Rata anuală a urcat în Uniunea Europeană la 0,3% în august, de la 0,2% în iulie, şi a rămas stabilă, la 2%, în Zona Euro, potrivit ultimelor date publicate de Biroul European de Statistică, Eurostat. Ţinta Băncii Centrale Europene pentru Zona Euro este de 2%.
Cel mai mare impact în Zona Euro asupra preţurile a venit dinspre restaurante şi cafenele (+0,1%), din vânzările de fructe şi legume (amândouă cu +0,07%), în timp ce combustibilii pentru transport au fost pe minus cu 0,35 puncte procentuale, iar păcura şi gazele naturale au pierdut amândouă 0,12 puncte procentuale.
Pentru România, Eurostat a anunţat că preţurile de consum au plusat de la minus 0,3% în iulie la 0,3% în august, adică exact cât media UE.
În luna august, rata anuală a inflaţiei în 12 state ale Uniunii Europene a fost negativă. Cele mai scăzute rate au fost în Croaţia (–1,5%), în Bulgaria (–1,1%) şi în Slovacia (–0,8%). La polul opus, cele mai mari creşteri ale preţurile s-au înregistrat în Belgia (2%), Suedia (1,2%) şi Estonia (1,1%).
Comparativ cu luna iunie 2016, inflaţia anuală a scăzut în şapte state membre, a rămas stabilă în şase state şi a crescut în 15, inclusiv în România.
Potrivit datelor comunicate recent şi de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei a fost de –0,2% în luna august, cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza Băncii Naţionale a României. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de +0,3%.
Banca Națională României prognozează o inflaţie de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea lansată în luna mai, de 0,6%.
COMMENTS