SUA vor înregistra cea mai mare creştere economică dintre ţările G7 conform previziunilor consultanţilor de la PricewaterhouseCoopers (PWC). Principalele economii din Zona Euro vor atinge niveluri record ale ocupării forţei de muncă, însă statele de periferia Zonei Euro vor crea mai multe locuri de muncă noi. Indonezia va deveni cea de-a şaisprezecea economie a lumii care depăşeşte pragul unui PIB de un trilion de dolari. Creşterea populaţiei va pune presiune pe statele din Golf să îşi reformeze finanţele publice.
Este de aşteptat ca ritmul de creştere al comerţului global să fie mai mic decât cel al creşterii economice globale, pentru al treilea an consecutiv. Reapariţia naţionalismului economic în anumite părţi ale lumii înseamnă că regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului vor fi puse la încercare. Relaţia comercială dintre Statele Unite şi China va fi pusă sub presiune. În absenţa încheierii Parteneriatului Transpacific şi a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) această tendinţă se va păstra pe termen lung. Astfel, procesul de globalizare va înainta într-un ritm redus.
Există semne clare că politica monetară a SUA se va întoarce la normalitate. Rezerva Federală Americană continuă să întărească politica monetară. Economiile care depind de dolar pentru a-şi asigura finanţarea vor fi puse sub presiune, ca urmare a majorării dobânzii.
În Zona Euro, mai multe state vor avea în acest an alegeri. În Germania, Franţa, Olanda, Italia şi Grecia (care împreună însumează 70% din PIB-ul Zonei Euro) se vor organiza diferite alegeri şi e posibil să înregistreze perturbări în ciclurile lor politice normale. Rămâne de văzut dacă Spania va organiza un referendum pentru viitorul Cataloniei.
„Pe arena internaţională, vom monitoriza îndeaproape evoluţia relaţiilor ruso-americane, care ar putea avea efecte în zona Europei de Est, Orientului Mijlociu şi a estului Asiei, precum şi asupra acordului nuclear cu Iranul”, a declarat Barret Kupelian, senior economist, PwC.
Echipa de economişti PwC susţine faptul că Statele Unite vor impulsiona creşterea economică a ţărilor G7. Rata de ocupare a forţei de muncă în Zona Euro va ajunge la cel mai înalt nivel măsurat până acum, dar statele de la periferia Zonei Euro vor crea mai multe locuri de muncă. Indonezia are şanse să devină cea de-a şaisprezecea economie a lumii care depăşeşte pragul unui PIB de 1 trilion de dolari. Ţările din Golf îşi pot reforma finanţele publice, în urma presiunii pe care creşterea populaţiei o formează.
Atunci când îşi fac planurile pentru anul în curs, companiile ţin cont de o serie de riscuri macroeconomice. Repatrierea investiţiilor în dolari ar putea să indice vulnerabilităţile unor economii. Întărirea politicii monetare din Statele Unite poate încuraja o repatriere graduală a dolarilor americani investiţi în străinătate. China poate simţi în viitor costurile gradului mare de îndatorare a sectorului privat, deoarece datoriile sectorului privat non-financiar ale acesteia se ridică la mai mult de 250% din PIB. Dacă datoriile sectorului non-financiar vor creşte cu aceeaşi rată înregistrată începând din 2010 şi până acum, China ar putea să adauge încă 650 de miliarde de dolari la datoria sa totală până la sfârşitul lui 2017.
Autor: Diana Dăscălescu
COMMENTS