Curba randamentelor din România s-a deplasat în jos în a doua săptămână din iunie, scăderea ratelor de dobândă fiind mai pronunțată pe scadențele medii-lungi. Această evoluție (în convergență cu cele din Statele Unite și Germania) a fost influențată și de decizia Agenției S&P de a menține rating-ul suveran la finalul săptămânii anterioare.
PIB-ul mondial ar putea să scadă cu 5.2%, respectiv 6% în 2020, o redinamizare (4.2%, respectiv 5.2%) fiind prognozată în 2021, conform Băncii Mondiale (BM) și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
În SUA climatul de afaceri din sfera companiilor mici s-a ameliorat în iunie, evoluție determinată de relaxarea graduală a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare. Pe de altă parte, ritmul anual al prețurilor de consum a decelerat la 0.1% în mai (minimul din septembrie 2015). Totodată, experții BM și OCDE prognozează o ajustare severă a economiei în 2020, urmată de redinamizare în 2021. Evenimentul săptămânii a fost a cincea ședință de politică monetară din 2020, în cadrul căreia FED a actualizat scenariul macroeconomic central și a semnalat persistența atitudinii acomodative pe termen mediu. Aceste evoluții și reintensificarea percepției de risc pe piețele financiare (pe fondul preocupărilor privind dinamica pandemiei și ritmul relansării economice) au condus la scăderea ratei de dobândă la titlurile de stat la 10 ani cu 22.2% la 0.695% în cursul săptămânii (declin cu 63.8% în 2020).
În Zona Euro încrederea investitorilor a crescut în iunie (indicatorul Sentix la maximul din martie), pe fondul eliminării graduale a restricțiilor sanitare. Pe de altă parte, PIB-ul a scăzut cu 3.1% an/an în T1, ca urmare a declinului consumului privat cu 3.9% an/an și exporturilor cu 3.5% an/an, în contextul resimțirii pandemiei și consecințelor. De asemenea, industria a scăzut cu un ritm în intensificare în aprilie. Experții BM și OCDE previzionează declinul PIB cu peste 9% an/an în 2020 și o redinamizare în 2021. Evoluțiile de mai sus coroborate cu cele din piețele financiare internaționale au condus la scăderea ratei de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani cu 16.1 puncte bază la -0.438% în această săptămână (diminuare cu 25 puncte bază de la începutul anului).
În România economia a crescut cu 2.4% an/an în T1, evidențiindu-se majorarea investițiilor productive cu 5.9% an/an. De asemenea, plafonul de garantare pentru programul IMM Invest a fost dublat la 30 miliarde RON, evoluție cu impact pozitiv pentru dinamica investițiilor pe termen mediu. Totodată, România a urcat cu un loc în clasamentul european al economiei și societății digitale, depășind Grecia. Pe de altă parte, deficitul comercial cu bunuri s-a intensificat cu 19% an/an la 6.1 miliarde EUR la patru luni din 2020, perioadă în care comenzile noi în industria prelucrătoare au scăzut cu 10.1% an/an, iar producția industrială s-a ajustat cu 13.9% an/an, evoluții influențate de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc asupra comerțului internațional. Totodată, experții BM prognozează scăderea PIB cu 5.7% an/an în 2020, urmată de creștere cu 5.4% an/an în 2021. Nu în ultimul rând, inflația a decelerat la 2.26% an/an în mai, cel mai redus nivel din septembrie 2017. Perspectivele pentru dinamica PIB-ului nominal pe termen scurt, decizia Agenției S&P, programul de cumpărare de titluri de stat de pe piața secundară (implementat de BNR) și evoluțiile din piețele financiare internaționale au determinat scăderea ratei de dobândă la obligațiunile pe scadența 10 ani cu 2.4% la 3.86% în a doua săptămână din iunie (în zona minimelor din august 2017) (declin cu 12.5% de la începutul anului). Spread-ul de dobândă s-a diminuat cu 7% la 1.20 puncte procentuale.
În săptămâna precedentă Ministerul de Finanțe s-a împrumutat cu 1.1 miliarde RON printr-o emisiune de certificate pe șase luni, la un cost mediu anual de 2.73%.
ʺNe așteptăm la reacții ale curbei randamentelor pe termen scurt la climatul macrofinanciar mondial și european și la factorii interni. Calendarul macroeconomic pentru a treia săptămână din iunie cuprinde: indicatorii economici avansați, încrederea constructorilor de case, autorizațiile de construire, comerțul cu amănuntul și producția industrială în SUA; încrederea investitorilor, comerțul internațional, inflația și Summitul Uniunii Europene în Zona Euro; producția industrială și comerțul cu amănuntul în China; sectorul de construcții și balanța de plăți în România” spune Andrei Rădulescu, director Direcţia Analize Macroeconomice, Banca Transilvania.
Săptămâna aceasta Ministerul de Finanțe a programat o licitație cu certificate pe 12 luni (500 milioane RON) și trei cu titluri scadente în iulie 2025, august 2022 (volum de 575 milioane RON fiecare) și septembrie 2031 (volum de 230 milioane RON).
COMMENTS