Exploatarea gazelor de şist schimbă paradigma pe piaţa de energie. Practic se schimbă regulile jocului pe piaţa mondială de energie, provocând schimbări si în industrii. De 5-6 ani, SUA exploatează gaze de şist, ceea ce a dus la o creştere fantastică a cantităţii de gaz de pe piaţa americană, iar acest lucru a dus la o scădere a preţului gazului şi o scădere a utilizării cărbunelui, a declarat Ionuţ Purica, consilier CNR-CME, Institutul de Prognoză Economică Academia Română, la o conferinţă pe teme de energie organizată de Doingbusiness. Expertul în energie a arătat că, în contextul exploatării gazelor de şist, cererea de cărbune a scăzut mult, SUA nu mai au nevoie de acest combustibil fosil şi îl exportă în Europa, continent care a întârziat să ia o decizie în domeniul gazelor naturale din argile gazeifere.
Potrivit lui Ionuţ Purica, alte consecinţe pozitive pentru SUA sunt creşterea exportului de gaze, atragerea consumatorilor industriali de energie pe teritoriul american şi trecerea producătorilor de energie de pe cărbune pe gaz. Astfel, exploatarea gazelor de şist face ca industriile grele să se mute din UE în SUA, America cunoscând o adevărată reindustrializare.
„Cine îşi închipuia acum 5-6 ani că SUA va ajunge un exportator de materii energetice? Deja OPEC a anunţat o reducere a producţiei pentru că americanii încep să exporte petrol, datorită petrolului de şist. Se schimbă paradigma în lume. Ce înseamnă gaz ieftin, economic vorbind? (…) Până acum, investitorii mergeau în China pentru că era forţa de mucă ieftină, acum vor merge acolo un energia este ieftină”, a explicat expertul. Potrivit lui Purica, Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei a finalizat un studiu privind şi gazele de şist şi gazele de offshore, care are şi un capitol referitor la impactul exploatării gazelor de şist în România.
Totodată, Consiliul Mondial al Energiei are în curs de elaborare un studiu care analizeaza scenarii de dezvoltare energetică până in 2050. Purica a arătat că, din acest punct de vedere, tendinţele sunt foarte clare. “Se configurează doua tipuri de evoluţii. Una este ca piaţa să o ia înainte şi guvernul vine din urma încercând să o susţină prin subsidii, prin politici de diferite feluri. Germania poate fi un asemenea caz. Acest tip de scenariu se cheamă <jazz> – în care muzica este făcută de mai multe instrumente.
Al doilea tip de scenariu se numeşte <symphony> – orchestră în care muzica este dirijată. Guvernul o ia înainte şi piaţa vine în urmă. În acest caz, cel mai clar exemplu este China, unde, daca Partidul Comunist decide sa se faca o mie de orase ecologice si o mie de parcuri ecologice, ele se si fac”, a spus Purica.
COMMENTS