Ridicarea nivelului de competitivitate  al fermierului român la standarde europene

Ridicarea nivelului de competitivitate al fermierului român la standarde europene

Interviu cu Alina Mihaela Toma, Preşedinte Director general F.G.C.R.

În interviul acordat redacţiei, doamna Alina Toma prezintă, aşa cum ne şi declară, „în mod deschis și transparent, activitatea F.G.C.R. De altfel, transparența activității este un obiectiv pe care ni l-am asumat în mod deschis și sincer. Drept dovadă, oricine este interesat de datele privind portofoliul de garanții, poate culege informații actualizate, în timp real, chiar de pe site-ul oficial al F.G.C.R. Suntem o carte deschisă pentru toți cei  interesați și sunt realmente bucuroasă că pot răspunde întrebărilor dumneavoastră cu strictețea cifrelor care pot reliefa anvergura importanței pe care o deținem pe piața financiar bancară din România.”

Cum se arată 2019 pentru FGCR? Cum au fost primele şase luni? Care ar fi cele mai reprezentative cifre: număr de garanții acordate, valoarea acestora, număr de garanții plătite, valoarea acestora etc.?

Înainte de a vă da un răspuns, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru  interesul acordat. Acest prilej îmi dă șansa de a prezenta, în mod deschis și transparent, activitatea F.G.C.R. De altfel, transparența activității este un obiectiv pe care ni l-am asumat în mod deschis și sincer. Drept dovadă, oricine este interesat de datele privind portofoliul de garanții, poate culege informații actualizate, în timp real, chiar de pe site-ul oficial al FGCR. Suntem o carte deschisă pentru toți cei  interesați și sunt realmente bucuroasă că pot răspunde întrebărilor dumneavoastră cu strictețea cifrelor care pot reliefa anvergura importanței pe care o deținem pe piața financiar bancară din România. În primele șase luni ale anului curent am oferit garanții în valoare de peste 120 milioane lei, pentru acoperirea finanțării creditelor acordate de băncile comerciale, cu o valoare de peste 160 milioane lei, reprezentând un procent mediu de garantare de peste 75%.

Fiind o instituție creată cu scopul declarat de a susține dezvoltarea mediului rural, pe toate palierele lui ( business, infrastructură etc.) am avut și în anul 2019 o cerere diversă pentru produsele cu care ne-am impus pe piață.

Referitor la numărul de garanții plătite, vă pot spune că, în prima jumătate a anului, doar în cinci cazuri s-a produs riscul. Pot face o analiză comparativă cu aceeași perioadă a anului trecut și se constată o scădere semnifi­cativă a volumului garanțiilor plătite… la sub 4 milioane lei. Fără a intra mai mult în detalii tehnice de specialitate, menționez că, din cele 5 garanții plătite anul acesta, 2,8 milioane lei reprezintă suma garantată de F.G.C.R. pentru partenerii noștri publici. De ce spun asta…? Cei avizați în domeniu cunosc faptul că garanția plătită pentru acest tip de beneficiari, în cazul de față primării, se recuperează în scurt timp, reîntregind astfel plafonul de garantare alocat. În cazul celor două garanții plătite beneficiarilor noștri privați, de fapt sunt două credite ale aceluiași beneficiar, ceea ce vorbește de la sine despre profesionalismul specialiștilor noștri.

 Pentru ce fel de proiecte au fost solicitate cele mai multe garanţii în prima jumătate a lui 2019?

În prima jumătate a anului 2019 nu s-au constatat modificări spectaculoase, raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Garanția aferentă creditelor pentru capital de lucru este totuși instrumentul la care fermierii au apelat în prima jumătate a anului 2019 mai mult. Un alt produs foarte solicitat rămâne garantarea pentru achiziția de teren agricol. Dacă se constată o ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, aceasta se datorează unor factori obiectivi. În urma unor analize profunde a condițiilor pieței funciare, am ajuns la concluzia că nu există o ofertă cores­punzătoare de vânzare a terenului agricol, pe măsura apetitului de cumpărare. După un an 2018 fulminant, în care chiar și previziunile noastre cele mai optimiste au fost depășite, în această direcție, suntem mulțumiți că, în ciuda ușorului recul față de anul trecut,  garantarea achiziției de teren agricol se menține la cote înalte, peste media ultimilor ani.

