Într-un an de revenire a creditării şi consumului, dar şi cu provocări noi pe piaţa, Grupul Financiar Banca Transilvania a înregistrat o creştere organică de peste 10% în activitatea de creditare şi de peste 19% privind atragerea de depozite, la care se adaugă impactul pozitiv al fuziunii cu Volksbank România.
BT a continuat să se focuseze pe susţinerea sectorului IMM şi retail, alături de creşterea competenţelor în zone specializate – agribusiness şi finanţarea domeniului medical. BT Securities şi BT Leasing au reuşit anul trecut să atingă cote de piaţă semnificative şi, alături de BT Asset Management, să acopere o gamă largă de produse financiare integrate. Pentru 2016, Grupul Financiar Banca Transilvania şi-a propus dezvoltarea unui nou model de microfinanţare pentru continuarea susţinerii spiritului antreprenorial românesc – urban şi rural.
Activele BT au crescut cu 32,6% faţă de finalul anului trecut, fiind de 47.240 milioane lei – din care creşterea organică a însemnat peste 10%. Veniturile operaţionale au ajuns la 2.286,2 milioane lei, cu 14,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, când erau 2.000,5 milioane lei. Profitul net BT este de 2.418 milioane lei, incluzand câştigul din achiziţia Volksbank România.
În anul 2015 au fost acordate de Banca Transilvania aproape 160.000 de credite noi, în valoare totală de peste 8.674 milioane lei, beneficiari fiind companii şi persoane fizice.
Numarul de clienţi a crescut cu 14%, comparativ cu anul 2014, de la 1,89 milioane, la 2,15 milioane.
Ömer Tetik, Directorul General al Băncii Transilvania, declara: „Multumim clienţilor Băncii Transilvania şi celor proveniţi de la Volksbank România, ei sunt capitalul nostru. Rezultatele din 2015 ne fac şi mai resposabili faţă de aceştia. Ne-am propus eficientizarea interacţiunii cu clienţii din toate segmentele, prin fluxuri şi produse mai accesibile, precum şi prin platforme tehnologizate. Creşterea organică şi focusul pe servicii de calitate sunt priorităţile noastre şi în 2016. În plus, prin competenţele noi dobândinte în contextul achiziţiei şi integrării Volksbank România, suntem mai bine poziţionaţi pentru a fructifica noi oportunităţi”.
La sfârşitul anului 2015, soldul creditelor Băncii Transilvania este cu 43,3% mai mare decât era la finalul anului 2014, în ciuda continuării scoaterii de credite în afara bilanţului în aceasta perioadă (694 milioane lei). În acelaşi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi este cu 27,8% peste nivelul de la sfârşitul anului 2014. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,75% din totalul portofoliului de credite al BT.
COMMENTS