Răzvan Szilagyi, Preşedinte Raiffeisen Asset Management: Creşte interesul pentru planificare financiară

Răzvan Szilagyi, Preşedinte Raiffeisen Asset Management: Creşte interesul pentru planificare financiară

Preşedintele Raiffeisen Asset Management, Răzvan Szilagyi, se aşteaptă ca, pe termen mediu şi lung, piaţa de fonduri să crească (inclusiv fondurile cu componentă de acţiuni). Mai mult, în măsura în care portofoliul clienţilor va ţine cont de obiectivele de randament, risc şi lichiditate, dinamica pieţei pe termen scurt nu ar trebui să aibă un impact major asupra sumelor investite.

Cum apreciaţi anul 2014 pentru industria fondurilor de investiţii din România, în general, şi pentru Raiffeisen Asset Management, în particular?

Anul 2014 a fost unul foarte bun pentru piaţa fondurilor mutuale, atât la nivel european, cât şi la nivel de piaţă locală. Pe plan local sunt câteva aspecte foarte importante, care au susţinut această creştere atât din punct de vedere cantitativ, cât şi din punct de vedere calitativ. Dobânzile depozitelor bancare, în scădere, au pus investitorii în situaţia de a căuta alternative mai atractive de plasament. În mod firesc, mulţi clienţi s-au orientat în primul rând spre fondurile monetare sau de obligaţiuni – fonduri cu grad de risc scăzut. Şi mai îmbucurător este faptul că a crescut interesul către fondurile cu componentă de acţiuni, fonduri care au avut o dinamică accelerată, deşi aflate încă în ponderi mici în portofoliile clienţilor. Vorbind despre Raiffeisen, preocuparea noastră este să oferim clienţilor soluţii financiare care răspund obiectivelor lor investiţionale. Cred că rezultatul pozitiv se datorează atât performanţei bune a fondurilor, cât şi eforturilor de a înţelege aceste obiective.

Care au fost cele mai performante fonduri din portofoliul dumneavoastră în această perioadă?

Performanţa fondurilor trebuie analizată tot timpul luând în calcul profilul de risc al fondului şi al clientului. Nu putem compara randamentul a două fonduri cu profil de risc diferit, la fel cum nu putem compara rezultatele portofoliilor a doi clienţi cu profile de risc diferite. Comparând cu formele clasice de economisire (depozitele bancare), fondurile au avut un randament superior. Aş menţiona fondurile Raiffeisen Confort (în RON şi EUR), care au avut o performanţă foarte bună, în condiţiile în care riscul este redus în cazul deţinerilor de peste 2 ani.

Cum apreciaţi performanţele fondurilor cu grad de risc scăzut? Va continua preferinţa populaţiei pentru aceste fonduri?

Fondurile cu risc scăzut au generat randamente atractive în anul 2014, fiind susţinute de o performanţă foarte bună a pieţelor de obligaţiuni. Cred că randamentele acestor fonduri vor fi superioare depozitelor bancare şi în 2015. În schimb, mă aştept ca nivelul randamentelor să fie mai scăzut decât în 2014.

Pe termen mediu şi lung, prevăd o creştere a pieţei de fonduri, în general. Având în vedere parcursul altor pieţe europene similare, anticipăm atât creşterea activelor financiare ale populaţiei, cât şi a ponderii alocate către fonduri. Distribuţia sumelor investite către un tip de fond sau altul se va realiza în funcţie de obiectivele fiecărui client. Trebuie avute în vedere obiectivele investiţionale, profilul de risc şi nevoile de lichiditate ale clientului.

Cum vedeţi audienţa fondurilor cu risc mai ridicat (diversificate şi pe acţiuni) în următorii ani?

Constatăm o creştere firească a interesului clienţilor pentru planificare financiară. Pe măsură ce nivelul de educaţie financiară va creşte, clienţii îşi vor putea defini mai corect aşteptările de randament şi riscurile pe care şi le pot asuma. În mod firesc, riscurile asumate vor creşte, la fel şi ponderea acestor fonduri. Dacă ne uităm la piaţa europeană de fonduri mutuale, mai mult de 50% din fondurile deţinute au componentă de acţiuni, faţă de aproximativ 10%, în prezent, în România. În discuţiile cu clienţii noştri, un lucru pe care îl avem mereu în vedere este nivelul minim de protecţie pe care aceştia îl aşteaptă. Ca atare, anticipăm o migrare graduală a clienţilor către fonduri cu risc crescut, considerând ca primi paşi fondurile cu capital protejat sau cele care limitează nivelul de risc al fondului.

Care ar fi cele mai importante proiecte ale Raiffeisen Asset Management în 2015 şi în anii următori?

Ne dorim să fim aproape de clienţii noştri şi să îi ajutăm în atingerea obiectivelor investiţionale. Putem face asta prin oferirea de servicii de calitate şi de instrumente care să îi aducă mai aproape de aceste obiective. Am fost inovatori în ceea ce priveşte fondurile lansate şi am adaptat fondurile la nevoile şi cerinţele clienţilor (primul fond cu capital protejat denominat în RON din România, primul aministrator de fonduri din România care a direcţionat o parte din plasamente către pieţele externe). Acestea sunt şi planurile de viitor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0