Prima staţie de producere a energiei în cogenerare din România, inaugurată la Filipeştii de Pădure

Foto_Centrala_Biogaz

Consorţiul Genesis Biopartner, format din firma românească Baupartner şi din firma suedeză Vireo Energy, a inaugurat la Filipeştii de Pădure, în Prahova, prima staţie din România de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz, investiţia fiind prima dintr-o serie de zece astfel de staţii care vor fi construite în următorii trei ani.

Potrivit fondatorului Genesis Biopartner, Michael Dietrich, investiţia în această staţie a fost de 5 milioane de euro, fonduri proprii ale celor două firme, aportul firmei româneşti fiind de 40% din totalul investiţiei.

Potrivit lui Dietrich, staţia are o putere de 1 MW pe oră energie electrică şi o capacitate de lucru de aproximativ 8.000 de ore pe an, ceea ce înseamnă că această staţie produce anual aproximativ 8.500 MW/h energie electrică. La energia electrică se adaugă şi cea termică, capacitatea centralei fiind  de  1,2 MW/h echivalent energie termică.

“În prezent realizăm studii de fezabilitate pentru alte locații. Totodată, căutam alți parteneri pentru amplasarea în zona lor a stațiilor de biogaz și de producere a energiei în cogenerare. În special, ne interesează parteneri care au resturi sau deșeuri organice, din industria alimentară sau parteneri industriali care au consum de energie termică”, a declarat Michael Dietrich, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia inaugurări staţiei.

În prezent, energia este produsă în această staţie folosindu-se resturi organice şi porumb, pe care reprezentanţii Genesis Biopartner îl cumpără de la producătorii din zona comunei Filipeştii de Pădure urmând să fie folosite şi resturi de la procesarea cărnii.

Dietrich a afirmat că în mod direct sunt create cinci locuri de muncă în staţia de biogaz şi alte 10-15 în agricultură.

Primul client al staţiei este fabrica de mezeluri CrisTim care beneficiază de scăderea costului pentru producerea energiei termice, precum și gestionarea eficientă a deșeurilor rezultate din procesarea cărnii.

“Acest parteneriat prin care, lângă fabrica noastră de mezeluri s-a construit stația de biogaz, în cogenerare, ne va asigura livrarea unei cantități importante de abur tehnologic la un cost cu 25% mai scazut decât până în prezent”, a explicat Radu Timiș, președintele Grupului CrisTim.

Proiectul a fost realizat la nivel tehnic de companile AB Energy și MT Energie, care au furnizat echipamentele necesare funcționării instalației de cogenerare, începând de la tratarea biogazului până la transformarea acestuia în energie electrică și recuperarea de energie termică (AB Energy) și respectiv  tehnologia destinată liniei de fermentație, precum și automatizarea întregului flux tehnologic pentru producerea biogazului (MT Energie).

Prezent la inaugurare, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a subliniat împortanţa producerii energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz. „Deşi eolienele şi fotovoltaicele sunt la modă, cogenerarea pe bază de biogaz produce energie şi când nu bate vântul şi când e înnorat”, a spus Havrileţ.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0