau chiar mai bine decât Germania (64,2%).

Practic, convergența reală ar trebui să includă convergența medicală, inclusiv alocarea de fonduri pentru educație sanitară și prevenție mai la nivel european. Deoarece, până să crească nivelul de trai material, mai trebuie să aibă și cine să beneficieze de el, preferabil în stare de sănătate. Ceea ce o societate construiește (sau nu) în timp și se vede instant în momentele critice pentru fiecare.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0