Astăzi a fost înaintată cererea de înregistrare a partidului de centru PACT – Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor la Tribunalul București, semn că tinerii membri nu stau pe gânduri în ceea ce privești scopul lor. Ulterior, pe parcursul conferinței de presă realizată au fost prezentate detalii cu privire la partid precum: viziunea acestuia, tipologia membrilor, dar și câteva dintre obiectivele propuse.
Sebastian Burduja, parte din comitetul de iniţiativă PACT a declarat în cadrul evenimentului că partidul are la bază următoarea sintagmă “Vrem să redăm România cetățenilor”. “Credem că politica trebuie să fie despre cetățeni și nu despre politicieni. Politica ar trebui să fie ceva nobil, concept ce nu se evidențiază deloc la nivelul țării noastre. Proiectul de țară este chiar țara în sine, așadar, haideți să fim la nivelul mediu al Uniunii Europene în ceea ce privește indicatori precum: rata mortalității, a sărăciei, a educației. Dați șansa acestui PACT, măcar să îl cunoașteți, să îl analizați și veți vedea că scopul lui este unul în care puteți avea încredere. Dincolo de toate. dacă nu luăm atitudine acum, le vom lăsa moștenire copiilor noștri o țară din ce în ce mai vulnerabilă și mai săracă” a specificat acesta.
La rândul lui, Alexandru Lazăr, parte din comintetul de inițiativă PACT a susținut datoria pe care tinerii o au față de țară și față de cei care i-au format: “Nu am cum să uit vreodată profesorii care m-au format sau medicii care au contrbuit la starea mea de sănătate, de aceea consider că am obligația morală de a nu sta pe margine și mă bucur să văd că oamenii din PACT împărtășesc aceeași viziune.”
Totodată acesta a vorbit despre calitatea oamenilor din partid: “În PACT sunt mulți oameni cu cariere impresionante, dar mai presus de toate sunt oameni care participă la construirea acestei țări, de la profesori, medici la tâmplari, toți încercăm să contribuim la un mediu propice pentru România.”
Cristina Moldova, parte din comnitetul de inițiativă PACT a susținut importanța resurselor umane și a coeziunii sociale ca bază pentru construirea schimbării: “Cea mai importantă resursă a unei țări este dată de oameni. Dacă nu vom reuși împreună nu avem nici o șansă. Noi suntem angajații cetățenilor și asta încercăm să facem prin proiectele aflate în derulare. Veți vedea un statut al partidului PACT așa cum nu s-a mai văzut, unul prin implicare continuă și prin comunicare cu cetățenii. Mulți dintre noi sunt oameni care au venit din partea de voluntariat, aspect ce aduce cu sine dorința de implicare, care, sperăm noi va fi apreciată.”
Cosmin Drăgoi, parte la rândul lui din comitetul de inițiativă PACT a declarat în cadrul evenimentului faptul că este vremea unei schimbări în ceea ce privește modul în care este privită partea politică din România: “A venit momentul schimbării. Am trăit în ultimii ani cu senzația că nu am avut pe cineva care să ne reprezinte cum se cuvine, iar prin PACT, prin oamenii pe care îi vedeți implicați la nivelul acestui partid încercăm să schimbăm acest fapt, cu atât mai mult cu cât oamenii s-au săturat de can-can-uri și de superficialitate. În PACT sunt persoane care simt datoria pentru țară, oameni care renunță la job-uri importante pentru a se alătura acestei cauze și nu în ultimul rând oameni care simt nevoia de a da ceva înapoi țării în care au crescut.”
Întrebați care sunt aspectele asupra cărora partidul se va apleca, tinerii au răspuns că cea mai mare problemă este cea a viitoriului copiilor, dată în principal de sistemul de educație și au continuat cu evidențierea câtorva din obiectivele pe care partidul le are în vedere.
Obiective propuse pentru domeniul educației:
• Îmbunătățirea infrastructurii din sectorul educațional, de la drumuri către școală până la utilități specifice unei învățări în condiții normale pentru elevii din mediul rural.
• Schimbarea modului în care sunt tratați profesorii
• Încurajarea profesorilor pentru a se întoarce în mediul rural prin intermediul unor sisteme de stimulare pe criterii de performanță. Etc.
Obiective propuse pentru îmbunătățirea traiului persoanele vârstnice, asociate conceptului de România Demnă, “Considerăm că oamenii vârstnici au nevoie de mai multă susținere, ei fac parte din conceptul România Demnă și trebuie să arătăm respect față de aceștia prin oferirea unor condiții de trai demne” a precizat Sebastian Burduja.
• Îmbunătățirea legăturii sistem de sănătate – sistem de pensii (pensiile ar trebui să asigure medicamentele necesare, dar și un trai decent). Găsirea unei soluții sustenabile din acest punct de vedere
• Îmbunătățirea infrastructurii astfel încât deplasarea pentru oamenii vârstnici sau pentru cei cu dizabilități să fie facilă.
Informații despre PACT
Distribuția partidului acoperă 30 de județe din țară încercând să fie cât mai reprezentat în fiecare dintre acestea.
Finanțarea PACT se face integral din contribuțiile membrilor (500 până în momentul de față). Conform reprezentaților prezenți la conferință nu există un sistem de cotizații de tipul fiecare membru contribuie cu x lei/altă monedă, ci se merge pe principiul cine vrea/poate contribuie.
La nivelul partidului există transparență în materie de finanțare, iar acest lucru va fi publicat în perioada imediat următoare.
De asemenea, în scurt timp se va publica și planul ce va include măsurile propuse de către partid pentru fiecare dintre domeniile: educație, sănătate, infrastructură, administrație publică.
COMMENTS