Repatriot Summit 2024 – pentru o Românie mai bună și mai aproape de idealurile comune ale românilor din țară și din străinătate

Repatriot Summit 2024 – pentru o Românie mai bună și mai aproape de idealurile comune ale românilor din țară și din străinătate

Repatriot Summit 2024 s-a încheiat la înălțime, după 4 zile în care peste 300 antreprenori și personalități, români din țară și din afara granițelor, s-au conectat și au făcut planuri pentru o Românie mai bună.

Cel mai important eveniment anual al Repatriot – Romanian Business Leaders a început pe 3 octombrie la Palatul Parlamentului prin Gala Top 100 Români de Pretutindeni la care, alături de premianți și antreprenorii din România și din Diaspora, au participat și reprezentanți ai Statului Român precum Președintele Senatului – Nicolae Ciucă, Prim-ministru – Marcel Ciolacu,  Sandra Pralong – Consilier de Stat al Președintelui și Primarul Bucureștiului – Nicușor Dan.

Premianții prezenți la București și aplaudați la scenă deschisă în acest an, dar și ceilalți îi puteți vedea aici: repatriot.ro/top100-romani-de-pretutindeni/top-100-editia-2024Înregistrarea video a galei aici.

“Sunt poate zeci de mii de români remarcabili care ar merita să fie pe scenă și să fie cunoscuți, reprezentativi pentru românii de pretutindeni și care, împreună cu foarte mulți alții, sunt și inima de rezervă a României, în caz de nevoie. Cred că deja mai mult de o treime din puterea reală a țării locuiește în afara granițelor, iar noi trebuie doar să facem o țesătură de încredere, care să ne țină împreună.” a declarat antreprenorul Marius Bostan – inițiatorul Repatriot.

Un alt eveniment special al primei zile a fost și un proiect special generat la unul din summiturile precedente, conceput special pentru a ajuta la ridicarea competitivității României. Romania Performance Excellence Program stimulează excelența în organizațiile românești și face transfer de know-how din Statele Unite și de la românii cu experiență aflați în poziții de management în toată lumea. Aprecierea și premierea studenților din program și a companiilor românești aplicante a fost făcută de fostul Ambasador al Statelor Unite, Adrian Zuckerman, și de Steven Hoisington – Judecător și examinator al programului Baldrige din Statele Unite.

“Ne dorim o Românie mai bună pentru noi și urmașii noștri, în care românii să revină cu drag ori de câte ori doresc și cei de acasă să nu mai fie forțați să emigreze din motive economice. Pentru asta avem nevoie de organizații performante atât în sectorul public cât și în cel privat. E absolut necesar să stimulăm performanța și calitatea cu ajutorul românilor extraordinari care au rezultate remarcabile peste tot  în lume” a declarat Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier și unul din liderii proiectului.

Desfășurarea Summit Repatriot a continuat la Hotelul Orizont din Predeal, unde în următoarele trei zile au interacționat și au lucrat împreună pentru a găsi noi căi de a conecta românii de pretutindeni cu patria mamă.

Prima zi de dezbateri a fost marcată de intervenții ale antreprenorilor români în paneluri de discuții care au abordat refacerea țesăturii de încredere între diaspora și țară, accelerarea și dezvoltarea conectării cu Statele Unite și Europa prin românii plecați, dezvoltarea legăturilor trainice peste Prut, pericolul propagandei rusești și alte teme de interes strategic.

“Accelerarea dezvoltării legăturilor strategice România-SUA este o necesitate în contextul global actual marcat de războiul din Ucraina, care se desfășoară la granițele noastre. Salutăm eforturile colective ale României, inclusiv ale Repatriot, care ne-au  adus mai aproape de aderarea la Visa Waiver Program, care va facilita mișcarea cetățenilor români și întări legăturile culturale și economice între cele două națiuni. Diaspora română din Statele Unite este conștientă de amenințările actuale la adresa securității și răspunde printr-o susținere fermă pentru o colaborare militară și de apărare strânsă între România și SUA” a declarat avocata Dana Bucin, Consul Onorific al României în Connecticut, SUA.

Dezvoltarea satelor românești și promovarea turismului autentic a fost un capitol important al dezbaterilor Summitului și au fost prezentate exemple remarcabile din ce s-a reușit până acum și ce va fi făcut în perioada următoare. Inițiativele Antreprenorești – Adoptă un sat și  Roboost, grupate în asociația Țară Faină concretizează eforturile Repatriot din ultimii ani.

