România are pentru prima dată o şansă reală de a fi acceptată ca membru deplin în OCDE, organizaţia celor mai puternice naţiuni dezvoltate din lume, devenind un operator economic important pe agenda economică globală.
În ultimele luni, Guvernul României a făcut pași importanți în vederea includerii României în etapa de extindere a OCDE, proces inițiat în septembrie 2016, intensificând relația cu organizația și membrii săi precum și aportul său în grupurile de lucru din care face parte.
România, partener activ al OCDE
România este pregătită să adere, având în vedere experiența acumulată în grupurile de lucru precum și îndeplinirea criteriilor care stau la baza evaluării statelor care aspiră la aderarea la OCDE. Aceste criterii țin de compatibilitatea cu sistemul de valori al organizației, de angajamentul statului privind aderarea precum și de stadiul de pregătire pentru un eventual proces de aderare.
De altfel, România este un partener recunoscut și relevant al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) participând, în ultimii ani, la 10 comitete ca membru permanent, la 12 comitete ca observator, și la 15 alte formate de lucru ca invitat. Până în prezent, țara noastră a aderat la 25 de instrumente legislative ale OCDE și a contribuit voluntar, printr-o serie de proiecte, cu aproape 3 milioane de Euro la bugetul Organizației.
Rolul de partener activ al OCDE este certificat atât prin recenta invitație adresată României, alături de Argentina, de a deveni membru cu drepturi depline al Agenției pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul OCDE cât și prin mesajele de susținere venite de la nivelul conducerii executive a organizației. Există, așadar, dialog și interes de cooperare activă cu OCDE în numeroase domenii cheie, cum ar fi politicile macroeconomice, politicile în domeniul concurenței, guvernanța publică și corporativă, liberalizarea fluxurilor de capital, migrație, energie şi multe altele. Competențele României pot oferi o contribuție utilă la îmbunătățirea politicilor și proiectelor OCDE în zona Mării Negre, rolul jucat de țara noastră în promovarea fluxurilor comerciale intra-regionale fiind recunoscut și apreciat pe plan internațional.
România îndeplinește criteriile pentru a deveni membru OCDE
România se bucură de un moment economic deosebit de favorabil pentru aderare, marcat de o creștere economică de 5,7% în primul trimestru din 2017 (Eurostat), cea mai mare creștere economică din UE, iar dobândirea calității de membru cu drepturi depline al OCDE ar fi o recunoaștere a progresului economic pe care l-a înregistrat țara noastră și a perspectivelor solide de evoluție economică și socială.
Evident, contează și impactul real în regiune pe care îl poate avea aderarea României, faptul că există posibilități de susținere financiară a procesului de aderare și că la nivelul Guvernului României funcționează mecanismul interguvernamental de coordonare în vederea aderării la OCDE, ca expresie a angajamentului executivului roman.
Avantajele de a fi membru OCDE
Aderarea la OCDE reprezintă pentru România o oportunitate pentru continuarea consolidării reformelor structurale, punerea în aplicare a celor mai potrivite politici sociale și economice, îmbunătățirea serviciilor pentru cetățenii săi și întărirea relaţiilor externe comerciale cu ţări dezvoltate economic.
Recunoașterea calității de membru cu drepturi depline al OCDE va duce la îmbunătățirea ratingului de credit internațional al țării noastre, care, la rândul său, duce la costuri de finanţare mult mai scăzute pentru România, cu o influență pozitivă asupra ratelor dobânzilor aferente finanțării guvernamentale.
Investițiile străine directe vor găsi în România un teren mult mai favorabil, având în vedere că aderarea la OCDE aduce cu sine implementarea unor standarde ridicate în ceea ce privește cadrul general de business și protecția investițiilor.
O implicare activă avem în acest sens și în promovarea investițiilor pentru competitivitate în Europa de Sud-Est, prin participarea la Programul Regional OCDE pentru sud-estul Europei, ca platformă comună de atragere de investiții pentru această zonă. O astfel de platformă este esențială pentru creșterea competitivității regiunii, investițiile străine directe fiind un motor al extinderii capacităților de producție în zonă, al creșterii componenței tehnologice în economie și al accesării cu succes a piețelor internaționale. Deși
s-au făcut progrese semnificative în regiune în acest domeniu, avem acum șansa să acceleram efortul comun de a stimula atragerea investițiilor de calitate, astfel încât să se reducă disparitățile de dezvoltare față de țările Europei de Vest.
Prin aderarea la OCDE, România va fi inclusă în documentele și studiile de politici sectoriale ale organizației, statistici și multiple baze de date. Pe baza acestor studii pot fi intensificate reformele la nivel național cu accent pe configurarea legislației în domeniul parteneriatului public-privat și pe o nouă filosofie privind abordarea și susținerea proiectelor de investiții străine directe.
Se deschide calea colaborărilor economice directe cu statele OCDE, ceea ce ar facilita internaționalizarea companiilor românești și creşterea exporturilor, România având mai mare vizibilitate din punct de vedere economic în țările cu care nu a fost încă explorat pe deplin potențialul cooperării comerciale, superior valorificat prin statutul de membru OCDE care garantează existența unor practici moderne și predictibile în domeniul economic.
De asemenea, prin aderarea la OCDE, România are posibilitatea de a-și evalua și îmbunătăți sistemul educațional în conformitate cu cele mai bune practici din alte state membre ale OCDE, inclusiv prin dezvoltarea competențelor pe care le cere în prezent piața forței de muncă.
În concluzie, aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică reprezintă intrarea în clubul celor mai dezvoltate state din lume. Cei 35 de membri actuali ai OCDE, din care 23 sunt state europene, dețin 70% din producția și comerțul globale și 90% din investițiile străine directe la nivel mondial. În calitate de for interguvernamental care promovează politici publice pentru creştere economică, OCDE are inițiative speciale la nivel global, cum ar fi definirea guvernanței corporative, implementată și în România, și realizează analize complexe, comparative, care privesc politicile publice din economie, educație sau sănătate esențiale pentru dezvoltarea statelor.
În plan intern, pentru atingerea acestui obiectiv major – aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, sfera guvernamentală se bucură de un larg sprijin din partea mediului de afaceri, Parlamentului, Băncii Naționale a României, formatorilor de opinie din România și mediului academic. Însă pentru a adera la statutul de membru nu este suficientă doar voința țării noastre, ci avem nevoie și de sprijinul partenerilor noștri externi, statele membre ale OCDE, iar semnalele primite în acest sens în delegațiile și întâlnirile oficiale pe care le-am avut cu reprezentanți ai statelor membre OCDE mi-au confirmat susținerea de care se bucură țara noastră în acest parcurs și perspectivele de materializare în perioada următoare a acestui deziderat strategic al României.
Alexandru Petrescu, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat
COMMENTS