Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 4,82 mld. lei (1,091 mld.euro), cu 22% peste cel din 2012, însă vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 mld.lei (5,47 mld.euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţitei şi produse petroliere, deşi vânzările de energie electrică au crescut.
„În 2013, România a înregistrat o creştere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preţurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solidă, datorită iniţiativelor de excelenţă operaţională şi de control strict al costurilor, precum şi datorită mediului favorabil al preţului la ţiţei”, a declarat, în raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe (foto). Ea a menţionat că din momentul privatizării, Petrom a asigurat dezvoltarea companiei şi viitorul producţiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operaţionale, respectiv 10 miliarde euro cumulat.
3,5 mld. euro, la bugetul de stat
Petrom a avut cea mai mare contribuţie la economia României – de 3,5 miliarde euro în 2013, din care taxe şi dividende de 2,3 miliarde euro şi investiţii de 1,2 miliarde euro, cel mai mare nivel de investiţii din 2008 şi până în prezent, a declarat Mariana Gheorghe.
Grupul petrolier a plătit către statul român 327 milioane lei ca dividende pentru Ministerul Economiei, taxe directe de 7,487 miliarde lei şi taxe indirecte de 327 milioane lei.
Potrivit directorului general al Petrom, compania plătit anul trecut 270 milioane lei ca taxe pe veniturile excepţionale din liberalizarea pieţei în sectorul energetic. Această sumă este un efect cumulat al taxei pe venituri suplimentare din liberalizarea gazelor, taxa pe ţiţei şi redevenţele suplimentare generate de preţul mai mare al gazelor, a precizat Mariana Gheorghe.
Potrivit directorului financiar al Petrom, Andreas Matje, contribuţiile la bugetul de stat şi investiţiile au totalizat 26 miliarde de euro în perioada 2005-2013, din care investiţii de aproape 10 miliarde euro şi contribuţia la bugetul de stat de 16 miliarde euro.
Referitor la „taxa pe stâlp”, Andreas Matje a declarat că OMV Petrom va plăti între 70 şi 100 milioane dolari pentru această taxă.
În ceea ce priveşte introducerea accizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, aceasta va determina scăderea vânzărilor de benzină şi motorină cu 1%-3%, potrivit Marianei Gheorghe.
COMMENTS