Companiile cu capital străin din România au înregistrat în anul 2015 un profit total de 2,7 miliarde de euro, potrivit unui studiu Creditinfo, companie specializată în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial.
Companiile cele mai profitabile sunt cele cu capital german şi olandez, care au realizat acum doi ani profituri de aproape nouă sute de milioane de euro. Următoarele sunt firmele cu capital francez, care au obţinut un profit de apriximativ şase sute de milioane de euro, apoi cele din Austria cu patru sute de milioane de euro. Italia a avut un profit de 2,5 sute de milioane de euro şi Luxemburg de1,6 sute de milioane de euro.
„Raportările lunare realizate de CreditInfo şi cele speciale, personificate pentru fiecare client al nostru în parte, se bazează pe informaţii obţinute în timp real din surse oficiale – ANAF, Ministerul de Finanţe, Registrul Comerţului, Ministerul Justiţiei, pe care analiştii Creditinfo le introduc în baza noastră de date. Utilizăm un sistem folosit cu succes în numeroase ţări europene”, a declarat Aurimas Kacinskas, Director General Creditinfo România.
Firmele cu capital străin din România care au înregistrat cele mai mari profituri sunt cele din industria auto, comerţul cu ridicata al produselor din tutun, respectiv comercializarea combustibililor gazoşi prin conducte. Firmele cu capital străin din România au înregistrat în urmă cu doi ani o cifră de afaceri totală de aproximativ cincizeci şi cinci de miliarde de euro.
În top sunt firmele olandeze, cu o cifră de afaceri de aproximativ treiyeci şi cinci de miliarde de euro, potrivit cifrelor furnizate de Creditinfo. Urmează Germania, care au generat cifre de afaceri de aproape douăzeci de miliarde de euro, Austria cu aproape treisprezece miliarde de euro, Franţa cu peste doisprezece miliarde de euro, Italia şi Cipru cu peste şapte miliarde de euro fiecare, respectiv Elveţia cu 6 miliarde de euro.
Studiul mai arată că firmele cu capital străin au creat la nivelul anului 2015 peste un milion de locuri de muncă. Cei mai mulţi angajaţi au companiile cu capital german şi olandez (peste două sute de mii de angajaţi fiecare), italienesc (peste o suta treizeci de mii de angajaţi), Franţa (peste o sută de mii de angajaţi), Austria (peste nouăzeci şi cinci de mii), Cipru (peste optzeci de mii) şi Luxemburg (peste patruzeci de mii).
Autor: Diana Dăscălescu
COMMENTS