Risipa de energie, principala cauză a costului ridicat al facturilor

business

Risipa de energie este principala cauză a costului ridicat al facturilor plătite de români – intensitate energetică mare şi pierderi mari,  în contextul în care consumul este de două ori mai mic decât media europeană.

“O ţară bogată în petrol şi gaze, care nu a învăţat niciodată să fie eficientă. Pierderile sunt caracteristica României!”, a declarat  Aureliu Leca, director executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE) în cadrul Congresului de Energie şi Echipamente Electrice organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME).

“Cu toate că resursele ne plasează pe primele locuri între ţările Uniunii Europene la potenţialul de producţie a energiei, consumul românilor este de două ori mai redus decât media europeană”, a declarat Aureliu Leca.

Pierderile au loc, printre altele, din cauza clădirilor ineficiente energetic şi din cauza sistemelor de termoficare, a mai spus reprezentantul ARPEE.

Cultura economisirii

 

România înregistrează lipsuri în materie de legislaţie, strategie dar şi mecanisme de finanţare. Pe de altă parte, nu avem nici cultura economisirii energiei, este de părere vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă. „Dumnezeu ne-a dat o ţară bogată, dar nu ne-am creat o cultură şi o modalitate de economisire a energiei (…) Ţări din Occident, ca Franţa şi Germania, au creat un sistem de educaţie bazat pe economie de energie şi de eficienţă energetică şi au ajutat uşor, uşor la conturarea unei culturi şi mentalităţi naţionale”, a spus Emil Calotă.

Ministrul delegat pentru învăţământul superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, consideră că, deşi criticate, materii precum Educaţia financiară, Filozofia pentru copii şi Educaţia pentru societate sunt utile.

“Am introdus în curricula obligatorie a copiilor câteva elemente noi care să încerce să îi aducă mai aproape de viaţă, explicaţii despre cât de importantă este eficienţa energetică, spus în limbajul copiilor” a declarat Mihnea Costoiu.

Smart cities

Vlad Bodea, business development director Adrem Invest, a vorbit despre eficienţa energetică în oraşele “inteligente”. În cadrul conceptului “Smart cities”, obiectivul principal este îmbunăţirea calităţii vieţii şi a eficienţei urbane prin utilizarea tehnologiilor noi iar primul pas spre un consum inteligent este monitorizarea fluxurilor energetice – smart metering.

Monitorizarea fluxurilor energetice oferă municipalităţii posibilitatea de a face analize, rapoarte şi prognoze, control asupra proceselor şi monitorizarea inteligentă a consumului. În acest fel creşte şi transparenţa faţă de cetăţean şi este stimulat interesul şi implicarea locuitorilor în problemele oraşului.

Cristiana Ion, consilierul preşedintelui-director general al Institutului de Studii şi Proiectări Energetice ISPE, a arătat că îmbunătăţirea eficienţei energetice reprezintă o prioritate esenţială a politicii energetice naţionale datorită contribuţiei majore pe care o are la realizarea siguranţei alimentării, dezvoltării durabile şi competitivităţii, la economisirea resurselor energetice primare şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Sectorul clădirilor reprezintă 40 % din consumul total de energie în Uniunea Europeană”, a spus Cristiana Ion, arătând că reducerea consumului de energie în acest domeniu este o prioritate în cadrul obiectivelor „20-20-20” în materie de eficienţă energetică.

Din datele prezentate de directorul executiv al ARPEE, Aureliu Leca, în acest moment numai 6 % din sectorul rezidenţial îl reprezintă căldiri eficiente energetic.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0