România – noul paradis european al vinului

business

Clima, costurile reduse de producţie şi o poziţionare geografică privilegiată, la periferia Uniunii Europene, îi atrag deopotrivă pe oamenii de afaceri europeni în România, unde vor să producă vinuri de primă calitate pentru export, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.

“Condiţiile climatice se aseamănă mult cu cele din Spania, în privinţa căldurii, care face ca vinul să capete mai multă culoare, dar şi în privinţa luminii”, explică oenologul spaniol Amancio Calcerrada, citat de Agerpres. Acest expert subliniază faptul că anumite crame locale, precum Recaş, Cotnari, Jidvei sau Murfatlar produc deja vinuri de calitate ridicată.

“Producem mult şi vindem rapid, pentru a ne putea finanţa, încercând astfel că obţinem alte băuturi, de mai bună calitate”, după cum susţine şi viticultoarea spaniolă Violeta Cadaval, care se ocupă de şapte ani de o suprafaţă viticolă de 400 de hectare în Dobrogea. Ea susţine că via ei se află pe meridianul care prezintă cel mai mare potenţial pentru producţia celui mai bun vin din lume. Tatăl ei a cumpărat alături de alţi parteneri acest teren, care pe vremea comunismului producea până la 10 milioane de litri de vin pe an. După culesul de anul trecut, au ieşit un milion de litri de vin, produse pe 250 de hectare.

În prezent, România produce 400 de milioane de litri de vin pe an, în special tipuri tinere şi de masă iar cifra este încă departe de cele înregistrate de marii producători europeni ca Franţa Italia sau Spania.

În ciuda potenţialului oferit de acest sector în România, arată EFE, există în continuare multe probleme în privinţa documentelor sau obţinerii de subvenţii pentru fondurile europene.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0