Firmele de asigurare care subscriu RCA în România au înregistrat o rată combinată a daunei de 97% pe ansamblul primelor trei luni din 2017, în scădere de la 106% cât a fost în perioada similară a anului trecut, relevă datele Autorității de Supraveghere Financiară.
Această evoluție marchează o premieră pentru piața asigurărilor din România: în ciuda prețurilor plafonate prin lege, dar și a comprimării pieței, firmele de asigurare au obținut primul profit trimestrial din istorie, pe segmentul RCA.
Datele prezentate de președintele ASF, Mișu Negrițoiu, arată că principalul motiv pentru care rata combinată a daunei( raportul dintre daune și chletuieli administrative, pe de o parte, și primele încasate de cealaltă parte) a scăzut în premieră sub 100% este reducerea substanțială a cheltuielilor administrative și de marketing.
Acest indicator s-a redus la doar 28%, de la 41% în 2015 și peste 35% în 2016, în principal datorită reducerii substanțiale a comisioanelor plătite către brokerii. Intermediarii au încasat, în perioada de după 19 decembrie 2016, când au fost plafonate tarifele, comisioane de 10%-12%, în medie, la jumătate față de anul 2015, eexemplu. Pe segmentul camioanelor și autocarelor, comisionul a devenit simbolic, adică maximum 1%.
Pe de altă parte, vânzările s-au menținut relativ constante față de 2016l la 1,06 miliarde de lei, însă prima medie a scăzut la 533 de lei, de la 727 de lei, motiv pentru care numărul contractelor a fost mai mare în primele trei luni ale acestui an.
Indicatorul care ridică cele mai multe probleme, însă, este nivelul de concentrare al pieței. Primii doi jucători din trimestrul I, adică City Insurance și Euroins, s-au apropiat, cumulat de 60% din piață, ceea ce arată o concentrare fără precedent. Cele două au făcut 32%, respectiv 27% din primele brute subscrise, în timp ce al treilea mare jucător, Asirom, abia dacă a depășit 10%.
Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, este însă mulțumit cu cifrele pieței și spune că nu se pune problema unei crize RCA, care să culmineze cu explozia prețurilor, după ce expiră tarifele maxime impuse prin lege, pe 18 mai.
“Aşa cum este piaţa astăzi, nu există condiţii fundamentale de majorare sau nevoie de creştere a preţurilor şi nu anticipăm creşterea medie a primei de asigurare RCA. Vreau să vă spun de la început că nu suntem într-o situaţie de criză RCA. Am văzut foarte multe titluri şi exprimări de genul ‘rezolvarea crizei RCA’. Nu este o criză RCA, mai puţin acum chiar decât astă toamnă – nu a fost nici astă toamnă – este o normalizare a pieţei RCA”, a declarant Negrițoiu în cadrul unei conferințe de presă.
Președintele ASF: revocarea mea ar fi abuzivă și contestabilă
Pe de altă parte, actualul președinte ASF a exprimat un punct de vedere și în cee ace privește anticipate sa revocare din funcție, gest pe care îl apreciază ca abuziv, contestabil și nefundamentat. Demiterea lui Negrițoiu se află pe ordinea de zi a plenului Parlamentului care se va întruni mâine, joi.
Votul se va baza pe un raport realizat, în octombrie anul trecut, de patru dintre comisiile parlamentare.
Liviu Dragnea, preșdintele PSD, cel mai mare partid parlamentar, a declarat recent că s-a înțeles cu partenerul său politic, Călin Popescu Tăriceanu pentru revocarea lui Negrițoiu. Partidele celor doi dețin majoritatea absolute în Parlament cee ace arată că , cel mai probabil, revocarea lui Negrițoiu va trece.
“ Nici astăzi nu înțeleg și nu mi s-a adus la cunoștință care sunt motivele revocării. Nu am avut nicio discuție cu nicio comisie, cu niciun președinte de Cameră sau altceva ca să înțeleg ce mi se reproșează și de ce sunt revocat. Doi. Am zis-o și anul trecut și o repet și o spun și acum, procedura de revocare mi se pare mai așa, din Balta Brăilei, chiar nu respectă legea. Sunt câteva lucruri năstrușnice totuși în această piață. Patronatele organizează mitinguri în locul sindicatelor, service-urile cer tarife mai mari la prime mai mici, iar politicienii nu-și respectă propriile legi. Legea spune în mod clar în ce condiții pot să fie revocați membrii consiliului. Și spune că numai în acele condiții care sunt la articolul 9 și care spune că numai potrivit procedurii”, a afirmat Mișu Negrițoiu.
COMMENTS