Totodată este de remarcat faptul că peste 330 de fermieri au beneficiat de garanția FGCR pentru creditele destinate achiziției de teren agricol, valoarea totală a creditelor depășind 45 milioane Euro, cu un procent mediu de garantare de cca. 42%.

Cum au evoluat plăţile în contul garanţiilor pentru proiectele finanţate care au eşuat? Care ar fi trendul şi care ar fi motivele, dacă le cunoaşteţi, pentru care astfel de proiecte eşuează?

În mare parte răspunsul vi l-am oferit la începutul discuției noastre, când am făcut o scurtă prezentare a parametrilor noștri de performanță. La acest capitol pot spune că excelăm. Referitor la motivele care conduc la eșecul proiectelor… ? O analiză  pertinentă impune un studiu elaborat, bazat pe indicatorii economici pe care s-a proiectat investiția și factorii neprevăzuți care s-au ivit. Cauzele pot fi foarte diverse… Nu vreau să fac supoziții. Îmi place să cred că sunteți mulțumit de răspunsul pe care vi l-am oferit și pot beneficia de înțelegerea dumneavoastră, mai ales că nu prea putem extinde și generaliza lucruri care țin strict de condiții specifice, individuale. După cum v-am spus, până la jumătatea anului avem doar două garanții, aparţinând aceluiași beneficiar, pentru care am plătit ceea ce ne-am asumat prin contract. Edificator este faptul că rata succesului afacerilor derulate cu garanția FGCR este de aproape 100%, respectiv 99,45 %. În ceea ce ne privește, în cei 25 de ani de activitate am primit doar 1.051 cereri de plată, 785 dintre acestea fiind onorate (74,7%), 226 fiind în diverse stadii, respectiv în analiză, retrase etc. (21,5%), iar restul, doar 40, au fost respinse (3,8%) din totalul cererilor de plată. Iată care au fost motivele respingerii: în principal nerespectarea prevederilor legislației, forma și conținutul biletului la ordin (3 cereri), prevederilor contractului de garantare și/sau convenției de lucru (23 cereri), condițiilor de aprobare a garanției (2 cereri), precum și lipsa documentelor de utilizare a creditului (3 cereri) și a calității de cocreditor al F.G.C.R. în contractele de garanții (9 cereri).

Se poate spune că, numeric, riscul de neplată al fondului către instituțiile finan­țatoare este insignifiant, respectiv de 0,03%, iar valoric, din volumul total de garantare, riscul este de 0,55%.

Cum vă doriți să arate bilanţul F.G.C.R. la finalul acestui an? Ce cifre şi ce obiective v-ați propus?

Tradiția F.G.C.R. ne impune standarde înalte. În octombrie 2017, când am preluat conducerea acestei instituții de la predecesoarea mea, doamna Veronica Toncea, am constatat cu bucurie că lucrurile erau închegate, bazându-se pe cei doi piloni: resursa umană de înaltă calitate și principii de management sănătoase. În același timp, Fondul a performat în ultimii doi ani, fiind îndreptățiţi să privim cu încredere viitorul. În raport cu anul trecut, comparabil cu aceeași perioadă, garanțiile acordate pentru producție au crescut cu peste 50%, fiind și un efect printre altele al reducerii comisionului de garantare. Per ansamblu, la începutul anului, ne-am asumat anumite obiective, indicatori reali, măsurabili, indicatori ce vor fi cu siguranță depășiți.

Din ce regiuni ale țării vă vin cele mai multe solicitări? Cum poate fi redusă discrepanța de dezvoltare dintre urban și rural?

