Anul 2016 a fost unul bun pentru Raiffeisen Bank. Instituţia financiară a obţinut un profit net de 100 milioane euro în 2016, similar cu cel din 2015 (98 milioane euro) şi o creştere cu 6% a activelor totale, provenită mai ales din activitatea cu clientelă (7,38 miliarde euro, faţă de 6,95 miliarde euro în 2015). Banca are o capitalizare solidă, cu rata de solvabilitate de 16,8% confortabil peste cerinţele regulatorii. Rentabilitatea capitalului rămâne una excelentă, de 15% iar raportul credite/depozite se menţine stabilă la 0,75. Îmbucurătoare este calitatea bună a portofoliului: rata creditelor neperformante a fost de 8,3% în 2016, semnificativ sub media sistemului bancar românesc (9,5%). Două evenimente excepţionale au afectat rezultatele pe 2016: 27 milioane de euro provizioane pentru efectele legii „Dării în plată” şi 21 milioane de euro câştiguri din vânzarea participaţiei pe care deţinută în VISA Europe se consemnează într-un comunicat de presă al instituţiei financiare.
„Am încheiat anul 2016 cu un rezultat financiar mulţumitor: 100 de milioane euro profit net şi active totale în creştere cu 6%, până la 7,4 miliarde de euro. Ceea ce mă bucură cel mai mult este că vorbim de o creştere de active care provine în principal din relaţia cu clienţii, din activitatea de creditare. Taxele şi impozitele directe şi indirecte în anul 2016 au fost în valoare totală de 89 milioane euro,” a spus Steven van Groningen, Preşedinte & CEO al Raiffeisen Bank.
Anul 2016 a fost unul bun pentru creditare, cu o creştere a portofoliului de credite cu 10%, de la 4,24 miliarde euro în 2015 până la 4,65 miliarde euro în 2016. Finanţările nou aprobate au ajuns la 2,5 miliarde euro, din care o treime au fost acordate persoanelor fizice. Creditele de consum au înregistrat o evoluţie foarte bună, în timp ce evenimentele legislative din ultima perioadă au afectat negativ creditele noi pentru achiziţii de locuinţe.
Pentru al treilea an consecutiv, creditele noi acordate IMM înregistrează o creştere de peste 10%. Eforturile băncii de a oferi soluţii de finanţare viabile şi accesibile pentru firme au fost susţinute şi prin participarea activă în programe cu entităţi supranaţionale (iniţiativa JEREMIE susţinută de Fondul European de Investiţii), creditele nou acordate prin aceste programe crescând cu peste 50% faţă de 2015. În ceea ce priveşte clienţii corporaţii, merită menţionat faptul că Raiffeisen a participat la cele mai mari tranzacţii sindicalizate de pe piaţa locală din 2016. Finanţările noi pentru corporaţii s-au dublat faţă de anul precedent, cu o performanţă foarte bună atât pentru clienţii corporaţii medii, cât şi mari.
Depozitele de la clienţi au înregistrat în 2016 un avans consistent, de 11%, susţinut în principal de evoluţia conturilor curente ale persoanelor fizice, în creştere cu 30% faţă de 2015. Calitatea serviciilor bancare de bază reprezintă fundamentul unei relaţii bune şi de lungă durată cu clienţii. În acest sens Raiffeisen Bank a lansat în 2016 noi pachete de cont curent, care combină toate elementele necesare din zona de tranzacţionare, dar şi produse de credit sau de economisire simple şi eficiente. Creşterea cu 12% a numărului de clienţi persoane fizice Premium confirma aprecierea băncii de către clienţii care îşi doresc o administrare profesionistă şi de calitate a activelor lor financiare.
În plus, în 2016 Raiffeisen Bank a fost lider al consorţiului care a organizat cu succes oferta publică iniţială (IPO) a celui mai mare furnizor privat de servicii medicale din România. Aceasta a fost cea mai mare ofertă publică iniţială a unei companii private la Bursa de Valori Bucureşti şi reprezintă un pas important înainte pentru piaţa de capital locală.
Surse diversificate de generare a veniturilor
Sursele variate de generare a veniturilor au permis băncii să gestioneze bine presiunile venite din partea mediului economic (dobânzi la minime istorice) şi să înregistreze venituri la acelaşi nivel cu anul precedent (de 453 milioane de euro, dacă excludem veniturile din tranzacţia VISA). Mai mult, banca a reuşit să ducă pe un trend ascendent (+1%) veniturile din dobânzi.
Costul recurent al riscului a scăzut faţă de anul precedent (-8%), în linie cu evoluţia pozitivă resimţită la nivelul economiei locale. Disciplina clienţilor la plata ratelor a continuat şi în 2016, atât în rândul clienţilor persoane fizice cât şi juridice, ceea ce este un aspect îmbucurător. Merită însă evidenţiate două evenimente care au influenţat semnificativ costul net cu provizioanele raportate de Raiffeisen Bank (104 milioane euro în 2016 vs 65 milioane de euro în 2015): „Darea în plata”, care a dus la înregistrarea a 27 milioane euro provizioane suplimentare, şi implementarea unei metodologii de provizionare mai avansată şi aliniată tendinţelor actuale de reglementare şi contabilitate, cu un impact negativ în costul riscului de 18 milioane euro.
Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 2% în 2016, pe fondul unor evenimente nerecurente şi a cheltuielilor mai mici generate de cerinţe legale şi de conformitate (250 milioane euro în 2016 faţă de 254 milioane euro în 2015).
Peste 280.000 de clienţi folosesc canalele digitale
Serviciul Smart Mobile a fost vedeta anului 2016, cu o creştere de peste 80% a numărului de utilizatori activi faţă de anul precedent, 2,4 milioane de înregistrări în aplicaţie şi un număr mediu de accesări pe utilizator cu 60% mai mare decât media sistemului bancar. În ceea ce priveşte tehnologia, ne-am concentrat pe facilitarea accesului în aplicaţie, prin amprentă digitală şi PIN, vizualizarea rapidă a şoldului contului curent (prin widget) sau plată cu mai mare uşurinţă a impozitelor.
Numărul total de „clienţi digitali” (cu cel puţin o accesare a canalelor online sau mobile în ultima lună) a ajuns la peste 280 mii la final de 2016, cu aprox. 25% mai mulţi faţă de anul precedent.
În ceea ce priveşte vânzările în mediul digital, au fost create primele fluxuri de înrolare client şi vânzare de credite de consum pe site-ul băncii www.raiffeisen.ro. Numărul de maşini automate multifuncţionale (MFM) a ajuns la 141 la final de 2016, de la 39 în 2015, iar eforturile noastre de a promova plăţile electronice în locul celor pe suport de hârtie rămân o prioritate; 89% dintre toate plăţile intermediate de banca au fost electronice, în creştere cu 3 puncte procentuale faţă de anul precedent.
Baza de clienţi activi a rămas constantă în 2016 la aprox. două milioane de clienţi persoane fizice, aprox. 100 mii de IMM-uri şi 5.600 de clienţi corporaţii. La final de 2016, reţeaua de distribuţie a Raiffeisen Bank se ridică la 478 de unităţi, peste 1.100 de ATM-uri, 15.000 aparate EPOS şi 141 de maşini multifuncţionale (MFM). Banca avea 5.235 angajaţi la final de 2016, comparativ cu 5.349 în decembrie 2015.
COMMENTS