*Bursa de Valori București este una dintre instituțiile fundamentale ale economiei din România, iar impactul său a crescut semnificativ, jucând un rol central în dezvoltarea economică a țării. Scopul Bursei de Valori București este acela de a sprijini companiile locale și de a oferi suport în dezvoltarea capitalului local prin accesul companiilor la finanțare. În esență, bursa conectează capitalul cu ideile pentru o dezvoltare susținută a României* spune Radu Hanga, președintele BVB.
BVB la 140 de ani: cum trebuie să interpretăm această cifră? Ce a reprezentat piața de capital pentru România, de-a lungul existenței sale?
Aniversarea a 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București marchează un moment important pentru întreaga comunitate a pieței de capital din România. În tot acest timp, bursa a traversat perioade în care a oglindit potențialul pieței de capital, dar și momente care au determinat-o să fie mai rezilientă și să se reinventeze. De la deschiderea oficială din 1 decembrie 1882, bursa a funcționat până în 1948, când a fost închisă de regimul comunist. În 1995, bursa de valori a fost reînființată și s-a dezvoltat continuu după acel moment. Precursorii noștri au pus bazele a ceea ce este astăzi Bursa de Valori București: o instituție democratizată și robustă a pieței de capital. Astăzi privim cu respect către trecut, cu optimism către prezent și cu încredere către viitor, tocmai datorită evenimentelor istorice care au afectat activitatea BVB în mod direct. Piața de capital și bursa locală au realizat progrese remarcabile în ultimii ani și ne propunem în continuare să fim principalul canal de finanțare al companiilor românești.
Bursa de Valori București este una dintre instituțiile fundamentale ale economiei din România, iar impactul său a crescut semnificativ, jucând un rol central în dezvoltarea economică a țării. Scopul Bursei de Valori București este acela de a sprijini companiile locale și de a oferi suport în dezvoltarea capitalului local prin accesul companiilor la finanțare. În esență, bursa conectează capitalul cu ideile pentru o dezvoltare susținută a României.
Cum ați caracteriza anii BVB din perioada în care ați ajuns la conducerea acesteia: ce plusuri trebuie notate și ce minusuri?
În ultimii 2 ani cred că ne-am maturizat atât noi, ca bursă, cât și ca piață de capital. BVB a trecut printr-o serie de schimbări semnificative, bucurându-se de creșteri, precum cea înregistrată în 2021 și arătând perseverență în perioade dificile precum cea pe care o traversăm, inclusiv prin faptul că România a arătat mai multă reziliență decât alte piețe de capital dezvoltate în acest context internațional complicat.
În tot acest timp am avut la bursă numeroase proiecte și pietre de hotar pe care le-am celebrat, de la trecerea României la statutul de Piață Emergentă în 2020, demararea proiectului Contrapărții Centrale, lansarea proiectului BVB Research Hub, reluarea programului Made in Romania, procesul de rebranding de anul trecut, numărul record de companii care s-au listat în 2021, lansarea BET AeRO în toamna trecută sau intrarea Bursei de Valori București, în calitate de companie listată pe propria piață, în indicii FTSE Global Micro Cap. Toate acestea arată faptul că suntem angrenați în activități care să susțină piața de capital și economia României. Bursa este un partener de încredere atât pentru mediul privat, cât și pentru statul român. Valoarea celor nouă runde de finanțare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanțelor a depășit 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro). Este clar că piața de capital locală are capacitatea să susțină proiecte semnificative și ne dorim să vedem companii precum Hidroelectrica pe bursa românească, ceea ce va fi în beneficiul investitorilor români, care vor putea investi în companii reprezentative pentru economia noastră.
Ultimii 2 ani au testat capacitatea de adaptare a pieței de capital și a Bursei de Valori București. Pandemia, conflictul din Ucraina, inflația, toate acestea au încetinit avântul pe care economia din România l-a luat. Vedem acest impact și la nivel de instituție a pieței de capital, dar întoarcerea volatilității în piețe după un nivel mai calm de tranzacționare din lunile de vară aduce cu sine noi oportunități de tranzacționare.
De ce ar trebui să vină astăzi la BVB un antreprenor aflat în căutare de finanțare? Ce motive suplimentare are acum, față de, să zicem, în urmă cu 5 ani?
Bursa de Valori București este un instrument de finanțare viabil al pieței de capital pentru companiile care sunt în căutarea finanțării planurilor de dezvoltare sau susținerea celor aflate în curs. Navigând prin beneficiile financiare, de marketing, credibilitate și guvernanță, ajungem la numărul de investitori care a depășit 100.000 anul acesta, ceea ce înseamnă că tot mai multe persoane își doresc să contribuie la dezvoltarea companiilor și proiectelor în care cred, participând în mod direct la creșterea economică din țara noastră. Cred că tot mai mulți români sunt de părere că viitorul este al celor care investesc în el și au decis să fie agenții schimbării de care au nevoie. Practic, participarea activă tot mai mare a investitorilor la economia locală reprezintă un important semn că piața este pregătită pentru listarea unui număr cât mai mare de companii.