Regiunea Sud Est ocupă locul 1 din punct de vedere al numărului de garanții acordate (5.654 garanții); Regiunea Nord Vest ocupă locul 1 din punct de vedere al valorii totale a  garanțiilor acordate pe regiuni (peste 672 milioane lei); Regiunea Nord Est ocupă locul 2 din punct de vedere atât al numărului de garanții (4.607 garanții ) cât și din punct de vedere al valorii (peste 623 milioane lei ); Regiunea București Ilfov se află pe ultimul loc din punct de vedere al numărului de garanții acordate (1.942 garanții), iar motivele sunt cunoscute, dat fiind că aceasta este o regiune preponderent urbană, în care agricultura și dezvoltarea rurală au fost înlocuite cu alte tipuri de activități.

Și din datele prezentate rezultă că F.G.C.R. reprezintă un imens câștig pentru agricultură. Suntem convinși că ne-am câștigat un loc de frunte în rândul celor care fac posibilă dezvoltarea sustenabilă a sectorului agricol din România.  Referitor la discrepanța sesizată de dumneavoastră, clar, poate fi rezolvată numai prin modernizarea și dezvoltarea spațiului rural, F.G.C.R. fiind un pilon important în acest mecanism, conștient de faptul că agricultura românească poate fi motorul întregii economii, beneficiind de un potențial uriaș.

Cum arată agricultura românească privită prin prisma finanţărilor garantate de către F.G.C.R. pentru fermieri? Au ajuns fermierii din România –   și mă refer aici la marea masă, nu doar la marile exploatații – la nivele de dotare și performanță similare competitoarelor din Vest?

Of! Necesită o discuție mai lungă și mai aplicată, dar mă voi rezuma la un singur aspect. Din date statistice, în România, numărul  tractoarelor este de peste 193 de mii, iar cel al combinelor de peste 23 de mii. Evident, orice fermier îşi dorește să lucreze cu un model mai nou de tractor sau combină, pentru că dife­rențele de performanță se transpun în diferențe de ordin economic. De exemplu, un tractor de generație mai veche, avea un consum de aproape 24 l/hectar, în timp ce un model modern poate înregistra valori semnificativ mai mici. O combină modernă are pierderi foarte mici la recoltare, cu valori care merg până la un maxim de 1%, față de generațiile mai vechi, care înregistrează valori ale pier­derilor mult mai mari. Sumele economisite pot fi considerabile. Dar, din păcate, intervine puterea de cumpărare. Nu toți fermierii își permit să achiziționeze un utilaj de ultimă generație și, de cele mai multe ori, nici măcar unul nou. Cu toate acestea, achizi­ționarea unui utilaj agricol competitiv nu trebuie să rămână doar un ideal pentru fermierii români. Într-adevăr, dacă este să luăm drept exemplu Franța, atunci nu putem spune că stăm prea bine la acest capitol. Un singur exemplu: în 2013 pământul Franței era lucrat de peste un milion de tractoare (conform Service de la statistique et de la prospective du Ministère de l’Agriculture, apud Pierre Criado, articolul La France compte plus d’un million de tracteurs, site Entraid, 2016), anticipându-se că, în 25 de ani, numărul acestora va depăși un milion și jumătate de unități. F.G.C.R., prin programele sale dedicate, este un sprijin pentru fermierii dornici să achiziționeze utilaj agricol, iar cei care au lucrat cu noi și cu partenerii noștri, instituțiile bancare cu care avem semnate convenții, au constatat că, la final, au avut costuri cu mult mai reduse decât dacă ar fi apelat la o soluție de tip leasing, să zicem.

Din ceea ce v-am expus, se evidențiază tocmai rolul vital al F.G.C.R., acela de susți­nător al dezvoltării durabile a agriculturii românești. De fapt, dacă este să vorbiți cu oricare dintre membrii echipei noastre, cu siguranță ați vedea că, pentru F.G.C.R., obiectivul principal este reducerea decalajului dintre zona rurală și cea urbană, în intern și ridicarea nivelului de competitivitate al fer­mierului român la standarde europene.

Mihai Săndoiu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0