• Volumul total al primelor a crescut la aproximativ 10,4 miliarde de euro (+7,7%),
• Profitul (înainte de impozitare) a urcat la circa 522 milioane de euro (+7,4%),
• Rata combinată s-a îmbunătățit clar până la 95,4% (-0,6 puncte procentuale),
• Câștigul pe acțiune a crescut semnificativ, până la 2,59 euro (+27%),
• Dividendul propus crește la 1,15 euro pe acțiune (+15%).
Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) a obținut rezultate record, conform cifrelor preliminare aferente anului financiar 2019. Diverse măsuri au fost implementate în contextul actualei crize a coronavirusului: „Ne-am îmbunătățit semnificativ principalii indicatori financiari pentru patrulea an consecutiv. Aceste rezultate confirmă poziția noastră de lider de piață în Austria și țările din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE). De asemenea, acestea evidențiază potențialul de creștere din piețele unde operăm și pe care l-am valorificat cu succes timp de exact 30 de ani. Fără îndoială, actuala situație provocată de criza coronavirusului va avea un impact asupra dezvoltării businessului.
În acest moment, efectele asupra Grupului sunt încă în etapa de estimare. Am implementat măsuri de siguranță și prevenție pentru angajații și clienții noștri și pentru a asigura continuitatea operațiunilor în toate țările unde activăm. Suntem în contact permanent cu companiile membre pentru a încuraja stoparea extinderii virusului. Indiferent de situația actuală, datorită performanței operaționale excelente de anul trecut, vom propune spre aprobarea Adunării Generale Anuale a Acționarilor, pentru al patrulea an consecutiv, o creștere semnificativă a dividendului aferent anului financiar 2019, de la 1 euro la 1,15 euro pe acțiune. Aceasta corespunde unei creșteri de 15% și unui randament al dividendului atractiv, de 4,5%”, a explicat Directorul General Elisabeth Stadler.
Creșterea primelor, generată de asigurările non-viață
Datorită unei creșteri semnificative de 7,7% în 2019, primele totale subscrise au urcat, în premieră, peste pragul de 10 miliarde de euro, mai exact la 10,399 miliarde de euro. Toate liniile de business au înregistrat creșteri și au contribuit la avansul anual al primelor cu aproximativ 742 milioane de euro.
Segmentele „proprietăți și răspunderi” și asigurările auto facultative au avut cea mai mare contribuție la creșterea primelor în termeni absoluți. Asigurările de sănătate au înregistrat cea mai mare creștere procentuală, de circa 12%. Sectorul non-viață reprezintă aproximativ 58% din portofoliul de prime (răspundere civilă auto, polițe auto facultative, asigurări de proprietăți și răspunderi), asigurările de viață reprezintă 35% (asigurări cu prime regulate și produse cu primă unică) și asigurările de sănătate reprezintă circa 7%. Cele mai mari
creșteri de prime au fost înregistrate în Polonia (+234,2 milioane de euro), Țările Baltice (+124,5 milioane de euro), Austria (+103,4 milioane de euro), segmentul Alte piețe din ECE (+72,2 milioane de euro) și Republica Cehă (+61,6 milioane de euro).
Țările Baltice (+33,1%), Bulgaria (+30,7%), Polonia (+26,1%) și segmentul Alte piețe din ECE (+19,3%) au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale. În segmentul Alte piețe din ECE, creșteri semnificative de prime au fost înregistrate în special în Ucraina, (+58,2%), Bosnia-Herțegovina (+37,6%) și Serbia (+14,0%).
„Piețele din regiunea ECE au înregistrat o creștere a primelor de 10,6%. Regiunea ECE generează în acest moment 57% din primele noastre totale”, a remarcat Elisabeth Stadler.
Profit (înainte de impozitare) de circa 522 milioane de euro
În 2019, intervalul țintă privind profitul (înainte de impozitare) a fost cuprins între 500 și 520 milioane de euro. Profitul (înainte de impozitare) de 521,6 milioane de euro a fost ușor peste intervalul țintă și în creștere cu 7,4% față de rezultatul din anul anterior. Creșterea profitului s-a datorat, printre altele, unei îmbunătățiri clare a ratei combinate și unei creșteri semnificative a contribuției la profitul total a
businessurilor din Austria (+37 milioane de euro) și Polonia (+37 milioane de euro).
