Review & Trends 2023: Topul celor mai căutate joburi la început de an

Review & Trends 2023: Topul celor mai căutate joburi la început de an

Aproximativ 10.000 de joburi au fost postate în prima săptămână a anului pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România. Nivelul este similar cu aceeași perioadă a anului trecut, 2022 marcând, cu 420.000 de joburi noi postate de angajatori, recordul ultimilor 20 de ani. 

„Începutul lunii confirmă semnalele pe care le aveam de la finalul anului trecut, anume că 2023 va începe în forță și vor continua politicile de recrutare și extinderi ale echipelor. De altfel, și candidații s-au activat imediat după terminarea sărbătorilor, astfel încât vedem un număr de peste 225.000 de aplicări, în ușoară creștere față de același interval de timp de anul trecut”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România. Joburile care au atras cele mai multe aplicări la început de an au fost pentru agent de vânzări remote, junior banker, operator introducere date, operator colectare debite și casier în sală de jocuri de noroc. Fiecare dintre aceste poziții a adunat peste 1.000 de aplicări în decurs de doar câteva zile.

„La fiecare început de an vedem un număr mare de candidați tineri și din segmentul entry level care vor să se angajeze pentru prima dată sau să își schimbe jobul, motiv pentru care pozițiile care primesc cele mai multe aplicări sunt cele care cer nivel de experiență de cel mult doi ani sau cele din domenii precum retail, servicii, telecomunicații sau call center / BPO”, explică Bogdan Badea.

Modul de muncă remote rămâne o opțiune dorită de un număr considerabil de candidați, în condițiile în care 14% din totalul de aplicări au vizat joburile care pot fi făcute exclusiv de acasă. La nivel general, cele mai mulți aplicanți caută să se angajeze în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. Cu excepția Brașovului, acestea sunt și orașele cu cele mai mari medii salariale nete, după cum arată raportul industriei de recrutare din România, Review & Trends 2023, realizat de eJobs. Bucureștiul se află pe primul loc, cu o medie salarială netă de 4.500 de lei. Urmează Timișoara, cu 4.100 de lei și Cluj-Napoca, cu 4.000 de lei net. Brașovul este al șaptelea în clasament, cu 3.500 de lei, fiind surclasat de Sibiu, Iași și Oradea.

„În ceea ce privește anul 2023, deja se prefigurează câteva tendințe clare pe piața muncii, așa cum apar în raportul anual Review & Trends. Una dintre ele este legată de faptul că programul hibrid îl va înlocui pe cel 100% remote, asta deși tot anul trecut a stat sub semnul unei creșteri masive atât a ofertei de joburi care nu cereau prezența la birou, cât și a cererii. O altă tendință cu impact pe piața muncii va fi că vom vedea cum al doilea job devine o a doua natură. Odată pentru că ultimii ani în care s-a putut lucra de acasă au oferit angajaților mai multă flexibilitate în a-și gestiona timpul și a-l aloca mai multor proiecte, dar și pentru că 70% dintre respondenții unui sondaj realizat recent de eJobs au declarat că au nevoie să își suplimenteze veniturile pe termen lung”, detaliază Bogdan Badea.

Tot în 2023 vom vedea tot mai mulți angajatori nevoiți să recurgă la importul de personal, în contextul în care deficitul de candidați se adâncește, iar joburile din afară încep să își recapete popularitatea în ochii românilor. Potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, contingentul de lucrători străini admiși pe piața muncii în 2023 este tot de 100.000, egal cu cel pentru 2022 și dublu față de cel din 2021. Principalele domenii de activitate interesate de forță de muncă străină sunt construcțiile, HoReCa și transporturile. România importă muncitori calificați sau necalificați preponderent din Asia, în special din țări precum Vietnam, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh sau India.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 24.000 de locuri de muncă.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0