România a consemnat în intervalul 2020 – 2022 cele mai mici creșteri de prețuri din regiune la pâine și carne, potrivit datelor furnizate de Eurostat (comparativ cu Ungaria, Polonia și Cehia, țări cu regim valutar similar). Totodată, țara noastră a înregistrat al doilea cel mai mic avans la grupele alimentare de lapte, brânză, ouă, fructe, zahăr, uleiuri și grăsimi.
Singurul segment din coșul de consum la care am ajuns pe locul 3 este cel al legumelor, unde o contribuție importantă a avut-o dublarea prețurilor la cartofi (+107,7%) în ultimii șapte ani. Menționăm că procentajele prezentate în grafice sunt obținute prin raportarea la anul de bază utilizat curent în statistica europeană, respectiv 2015.
De reținut, dincolo de problemele specifice ale producției agricole din economiile cu care ne comparăm, în evoluțiile prețurilor la alimente au contat mult atât nivelul importurilor pe fiecare grupă de produse cât și stabilitatea cursului de schimb, capitol la care România a reușit să mai compenseze din performanțele ceva mai reduse din agricultură și industria alimentară.
Creșterea prețurilor la alimente în perioada 2015 – 2022
Grupa România Ungaria Polonia Cehia UE
Mâncare +51,6% +96,6% +53,0% +48,4% +34,6%
Pâine +63,5% +176,5% +88,9% +63,6% +38,3%
Carne +41,7% +65,0% +55,9% +44,4% +33,0%
Lapte, brânză, ouă +54,4% +118,4% +57,8% +52,7% +41,6%
Uleiuri, grăsimi +87,4% +98,1% +80,2% +88,7% +62,6%
Zahăr +85,1% +44,5% +167,8% +89,2% +60,1%
Fructe +35,9% +94,5% +47,8% +20,2% +29,9%
Legume +66,0% +119,7% +60,9% +44,9% +38,5%
Pâine
Carne
Zahăr
Uleiuri și grăsimi
Legume
Per total, am reușit să ne menținem la un nivel rezonabil în context regional iar fluxurile de achiziții de alimente la frontiera de vest au ajuns chiar să se inverseze după ce Ungaria a scăpat de sub control inflația, pe fondul dificultăților economice generale dar și al devalorizării semnificative a monedei naționale.
Reamintim că România s-a poziționat în anul 2021, potrivit recentului comunicat Eurostat, drept țara membră UE cu cele mai reduse prețuri la alimente și băuturi nealcoolice, cu 70% din media europeană. Ceva mai scumpe decât la noi au fost aceste produse în Polonia (73% din media UE), Bulgaria (80%) și Ungaria (86%). Cu Cehia ajunsă deja la pragul de 90%, ceea ce explică parțial încetinirea ritmului de convergență cu prețurile de pe continent și faptul că a înregistrat per total scumpiri mai mici decât la noi.
COMMENTS