Listarea la Bursa de Valori București este o alternativă de finanțare atât pentru companiile mature, care se pot lista pe Piața Reglementată, cât și pentru companii aflate la început de drum și cu potențial, care au nevoie de capital și pentru care a fost creat Sistemul Multilateral de Tranzacționare. Vedem o diversitate din ce în ce mai mare de companii pe bursă.
Dacă alegem să comparăm Bursa de Valori București de acum 5 ani, cu instituția pieței de capital de astăzi, un motiv suplimentar important pentru listare este statutul de Piață Emergentă dobândit în 2020. Acest statut oferă posibilitatea pieței de capital și economiei românești să absoarbă noi fonduri, astfel, companiile private și de stat pot crește semnificativ prin intermediul bursei. Acest statut ne aduce în piață o categorie de investitori globali de profil, care investesc în piețele emergente și care pot în prezent să investească în companiile listate la BVB, ceea ce era imposibil anterior din cauza restricțiilor generate de statutul de Piață de Frontieră deținut până 2020 de România.
Sunteți un om care discută mult cu cei din jur, inclusiv cu oamenii de afaceri: ce motive de reținere ați observat că persistă încă în mentalitatea celor care ar putea fi vedetele de mâine de pe bursă?
În prezent traversăm o perioadă de incertitudine la nivel internațional care a încetinit planurile de expansiune ale companiilor și implicit intenția de listare. Cu toate acestea, în septembrie am văzut o redresare a lichidității, înregistrându-se peste 140.000 de tranzacții, a doua cea mai mare valoare lunară până acum în acest an.
Ne dorim să rămânem aproape de antreprenori și să transmitem mesajul că Bursa de Valori București are mereu ușa deschisă pentru ei. Vrem să diminuăm distanța dintre noi, ca instituție a pieței de capital și antreprenorii care au nevoie de finanțare, pentru că bursa este un canal eficient de finanțare. Cred că am reușit să transmitem această imagine prin prisma activităților desfășurate și experiențelor avute de alți antreprenori în relația cu bursa, respectiv rezultatele obținute în urma listării, aceștia reprezentând buni ambasadori pentru viitorii antreprenori care își doresc să acceseze bursa ca sursă alternativă de finanțare.
Putem constata cu toții că în ultimii ani a crescut numărul investitorilor individuali de pe bursă: ce i-a atras și cum trebuie procedat să îi facem să rămână, acum, când contextul din toate piețele de capital e tulbure și pot apărea și pierderi de moment în portofoliu?
Participarea cât mai mare la fenomenul investițional reprezintă unul dintre obiectivele noastre și ne bucurăm să vedem numărul persoanelor care vin la bursă crescând cu fiecare trimestru. Gradul de maturitate al pieței și al investitorilor sunt cele două elemente care au contribuit la creșterea numărului investitorilor de retail și la un mai bun răspuns pe bursă în situații de incertitudine. Investiția pe termen lung este recomandată, în special în situații volatile, astfel, trebuie să privim către un orizont investițional pe termen lung și să nu cădem pradă impulsului de moment.
Cum decurge colaborarea BVB cu piețele de capital din regiune și din întreaga lume?
Există o comunicare constantă între Bursa de Valori București și piețele regionale din zona Europei Centrale și de Est, piețe în mare măsură similare ca dimensiune și provocări. Astfel, au loc întâlniri anuale între liderii burselor din regiune, întâlniri care se concretizează prin stabilirea unor obiective precise. Anul acesta, în cadrul evenimentului aniversar dedicat împlinirii a 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București, îi vom avea alături de noi pe reprezentanții burselor de valori din regiune și astfel, va fi un bun prilej să fie discutate aspecte care să întărească relația de cooperare dintre burse. În acest fel, proiectele punctuale care s-au materializat privesc abordarea unor poziții comune în ceea ce privește schimbările legislative la nivel european, organizarea de evenimente de promovare a regiunii în rândul investitorilor instituționali globali sau crearea de indici regionali care să devină benchmark-uri pentru investitori.
În ceea ce privește bursele din piețele dezvoltate, există discuții pentru preluarea de produse sau servicii care să susțină dezvoltarea pieței locale și implementarea de noi proiecte. Cel mai bun exemplu în acest sens este colaborarea pe care o avem în prezent cu Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G) care ne ajută în proiectul Contrapărții Centrale. La momentul începerii colaborării noastre, în 2019, CC&G era parte din grupul London Stock Exchange, dar între timp, în 2021, aceasta a fost preluată de Euronext, cel mai mare operator bursier din UE.
Nu în ultimul rând, BVB este membru în asociații internaționale precum Federation of European Stock Exhanges (FESE) și Federation of Euro-Asian Stock Exchanges (FEAS), cu care avem un schimb continuu de know-how.
