„Listarea unei companii este rezultatul unui efort comun al echipei antreprenoriale care a construit un business, al brokerilor din piața de capital și al echipei Bursei de Valori București. Noi, la bursă, facem ceea ce depinde de noi pentru ca procesul de listare să devină cât mai fluid, să se desfășoare cât mai rapid, iar îmbunătățirile pe care le vedem sunt semnificative. Cei mai câștigați au fost antreprenorii care au ales să se finanțeze prin bursă în toată această perioadă, fie că vorbim de listări de acțiuni, fie că vorbim de obligațiuni.”
Bursa românească pare să se numere printre câştigători în această perioadă pandemică: ne puteţi spune care sunt ingredientele ce au condus la acest succes?
Anul 2020 și pandemia au adus temeri și incertitudini, inclusiv pentru noi. Treptat însă lucrurile, cel puțin în piața de capital, au început să se așeze, iar acum putem spune că demonstrăm practic lucrurile pe care le învață studenții în manualele dedicate burselor, și anume că piața de capital este o alternativă viabilă și flexibilă de finanțare pentru companii.
Nu aș vrea să mă raportez la noi ca la un câștigător al perioadei pandemice, pentru că cei mai câștigați au fost de fapt antreprenorii care au ales să se finanțeze prin bursă în toată această perioadă, fie că vorbim de listări de acțiuni, fie că vorbim de obligațiuni.
Principalul ingredient îl constituie poveștile de succes ale Bursei de Valori București din ultima perioadă: din 2020 până acum, finalul lunii iulie, s-au listat pe ambele piețe ale bursei 19 companii antreprenoriale românești, cu o capitalizare totală de 963,2 milioane de euro, precum și 28 de emisiuni de obligațiuni corporative în valoare de 3,6 miliarde de lei și 743 milioane de euro.
Aceste listări se produc într-un context în care evaluările companiilor care se listează sunt atractive, iar în piață există lichidități semnificative ( peste 260 miliarde lei depozite la bănci ale persoanelor fizice).
Suntem piaţă emergentă, chiar dacă una încă destul de mică: ce paşi mai avem de făcut până să putem să ne gândim la un pas mare cum ar fi cel către MSCI?
Obținerea ratingul de piață emergentă full, atât de la FTSE Russell, cât și de la MSCI, este unul dintre dezideratele noastre, la Bursa de Valori București. Din perspectivă calitativă, România îndeplinește criteriile necesare MSCI pentru trecerea la acest statut de piață, ceea ce ne lipsește este încă cel puțin o companie care să îndeplinească criteriile cantitative, de lichiditate și de capitalizare.
Companii din diferite zone şi diferite sectoare vin să se finanţeze, sub diferite forme, pe bursă. Cum aţi reuşit să creşteţi acest apetit?
Listarea unei companii este rezultatul unui efort comun al echipei antreprenoriale care a construit un business, al brokerilor din piața de capital și al echipei Bursei de Valori București. Intermediarii au un rol esențial în atragerea de noi companii și ne bucurăm pentru deschiderea pe care tot mai mulți dintre ei o au pentru această linie de business, care definește de fapt un broker. Ne bucurăm deopotrivă că începând de anul trecut, odată cu listarea noilor companii, avem tot mai multe domenii de activitate disponibile investitorilor: de la producție de lactate sau vinuri, jocuri și IT&C, imobiliare, transporturi fluviale, agricultură și agribusiness, retail și home&deco.
Noi, la bursă, facem ceea ce depinde de noi pentru ca procesul de listare să devină cât mai fluid, să se desfășoare cât mai rapid, iar îmbunătățirile pe care le vedem sunt semnificative.
Pe lângă aceasta, ne concentrăm pe creșterea vizibilității pieței de capital ca și principala platformă de finanțare a companiilor locale.
Avem programe speciale dedicate familiarizării antreprenorilor cu piața de capital. Made in Romania, început în 2017, este unul dintre acestea, iar dovada succesului sunt companiile care au fost selectate în program și care s-au finanțat prin emisiuni de obligațiuni sau chiar au făcut pasul spre bursă, prin listarea companiei. Este vorba de 5 companii care s-au listat după ce au participat în acest program – Norofert, iHUNT, SafeTech Technologies, Lăptăria cu Caimac și Allview, precum și 12 emisiuni de obligațiuni pe care companiile participante în acest program le-au listat la bursă.
Cum putem determina o mişcare mai amplă a economiilor din depozitele bancare către piaţa de capital?
Consider că interesul românilor pentru investițiile pe piața de capital, direct sau indirect, este deja în creștere. Și nu o spun doar eu, ci o arată numărul de investitori la bursă în creștere. La sfârșitul lunii martie 2021 erau peste 70.000 investitori la bursă, o creștere de 32% față de sfârșitul anului 2019, când erau 53.500 investitori. Este vorba de peste 17.000 de noi investitori, conform ultimelor date publicate de Fondul de Compensare al Investitorilor. Iar aceste date sunt completate de cele cu numărul de investitori în fonduri de investiții locale. De la începutul anului, numărul investitorilor în fondurile deschise locale a crescut cu 16%, până la peste 407.000 de investitori.
