România şi-a reconfirmat titlul de campioană a ponderii banilor alocaţi pentru mâncare în Uniunea Europeană, cu un procentaj pe 2017 de 27,8%, în creştere de la 27,3% în 2016. Celelalte două statele membre care, potrivit datelor communicate de Eurostat, au depăşit pragul de 20% al ponderii banilor alocaţi pentru mâncare sunt Lituania (21,6%) şi Estonia (20,3%).
La polul opus, patru state ale Uniunii au anunţat valori sub 10% din cheltuielile gospodăriilor, potrivit clasificării europene COICOP a cheltuirii banilor pe 12 categorii de produse şi servicii. Cele patru state sunt Austria (9,9%), Irlanda (9,2%), Luxemburg (8,9%) şi Marea Britanie (8,2%).
Oarecum surprinzător, vecinii bulgari figurează la instituţia condusă de o conaţională cu o pondere a sumelor alocate pentru mâncare de numai 19,2%. Există, însă o explicaţie plauzibilă, în faptul că pe sistemul de ponderare european se iau în calcul cheltuielile non-rezidenţilor (a se citi, în principiu, cheltuielile pentru mîncare ale turiştilor).
De aceea, dacă se adaugă şi cazarea, apar ponderi ridicate ale cheltuielilor în restaurante ( ponderi care reduc semnificativ ponderea cheltuielilor cu alimentele) în ţări precum Malta (20,2%), Cipru (17,5%), Spania (16,8%), Grecia (15,4%), Austria (13,4%) sau Portugalia (12,3%). Cu alte cuvinte, dacă am avea mai mulţi turişti, am putea reduce, în statisticile europene, din proporţia exagerată cu care figurăm pe segmentul de alimente la Eurostat.
COMMENTS