Ce a reprezentat lansarea AeRO pentru BVB și cum ați caracteriza cifrele sale azi?
Piața AeRO a fost lansată în anul 2015, inițial ca o piață destinată companiilor antreprenoriale la început de drum, o piață unde acestea să poată crește și, ulterior, să treacă pe Piața Reglementată. Astăzi, AeRO este percepută ca o piață a companiilor antreprenoriale, care vin să atragă finanțare prin piața de capital și, ulterior, o parte dintre acestea fac transferul pe Piața Reglementată.
În cifre, AeRO se traduce prin 38 de listări de companii și 48 de listări de obligațiuni, până în prezent cu o valoare ce depășește 940 milioane euro. Companiile nou listate au o capitalizare însumată de 840 milioane euro, iar valoarea nominală a emisiunilor de obligațiuni cumulează 104 milioane euro.
Astfel, piața AeRO își îndeplinește scopul pentru care a fost creată: permite antreprenorilor să atragă finanțare pentru dezvoltarea companiilor și, în subsidiar, să se familiarizeze cu disciplina solicitată de piața de capital, investitori și nu numai, disciplină care ajută totodată și la dezvoltarea companiei.
Ce produse și servicii noi ar trebui să *aducă* în piață BVB pentru a crește și mai mult și mai diversificat?
Unul dintre obiectivele noastre cele mai importante îl constituie lansarea pieței instrumentelor financiare derivate. Ne dorim ca în următorii ani să putem tranzacționa la Bursa de Valori București produse derivate având ca activ suport indicii BVB, acțiuni individuale dar și mărfuri, cum ar fi energia.
O precondiție a lansării pieței de derivate o constituie autorizarea Contrapărții Centrale, proiect demarat de BVB împreună cu OPCOM și cu alți jucători importanți de pe piața locală de capital.
Pe lângă faptul că este o componentă esențială în arhitectura pieței de instrumente financiare derivate, Contrapartea Centrală este necesară și pentru dezvoltarea unei infrastructuri de împrumuturi de acțiuni care va aduce un plus de lichiditate pieței.
Vorbind despre viitor, la BVB investim în dezvoltarea unor proiecte deja existente a căror potențial este ridicat, precum BVB Research Hub ca o sursă de informații relevante despre companiile listate la Bursa de Valori București, utile în procesul investițional, prin care creștem vizibilitatea emitenților și care facilitează accesul investitorilor la resurse de calitate, sau proiectul Made in Romania, care prin platforma sa dedicată investingromania.com își propune să identifice viitoarele motoare ale economiei românești.
Nu în ultimul rând, ne implicăm în activități de promovare și de educare pe segmentul produselor verzi și sustenabile, care sperăm să conducă la creșterea interesului pentru finanțările prin astfel de instrumente.
V-aș întreba și în ce stadiu ne mai aflăm cu Contrapartea Centrală, un proiect extrem de important a cărui legiferare parcă totuși merge mult prea greu?
Bursa de Valori București a demarat in anul 2019 proiectul Contrapărții Centrale care este esențial pentru relansarea pieței de derivate la Bursa de Valori București. În acest moment se lucrează în mod activ la procesul de autorizare și implementare al Contrapărții Centrale și al pieței de derivate.
Până la sfârșitul anului viitor ne propunem să obținem autorizarea Contrapărții Centrale și operaționalizarea pieței de instrumente financiare derivate.
Dacă ar fi să oferiți un calificativ de stele BVB, la momentul actual, unde cinci stele ar fi maximul, care ar fi acela. V-aș ruga să motivați calificativul?
Mult mai important decât calificativul pe care ni-l acordăm noi este calificativul pe care îl primim din partea pieței, a partenerilor noștri, iar din acest punct de vedere percepția asupra bursei românești se schimbă în bine.
Daca e să ne autoevaluăm, cred că mai avem încă multe de parcurs până să ajungem la cinci stele. Posibil să nu ajungem acolo niciodată, însă este important să continuăm să evoluăm, să creștem, să ajutăm ecosistemul de companii locale din care facem parte să se dezvolte.
Cum arată în viziunea dvs viitorul pieței de capital din România?
Cred că în 2021 am văzut doar începutul potențialului pe care îl are piața de capital din România, realizându-se un moment pozitiv în jurul bursei. Sunt încrezător în viitorul pieței locale de capital și rezultatele de până acum ne demonstrează că dezvoltăm piața în direcția bună.
Pentru viitor îmi doresc ca Bursa de Valori București să constituie nucleul ecosistemului de finanțare al companiilor locale, alături de sectorul bancar și cel de administrare a investițiilor.
În măsura în care piața va valida strategia noastră, pe termen mediu putem avea ambiția de a participa la construcția unui hub regional de finanțare în Europa Centrală și de Est.
COMMENTS