Investiția la bursă este o decizie asumată de fiecare persoană, iar noi încercăm întotdeauna să oferim cât mai multe informații, din cât mai multe surse, pentru ca un investitor nou sau cu experiență să poată lua cele mai bune decizii. Din acest motiv sunt avocatul diversificării, una dintre regulile de aur a investițiilor. Platforma BVB Research Hub dezvoltată de Bursa de Valori București este una dintre soluțiile noastre de informații relevante despre companiile listate la bursă, oferite de analiști financiari pentru toți investitorii activi sau cei care tatonează acest teren.
Ținta noastră este aceea de a contribui la construcția unui sistem financiar local mai echilibrat, pornind de la ideea că o bursă funcțională ajută la capitalizarea mai bună a companiilor locale, crescând astfel capacitatea lor de a se finanța cu credite și, în consecință, determinând continuarea dezvoltării pieței bancare.
Este piaţa de capital românească suficient de ofertantă pentru a atrage marii investitori pe radarul cărora suntem astăzi?
Piața românească de capital este nu doar suficientă, este foarte ofertantă pentru orice investitor. Indicele BET-TR care include și dividendele înregistrează o creștere de la începutul anului de peste 20%, iar față de acum un an creșterea este de 37%. Mai mult, marii investitori au ocazia odată cu investiția pe piața de capital locală să își crească expunerea pe o piață cheie a Europei Centrale și de Est, inclusiv în domenii esențiale precum energie, utilități, servicii medicale sau bancare.
Vedem efervescenţă de listări: pe când şi o mai mare diversificare de produse pentru investitorii mai mari sau mai mici?
În ultima ședință de Board a Bursei de Valori București am aprobat lansarea unui indice reprezentativ pentru piața AeRO a bursei, lucru solicitat atât de companiile listate pe această piață, cât și de investitori.
De asemenea, vom continua implementarea proiectului CCP.RO (Contrapartea Centrală) având ca obiectiv final demararea pieței de instrumente financiare derivate la Bursa de Valori București, inclusiv componenta de energie pe care o dezvoltăm în colaborare cu OPCOM.
Pentru că avem un focus special pe Cluj, v-aş întreba cum se simte prezenţa companiilor din această regiune pe bursă. Vorbim practic de al doilea pol economic al României?
Alături de București și alte câteva orașe din România, Clujul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, atât în ceea ce privește mediul economic cât și cel cultural.
Din punctul de vedere al Bursei de Valori București, Clujul ne-a dat cea mai importantă companie antreprenorială locală care s-a listat și a reușit să crească până la poziția de lider național pe sectorul ei de activitate, Banca Transilvania. Fondată în 1993 și listată la bursă în 1997, putem spune că istoria Băncii Transilvania se suprapune peste mare parte din istoria modernă a pieței de capital românești.
La aceasta se mai adaugă și alte companii, din județe limitrofe Clujului, listate la bursă, precum TeraPlast sau Aages, dar și cele două companii antreprenoriale listate anul aceste, FireByte Games și Bonas.
Dacă ne uitam la industria de brokeraj locală, doi dintre cei mai activi brokeri sunt din Cluj, BT Capital Partners și BRK Financial Group.
De asemenea, industria fondurilor de investiții este foarte bine reprezentată la Cluj Napoca. Avem aici patru societăți de administrare (BT Asset Management, Globinvest, SAI Broker si STK Financial) care gestionează împreună peste 5 miliarde de lei, aproape 20% din activele industriei fondurilor deschise de investiții din România.
Şi pentru că sunteţi din Cluj Napoca nu pot să nu vă întreb cum se simte la faţa locului creşterea mediului de afaceri din cel mai important oraş transilvan?
Dinamica pe care o vedem în Cluj Napoca este foarte bună, avem aici foarte bine reprezentat sectorul financiar și de asemenea o industrie IT în plină expansiune. Dezvoltarea orașului se vede cel mai bine în sectorul imobiliar, în cel al serviciilor și al turismului, domenii care își revin foarte rapid după criza medicală care ne-a afectat în ultimul an.
Personal mă deplasez destul de mult în țară și văd că România a evoluat foarte mult în ultimii ani, mă bazez pe faptul că această tendință va continua iar diferențele dintre noi și Europa de Vest se vor estompa tot mai mult.
Iar în încheiere nu pot decât să vă întreb ce ţinte are BVB pentru anul 2021?
Prima parte a anului 2021 a adus 16 noi companii la bursă, ne dorim ca numărul acesta să crească semnificativ până la finalul anului. În primele 7 luni ale acestui an s-au văzut rezultatele efortului depus în ultimii ani de întreaga comunitate a pieței de capital, mă bazez pe faptul că tendința se va menține iar importanța și vizibilitatea Bursei românești vor continua să crească.
În perioada următoare vom lansa indicele BET AeRO, vom crește numărul de investitori individuali, vom continua să ne îndeplinim rolul de finanțare a economiei și să oferim noi oportunități pentru investitorii din piața de capital.
De asemenea în ultimul trimestru al anului vom finaliza și depune dosarul de autorizare al Contrapărții Centrale, având ca obiectiv lansarea pieței de derivate până la sfârșitul anului viitor.
COMMENTS