România se apropie cu pași repezi de aderarea deplină la OCDE

România se apropie cu pași repezi de aderarea deplină la OCDE

Eveniment important pe agenda aderării României la Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Mathias Cormann, secretarul general la OCDE a participat ieri prin videoconferință la evenimentul „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”, alături de Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu. Există toate șansele ca obiectivul aderării României la OCDE în 2026 să fie atins, dacă instituțiile românești vor rămâne la fel de angajate ca până acum în acest proces.

„Cred că suntem în punctul în care să îndeplinim toate aceste analize tehnice în următoarele aproximativ 12 luni şi să ajungem ca Guvernul României să finalizeze acest proces de aderare în 2026. Până acum, acest proces de aderare a însemnat un progres semnificativ”, a declarat Mathias Cormann, într-un mesaj video.

Cormann a menționat și importanța alinierii la standardele OCDE, pe care România deja le îndeplinește. De asemenea, a încurajat implicarea continuă a sectorului privat și a societății civile în acest demers. „O colaborare strânsă cu sectorul privat și alți factori de decizie va fi esențială pentru maximizarea beneficiilor aderării la OCDE”, a  spus Mathias Cormann, citat de Mediafax.

Secretarul general al OCDE a scos în evidență și perspectivele unice de politică ale României care contribuie semnificativ la activitatea pe care OCDE o desfășoară la nivel internațional, „construind punți între „economiile avansate, emergente și în dezvoltare”.

„Suntem practic la jumătatea acestui proces şi mulţumesc pentru etapele care au fost parcurse până în momentul de faţă, şi cred că ceea ce mai avem de făcut poate continua într-un ritm susţinut anul acesta şi anul viitor, în aşa fel încât, dacă totul va fi bine, să putem încheia acest proces în perioada următoare. Convingerea mea este că nu un Preşedinte sau un Guvern schimbă o ţară, ci oamenii din acea ţară, companiile care investesc în ţara respectivă, schimbă lucrurile. Dar e adevărat că guvernările şi administraţia creează condiţiile, creează un context pentru ca oamenii din ţara noastră să-şi pună în valoare talentele, să-şi pună în valoare creativitatea şi pentru ca firmele şi oamenii de afaceri să poată să facă afaceri performante şi să poată prospera şi, la rândul lor, să creeze dezvoltare şi prosperitate în jurul lor”, a declarat cu acest prilej Ilie Bolojan, președintele interimar al României.

„Şi cred că această calitate de membru al acestei organizaţii va fi o ancoră pentru modernizarea în continuare a ţării noastre, pentru întărirea poziţiei sale în rândul democraţiilor, pentru o economie deschisă, toate acestea reflectându-se în câştiguri şi în beneficii pentru toţi românii. Şi cred că printre avantajele accederii în această organizaţie înseamnă şi un plus de atracţie pentru investiţii în România, înseamnă o consolidare a poziţiei ţării noastre în raport cu instituţiile internaţionale, înseamnă un acces la o vastă expertiză de specialitate în preluarea unor politici publice cât mai bune, care să ne permită ca din Bucureşti şi până la marginea ţării să putem crea condiţii de dezvoltare” a completat oficialul român.

„Este de important să valorificăm oportunităţile pe care ni le oferă aderarea României la organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică, ceea ce înseamnă mai multe investiţii, o administraţie mai performantă şi o Românie mai puternică în lume. Şi sper că vom face politici mai bune pentru vieţi mai bune, aşa cum o spune foarte inspirat deviza Organizaţiei, vieţi mai bune pentru cetăţenii României”, a conchis Ilie Bolojan.

„Imediat cum am preluat primul mandatul de premier, am anunţat că aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic pentru dezvoltarea şi modernizarea României. De aceea, cred că trebuie să folosim orice prilej, cum este şi cel de azi, ca să le explicăm românilor de ce acesta merită să fie un efort naţional. Pentru că apartenenţa la OCDE înseamnă investiţii mai mari, un rating de ţară mai bun, un cadru de concurenţă echitabil pentru companii şi un sistem fiscal în care resursele vor fi utilizate mai eficient. Pe scurt, o administraţie publică mai performantă. Înseamnă a îmbunătăţi viaţa fiecărui român, prin servicii sociale moderne, la noi standarde ale calităţii”, a spus și premierul Marcel Ciolacu, prezent la Conferința de la Palatul Cotroceni.

