CEC Bank a anunţat astăzi că şi-a majorat cu 32% volumul de credite acordate companiilor româneşti în 2012, finanţarea economiei fiind principalul obiectiv al băncii. Soldul de credite pentru populaţie a înregistrat, pe de altă parte, o uşoară scădere, conform tendinţei pieţei, însă în ansamblu banca a reuşit să-şi sporeasca valoarea creditelor cu 15,5%, faţă de o medie a sistemului bancar de numai 1,5%.
Structura portofoliului de credite s-a schimbat în corelaţie cu strategia şi misiunea băncii: astfel, dacă în 2006 ponderea creditelor acordate persoanelor juridice în total portofoliu era de 21%, în decembrie 2012, ponderea acestora era de 63% şi aceasta pe fondul creşterii în această perioadă de aproape patru ori a creditării, menţionează banca într-un comunicat.
Profitul brut al băncii în 2012 a fost de 33,5 milioane lei, CEC Bank rămânând şi anul trecut, pentru al şaptelea an consecutiv, una dintre băncile profitabile din sistemul bancar românesc.
Rata creditelor neperformante de 19,50% se menţine la un nivel apropiat de media sistemului bancar, în condiţiile în care CEC Bank nu a vândut până în prezent credite neperformante, precizeză banca.
Rata de solvabilitate la sfârşitul anului 2012 a fost la un nivel confortabil, de 15,90%, peste reglementările BNR în vigoare (minimum 8%) şi peste media sistemului bancar (14,64%).
În 2012, CEC Bank a reuşit să îşi crească numărul de clienţi persoane fizice cu aproximativ 100.000 şi pe cel de clienţi persoane juridice cu aproximativ 15.000, semn al creşterii calităţii serviciilor şi al încrederii în cea mai veche bancă românească.
Numărul clienţilor activi beneficiari de carduri de debit şi de credit a ajuns la 984.000, iar al celor care utilizează în prezent internet banking-ul este de 20.872 persoane.
Banca are în prezent 3,3 milioane clienţi persoane fizice şi 147.000 clienti persoane juridice, 1128 de agenţii şi sucursale (faţă de 1173 în 2011) şi 6.548 de salariaţi (faţă de 6.552 in 2011).
“Mă bucur să constat că strategia anunţată în urmă cu şase ani a funcţionat, CEC Bank fiind în prezent o bancă comercială universală, competitivă şi profitabilă, adaptată pieţei româneşti şi sprijinind pilonii de bază ai dezvoltării ţării: IMM-urile şi agricultura. Suntem deja într-o etapă de consolidare a rezultatelor obţinute până acum prin eficientizare continuă, creşterea calităţii serviciilor şi găsirea unor noi modalităţi de dezvoltare, adaptate realităţilor actuale. În acest sens, îmi face plăcere să anunţ în premieră că în această săptămână vom semna cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un împrumut în valoare de 25 milioare euro destinat finanţării proiectelor investiţionale ale IMM-urilor şi Autorităţilor Publice Locale”, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedinte CEC Bank.
COMMENTS