“Fie că vorbim de Corbi, Cund, Văleni din Republica Moldova, de Green Village, Vultureni, Ținutul Stejarilor sau alte locuri formidabile din România, partea comună inspirațională este că noi, antreprenorii, arătăm că se poate, dacă avem mentalitatea corespunzătoare și perseverența necesară. Antreprenorii împreună cu profesorii, cu românii remarcabili din diaspora și alți lideri ai societății, pot determina accelerarea dezvoltării României. Hai să facem!” a declarat Dragoș Anastasiu, Președinte Eurolines Group, unul dintre liderii Repatriot.

Agenda și înregistrările evenimentului, aici: repatriot.ro/repatriot-summit-2024.

Interacțiunile valoroase de sâmbătă, momentele speciale petrecute la înălțime la Poiana Secuilor au strâns legăturile și au creat contextul pentru noi afaceri și proiecte remarcabile care vor contribui la prosperitatea românilor și a României în general.

“Mi-aduc clar aminte valul de energie care a cuprins sala acum aproape 10 ani, la summit-ul RBL din februarie 2015, când Marius Bostan a prezentat propunerea de proiect. Ideea de repatriere prin antreprenoriat avea să câștige un nume – Repatriot – o echipă formidabilă și un start fulminant.  La Summit-ul Repatriot din 2024 m-am simțit din nou ca într-un reactor nuclear, atomii fiind români reuniți din toate colțurile lumii. După zeci de ani de fisiune, continuă fuziunea miraculoasă începută în 2015. Aceasta formă supremă de energie regenerabilă poate deveni resursa cea mai prețioasă pentru viitorul României.” a declarat Sorin Axinte, antreprenor și cofondator RBL

Credem În România s-a auzit și văzut la înălțime, dublat puternic de #NoiFacem.

La fel ca la fiecare summit al Repatriot, Duminica este o zi specială a manifestării credinței  și destinată pomenirii eroilor și înaintașilor. Acțiunea a fost coordonată  de Radu Predescu, vânător de munte, fost instructor NATO, Militar Veteran, participant la trei misiuni de luptă (două în Afganistan și una în Irak) și a început cu primirea delegaților Repatriot  la Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal. Batalionul este într-o clădire istorică construită de Casa Regală, unde a absolvit MS Regele Mihai Liceul Militar. De aici delegația Repatriot a mers la baza militară Dihamul Militar aflată în șaua Diham pentru a aprinde o candelă la osuarul militarilor români care și-au jertfit viața în primul Război Mondial, în Bătălia de la Predeal din octombrie 1916, în care au blocat înaintarea spre București a armatei germane.

Summitul Repatriot a fost la a IX-a ediție și continuă tradiția Repatriot de a determina românii buni împreună să lucreze împreună pentru dezvoltarea României, prin fructificarea oportunităților de afaceri și ideilor profesioniștilor români de pretutindeni.

Înregistrarea Conferinței de presă de azi, 7 octombrie, se poate vedea aici.

„La Summitul RePatriot, m-am întâlnit cu românii din diaspora, oameni care, deși departe, nu au uitat niciodată de unde au plecat. Vorbim despre cum să aducem acasă resurse, visuri și speranțe. Diaspora e parte din viitorul nostru – împreună putem face România mai puternică! Hai să aducem energia și ambiția lor acasă!”, a declarat Nicolae Ciucă, Președintele Senatului. Românii din diaspora aşteaptă de la noi echilibru, aşteaptă de la noi stabilitate şi aşteaptă de la noi predictibilitate. Asta trebuie să facem noi ca stat”, a mai spus Nicolae Ciucă.

 “Încep prin a felicita RePatriot şi fundaţia Romanian Business Leaders pentru activitatea neobosită în construcţia de punţi între românii de acasă şi românii plecaţi peste tot în lume”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu, prezent la RePatriot Summit 2024. El a mai subliniat că “ne apropiem de peste 6,5 milioane de români în diaspora, fiind fruntaşi în Europa, iar toată clasa politică este vinovată”. Premierul a mai spus că anul trecut a fost pentru prima oară când s-au reîntors mai mulți în România față de câți au plecat.

„Românii din diaspora reprezintă un uriaş potenţial pentru România, modele, şi e foarte important să întărim această reţea şi să o facem cât mai efectivă cu putinţă. Mărturisesc că am reflectat mult la întrebarea cum putem să facem să îi aducem pe românii plecaţi acasă, dar în momentul în care am ajuns în funcţia publică pe care o exercit, şi în momentul în care am dat piept cu realitatea, întrebarea pe care mi-am pus-o a fost nu cum să-i ajutăm, ci cum să nu-i încurcăm”, a spus Nicuşor Dan, Primarul Capitalei la Summit-ul Top 100 de Români de Pretutindeni.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0