Pe de altă parte, această evoluție a fost contrabalansată de o scădere ușoară a rezultatului financiar, generată în principal de diminuarea contribuției societăților non-profit, ca urmare a procesului de deconsolidare început la 31 iulie 2019, precum și de o depreciere a fondului comercial în valoare de 108,8 milioane de euro (50,1 milioane de euro în anul anterior) aferentă operațiunilor din România. În cadrul testului de depreciere derulat anual, așteptările privind câștigurile generate de operațiunile din România au fost reduse în continuare din cauza menținerii unei situații dificile în această piață.
Cu excepția operațiunilor din România, toate piețele au înregistrat profit (înainte de impozitare). Piețele din ECE au generat 53% din profit (înainte de impozitare).
Rezultat net în creștere cu 23% față de anul anterior
Nivelul solid al profitului înainte de impozitare și rata de impozitare mai redusă, de aproximativ 21%, au dus la o creștere anuală semnificativă de 23% a rezultatului net, până la 331,3 milioane de euro în 2019. Modificarea metodei de consolidare a societăților non-profit în trimestrul al treilea din 2019 nu a avut niciun efect asupra aceste performanțe.
Rata combinată s-a îmbunătățit semnificativ
Rata combinată a fost redusă semnificativ, cu 0,6 puncte procentuale, până la un nivel excelent de 95,4% în 2019. Măsurile implementate în cadrul programului de management Agenda 2020 au avut, în mod particular, un efect pozitiv, în special în segmentul asigurărilor auto. Aceasta a condus la îmbunătățirea în continuare a ratei combinate, în pofida creșterii față de anul anterior a despăgubirilor
achitate în contul pagubelor produse de dezastrele naturale.
Piețele din Austria (-0,7 puncte procentuale), Republica Cehă (-0,7 puncte procentuale), Bulgaria (-3,3 puncte procentuale) și segmentul Alte piețe din ECE (-2,7 puncte procentuale) au jucat un rol semnificativ în această îmbunătățire a ratei combinate. Toate piețele au înregistrat operațiuni profitabile pe linia de asigurări de proprietăți și răspunderi, cu excepția operațiunilor din România (100,9%), unde rata combinată s-a îmbunătățit totuși semnificativ cu 6,7 puncte procentuale.
Rată de solvabilitate de 210%
Rata de solabilitatea a VIG s-a situat la un nivel comparabil la nivel internațional de 210% la 31 decembrie 2019.
Rezultatul financiar
Rezultatul financiar (incluzând rezultatele companiilor consolidate prin punere în echivalenţă) a fost de 1.010,8 milioane de euro în 2019, înregistrând o scădere ușoară de 2,6% comparativ cu anul anterior.
Investiții
Investițiile totale (incluzând numerarul și echivalentele de numerar) au însumat 35,9 miliarde de euro la 31 decembrie 2019. Scăderea față de nivelul din 2018 de 37,6 miliarde de euro s-a datorat schimbării metodei de consolidare a societăților non-profit.
Cheltuielile cu despăgubirile și indemnizațiile
Cheltuielile Grupului cu despăgubirile și indemnizațiile de asigurări, nete de reasigurare, au însumat 7.262,7 milioane de euro în 2019, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 4,5%. Creșterea s-a datorat unui avans semnificativ al volumului de prime.
Dividendul propus crește din nou
Datorită performanței operaționale excelente obținută, Consiliul Director al Vienna Insurance Group va propune spre aprobare Adunării Generale Anuale a Acționarilor creșterea dividendului brut aferent anului financiar 2019 de la 1 euro la 1,15 euro pe acțiune. Aceasta este echivalentă cu o creștere de 15% și o rată de distribuire a profitului de 44,4%. Randamentul dividendului este de 4,5%. Câștigul pe acțiune a crescut semnficativ, la 2,59 euro, cu 27% peste nivelul anului anterior.
COMMENTS