„Preluarea unei recomandări OCDE a produs o iniţiativă majoră de evaluare şi consolidare a sistemului de învăţământ din România. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a trecut, astfel, la aplicarea unei soluţii moderne. Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influenţa direct salariul dascălilor. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie, o aşteptare unanimă la nivelul societăţii. Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate în ultimul an şi jumătate, parcurs în care am reuşit să obţinem 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE care ne evaluează, aproape jumătate din totalul necesar. Suntem obligaţi să menţinem acelaşi ritm susţinut şi în acest an ca să obţinem toate avizele rămase. Suntem ca într-o cursă de maraton, unde anduranţa este decisivă”, a adăugat premierul.

„A trebuit să învăţăm să lucrăm aplicat, în echipe largi şi într-un format interministerial, pe cele 26 de domenii de activitate unde suntem evaluaţi la sânge, pentru a atinge standardele ţintite. Însă dacă facem un calcul de efort versus beneficii, avantajele sunt uriaşe. Conform previziunilor Băncii Naţionale a României, cât şi a celor venite dinspre mediul privat, intrarea în acest club select va deschide economiei româneşti oportunităţi enorme. Şi fac o paralelă cu ceea ce a însemnat pentru dezvoltarea ţării efectul aderării noastre la Uniunea Europeană. În anul 2000, PIB-ul pe cap de locuitor al României, la paritatea puterii de cumpărare, era de aproximativ 25% din media UE, iar în prezent acest indicator se îndreaptă spre aproape 80%. Asta înseamnă că România a recuperat anual, în medie, peste două puncte procentuale din acest decalaj. În procesul de convergenţă, un rol-cheie l-a avut şi creşterea productivităţii muncii – cea mai rapidă din centrul şi estul Europei! Această creştere a fost susţinută semnificativ de o majorare solidă şi constantă a volumului investiţiilor străine directe, generate de apartenenţa la Uniunea Europeană”, detaliază premierul.

„Este mesajul cel mai clar al României că doreşte să intre în rândul ţărilor dezvoltate. Dimensiunea acestei reuşite, ca efect economic, este covârşitoare: în momentul în care intrăm în OECD, în primul an fiscal, PIB-ul României poate creşte cu aproape 7 puncte procentuale! Ar înseamnă că până în 2030 avem şanse mari să atingem media europeană la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare. Asta va aduce României acces la finanţare şi la capital mult mai ieftine, plus un avans masiv în clasamentul destinaţiilor de investiţii. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale şi economice cu impact global. Integrarea euro-atlantică, la NATO şi la Uniunea Europeană, a deschis o oportunitate istorică pentru naţiunea noastră. Aderarea la OCDE, cuplată cu integrarea deplină în Schengen şi finalizarea PNRR, reprezintă momentul de graţie al dezvoltării României moderne. Asta presupune să ducem însă până la capăt reforme substanţiale, să accesăm 100% din fondurile europene disponibile şi să accelerăm procesele de convergenţă economică” a punctat șeful Guvernului.

„Când clasa politică, alături de sectorul privat şi de profesioniştii din societatea civilă reuşesc să formuleze un obiectiv strategic la nivel politic, social şi economic. Iar apoi să-i urmărească aplicarea printr-o presiune publică eficientă şi constantă asupra tuturor instituţiilor care au un rol esenţial în acest proces. Eu cred că aderarea la OCDE este un asemenea moment crucial pentru viitorul României. Este o şansă istorică de a ne recâştiga coeziunea socială şi solidaritatea naţională şi de a împlini un destin ambiţios, pe care România îl merită din plin: acela de a deveni o putere economică europeană” a conchis Marcel Ciolacu.