- Corpul de ateliere al Liceului Tehnologic din Vernești, județul Buzău, a fost renovat energetic la standard nZEB,
- Investiție totală de 1,3 milioane de euro, susținută de OMV Petrom,
- Unitatea de la Vernești face parte din faza a V-a a programului România Eficientă, susținut de OMV Petrom cu 7,6 milioane de euro.
OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG) anunță finalizarea lucrărilor de modernizare și reabilitare energetică realizate prin programul România Eficientă la Liceul Tehnologic din localitatea Vernești, județul Buzău. Corpul de ateliere al școlii a fost adus la standardul nZEB (clădire cu un consum de energie aproape zero), printr-o investiție de aproximativ 1,3 milioane de euro.
Proiectul face parte din cea de-a cincea etapă a programului România Eficientă, în cadrul căreia clădirile a 4 unități de învățământ vor fi modernizate și reabilitate energetic la standard nZEB cu susținerea financiară de peste peste 7,6 milioane de euro din partea OMV Petrom.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: “Este emoționant să văd a patra școală renovată în cadrul programului România Eficientă. Renovarea acestor școli la standarde nZEB ne demonstrează că putem avea un consum eficient și sustenabil de energie. Și că putem contribui cu toții la un viitor cu emisii scăzute de carbon.”
Radu Dudău, director EPG și coordonator al proiectului România Eficientă: “Suntem încântați să continuăm seria de renovări la cerințe nZEB a clădirilor educaționale. Prin finalizarea lucrărilor la Liceul Tehnologic Vernești, jud. Buzău, EPG își reafirmă angajamentul de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de învățare pentru elevii din România și la modernizarea infrastructurii sistemului de învățământ, care necesită investiții importante.”
Clădirea Liceului Tehnologic Vernești care a beneficiat de renovare aprofundată prin programul România Eficientă datează din anii 2000 și are o suprafață de ~300 mp. Corpul de clădire găzduiește atelierele și laboratoarele în care învață 140 de elevi, îndrumați de 20 de cadre didactice.
Proiectul de modernizare a vizat rezolvarea a numeroase probleme importante legate de hidroizolația necorespunzătoare, care permitea apariția infiltrațiilor, termoizolația ineficientă și instalația de încălzire inadecvată, care generau disconfort termic și umiditate crescută, precum și neetanșeitățile tâmplăriei, care favorizau apariția condensului și dezvoltarea mucegaiului. Au fost incluse, de asemenea, înlocuirea sistemului de iluminat subdimensionat și adaptarea clădirii la normele în vigoare privind accesul persoanelor cu dizabilități.
În urma finalizării lucrărilor, elevii și profesorii vor putea desfășura activitățile educaționale într-un mediu interior sănătos și confortabil, care încurajează performanța școlară.
Consumul total anual de energie al clădirii va fi diminuat cu peste 60%, iar o parte din energia electrică necesară funcționării va proveni din surse proprii, regenerabile.
Principalele lucrări de reabilitare energetică și modernizare a corpului de ateliere realizate prin programul România Eficientă:
Termoizolarea pereților exteriori și a plafonului clădirii;
Înlocuirea învelitorii acoperișului și a sistemului de evacuare a apei pluviale;
Montarea tâmplăriei performante energetic, prevăzută cu geam termoizolant tristrat, cu factor solar diferențiat în funcție de orientarea și nivelul de expunere a ferestrelor la soare;
Refacerea instalațiilor de încălzire și de producere a apei calde menajere;
Schimbarea instalațiilor termice și sanitare;
Instalarea unui sistem de ventilație modern, cu recuperare de căldură;
Înlocuirea sistemului de iluminat cu unul eficient energetic, cu corpuri de tip LED;
Dotarea cu un sistem de panouri fotovoltaice care asigură producerea energiei electrice “verzi”.
Liceul Tehnologic din Vernești este cea de-a patra unitate de învățământ din sistemul public național care beneficiază de lucrări ample de eficientizare energetică la standard nZEB prin programul România Eficientă, după Liceul Tehnologic Energetic Elie Radu din Ploiești, Școala Gimnazială Liliești din Băicoi, județul Prahova, și Grădinița Zig-Zag din localitatea Ovidiu, județul Constanța.
COMMENTS